15 жовтня прем’єр відвідав прикордонний пункт «Гоптівка».Новий проект прем’єра Арсенія Яценюка «Європейський вал» дозволить облаштувати кордон із Росією і припинити постачання в Україну бойовиків та зброї. А крім того – відкриє українцям дорогу до безвізового режиму з ЄС і завантажить українські підприємства додатковими замовленнями. Що важливо: левова частка фінансування – за міжнародними донорами, а це робить «Європейський вал» надзвичайно вигідним для України 

У Росії було б значно менше можливостей для розпалювання війни на нашій території, якби між нашими країнами був добре облаштований кордон. Ця проблема рідко потрапляла в об’єктиви телекамер, але 20 років важких перемовин із Росією щодо демаркації завершилися нічим. Головна причина – політика Москви, спрямована на блокування питання облаштування кордону. Росії це вигідно, оскільки дає можливість у будь-який момент поставити під сумнів приналежність до України тих чи інших територій. А ще – безперешкодно постачати зброю, бойовиків і перекидати власні війська для розпалювання вогнища війни.

Переслідує Росія і геополітичні цілі. Відсутність кордону автоматично позбавляє українців права на отримання безвізового режиму з Європейським союзом. Європа не може дозволити собі такої розкоші: відкрити кордон для країни, яка не контролює власного кордону. Це неабияк тішить наших сусідів, які роблять усе, аби Україна ніколи не стала європейською державою і членом ЄС. 

Таким чином, питання кордону з Росією на сьогодні є одним із ключових. Буде кордон – буде Україна. В іншому разі, полум’я війни ставатиме більшим, що неминуче потягне за собою втрату незалежності. 

Щоб дати гідну відповідь на цей виклик, уряд Арсенія Яценюка ініціював проект «Європейський вал». Його завдання – облаштувати кордон із Росією, взяти під контроль усю його протяжність завдовжки майже 1975 кілометрів, зупинити постачання зброї і техніки до України. 

Як і коли буде побудований Європейський вал

Арсеній Яценюк перевірив хід реалізації проекту «Європейський вал»Насправді, проект уже почав втілюватися в життя. Це те, що відрізняє уряд Арсенія Яценюка від інших – спочатку виконується робота, а вже потім про неї повідомляють. Паперових ініціатив, тобто таких, які існують лише на папері, в Кабміні немає. Лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк не ганяється за дешевою популярністю, його життєві принципи не дозволяють займатися популізмом. Європейський вал, що почав зростати на наших східних рубежах – яскравий доказ. 

Оскільки облаштування кордону з Росією дозволить вирішити питання безпеки Європи зі сходу, була досягнута домовленість про участь ЄС у фінансуванні проекту. Більш того, Брюссель уже виділив 235 млн грн з-поміж 500 млн грн., необхідних для його реалізації. Передбачається, що наша країна загалом отримає фінансову допомогу за 15-ма міжнародними проектами. Тобто левову частку коштів надасть Європа, тоді як фінансова участь України буде мінімальною. 

Зайве говорити, наскільки це важливо для нас в умовах війни та складної економічної ситуації. А якщо врахувати, що ці кошти працюватимуть на українську економіку, вигода подвійна. Українські підприємства отримають нові замовлення на матеріали. Відповідно, збільшать кількість робочих місць, отримають додатковий дохід і сплатять більше податків. Тобто проект дозволяє вирішувати не лише питання безпеки, а ще й стимулює розвиток нашої економіки. 

На це звертав увагу Арсеній Яценюк під час нещодавньої інспекційної поїздки до Харківської області, де розпочалося будівництво Європейського валу. Лідер «Народного фронту» повідомив, що оголошується публічний тендер для того, аби «з одного боку – побудувати кордон, із іншого – залучити українські підприємства до будівництва і виготовлення укріплень, і третє – дати роботу українцям». За його словами, вже зараз на реалізацію проекту «Європейський вал» записалися понад 1145 громадян. 

Отже, складнощі воєнного часу не заважають Україні по-справжньому відбудовувати власну державу. Після того, як уряд Арсенія Яценюка попередив фінансовий крах, забезпечив виплати зарплат і пенсій, домовився про постачання газу з Європи, в життя почав втілюватися новий проект, покликаний принести мир у наші домівки і відкрити двері в Європейський союз. 

Але чи вдасться Яценюкові завершити розпочате, покажуть вибори 26 жовтня. Щоб залишитися на посаді прем’єра, його «Народний фронт» має отримати значну підтримку виборців.   

Іван Діордієв

На знімку: 15 жовтня прем’єр відвідав прикордонний пункт «Гоптівка», де перевірив хід реалізації проекту «Європейський вал»