Кандидат в народні депутати по 103-му виборчому округу Ігор Володимирович Лавренов (самовисуванець) за тиждень до виборів впритул наблизився за показниками рейтингу до свого основного конкурента Анатолія Кузьменка (Блок Петра Порошенка) на дострокових виборах до Верховної Ради.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного фахівцями Інституту дослідження і розвитку Східної Європи. Опитування проводилося з 10 по 17 жовтня за місцем постійного проживання виборців, загалом було опитано 1200 респондентів у Долинському, Олександрійському, Петрівському, Устинівському районах та центрі виборчого округу — місті Олександрія. 

Так, на питання “за кого із кандидатів по Вашому мажоритарному округу Ви проголосуєте на дострокових виборах до Верховної Ради України 26 жовтня цього року” 28,1% опитаних відповіли, що підтримали Кузьменка, а 21,6% - Лавренова, ще 19,7% виборців готові віддати свій голос за самовисуванця Анатолія Дорофеєва. 

Усі інші кандидати мають рейтинг, що майже не впливає на результати голосування та балансує на межі статистичної похибки. 

Варто сказати, що при цьому 21,8% опитаних з вибором ще не визначилися, тому, на думку директора Інституту Андрія Істевича, Ігор Лавренов має реальні шанси на перемогу. 

Цікаво також, що в місті Олександрія та Олександрійському районі рейтинги Кузьменка і Лавренова майже зрівнялися. 

За словами Директора Інституту Андрія Істевича, результати опитування свідчать про поступову зміну виборчих симпатій мешканців округу.

«Потужна виборча кампанія Лавренова, очевидно, вже змінила електоральні настрої на окрузі. Єдина проблема цього кандидата – пізній старт та коротка тривалість виборчого процесу. Хоча, зважаючи на динаміку зростання його рейтингу, шанси на перемогу у нього є», - прокоментував дослідження Істевич.

На питання “Чи плануєте Ви взяти участь у дострокових виборах до Верховної Ради” 48,4% учасників соціологічного дослідження відповіли “однозначно так”, 37,5% - “скоріше так”, 10,1% - “однозначно ні”, а ще 4% відмовилися від відповіді. 

Експерти Інституту дослідження і розвитку Східної Європи також опитали жителів 103-го виборчого округу відносно їх партійних симпатій на дострокових виборах до Верховної Ради. За “Блок Петра Порошенка” віддали б голоси 35,6% виборців, за “Народний фронт” - 9,4%, за “Батьківщину” - 8,1%, за “Радикальну партію Олега Ляшка” - 4,6%, за “Громадянську позицію” - 4%, ще 8% голосів розпорошилися по дрібних партіях, що не проходять до парламенту.

В опитування Інституту були включені й інші питання — наприклад, “як Ви думаєте, найважчі часи для України вже пройшли, вони ще попереду, чи наша країна переживає їх зараз?”. На це жителі 103-го виборчого округу відповіли: 42,5% - “я думаю, що найважчі часи Україна переживає зараз”, рівно стільки ж, 42,5% - “я думаю, що найважчі часи для України ще попереду”, 12,5% - “найважчі часи для України вже позаду”, а 2,5% не відповіли на це запитання.

Згідно зі статистикою центру, 79,1% жителів округу отримують новини про останні події в житті регіону з місцевого телебачення, 34,1% - з місцевих друкованих видань, 25% - від знайомих, 20% - з інтернету, 8,9% - з провідного радіо, 8,3% - з ФМ-радіостанцій, а 7,6% — дізнаються їх на вулиці чи в транспорті (можна було називати кілька варіантів відповідей, тому сукупна статистика становить більше ніж 100%).