фрагмент зустрічіНещодавно відбувся тематичний семінар-навчання працівників управління соціального захисту населення з уповноваженими представниками сільських та селищних рад.

Спеціалісти розповіли про зміни до постанови КМ України «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги».

Зокрема, згідно з нею компенсація призначається, виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1218 грн.) та осіб, які досягли пенсійного віку (949 грн.).

- 15 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам І гр.;

- 10 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, котрі, за висновком лікарсько-консультаційної комісії, потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування, інвалідам ІІ групи та дітям-інвалідам;

- 7 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам ІІІ групи та хворим, які, за висновком лікарсько-консультаційної комісії, потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

Компенсація призначається з дня звернення за призначенням компенсації.

Компенсація не виплачується фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам, яким відшкодовуються витрати на надання послуг по догляду відповідно до Законів України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (1105-14), «Про психіатричну допомогу» (1489-14), «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» (2109-14), пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 1996 р. N 832 (832-96-п) «Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян» (ЗП України, 1996 р., N 15, ст. 407; Офіційний вісник України, 2002 р., N 15, ст. 814), та у разі надання фізичною особою соціальних послуг на платній основі.

Також на порядок денний були винесені питання про надання списків дітей віком до одного року, які проживають на території сільської ради, про фактичне місце проживання та вибуття громадян, що отримують допомогу при народженні дитини, про попередження насильства в сім’ї, про підготовку оздоровчої компанії в 2015 році, про зміни по наданню норм на ЖКП пільгової категорії населення, про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування, про соціальний захист населення після підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, про надання інформації щодо фактичного місцезнаходження та можливого поселення громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території.

Начальник управління соціального захисту населення Валентина Сибіра в ході зустрічі постійно закликала присутніх до співпраці, адже разом можна зробити набагато більше й вчасно допомагати людям, які цього реально потребують.

Яна БОЙКО

На знімку: фрагмент зустрічі.