Віталій ПікулінУ переддень виборів до Верховної Ради кореспондент нашого часопису зустрівся із одним з кандидатів в депутати до Верховної Ради від Політичної партії «Народний фронт» за мажоритарним округом №103 – командиром 3-го окремого полку спе-ціального призначення, полковником Віталієм Пікуліним і попросив відповісти на деякі запитання.

- Віталію Володимировичу, чим мотивоване, насамперед, Ваше бажання стати народним депутатом України?

- Я глибоко переконаний у тому, що сьогодні в нашому суспільстві необхідно все змінювати. Необхідно змінювати тих людей, які привели країну до такого стану, необхідно притягувати їх до відповідальності. До влади повинні прийти нові люди з новим мисленням; ті, кому повірить суспільство. У цьому і полягає вся мотивація.

- Як Ви вважаєте, чи є реальна можливість зробити плідною роботу майбутньої Верховної Ради, тим більше, що до неї прагнуть потрапити мало не всі бездіяльні депутати старого складу Ради?

- Моїм завданням і всього колективу, з яким я йду на вибори, є домогтися змін у державі. Домогтися того, щоб не хоронити своїх бійців, щоб не було війни, щоб не втрачати людей, щоб одні не наживалися за рахунок інших, щоб повернути віру людей в життя. Тож якщо можна ще щось змінити мирним шляхом, то потрібно змінювати і в цьому не сумніватися.

- До парламенту прагнуть бути обраними чимало командирів добровольчих батальйонів. Чи не залишаться в такому разі ці батальйони без своїх надійних командирів і чи не зашкодить це справі захисту України?

- Ні, не зашкодить. Справа в тому, що за останній час у нас виросло ціле покоління молодих бойових командирів справжніх героїв України, яке повною мірою в змозі нас замінити. І їм потрібно давати дорогу. Молоді, талановиті вони повинні продовжувати нашу справу в бойовій обстановці. Вони вірять у свою державу, вони вже є справжніми професіоналами, і за ними солдати стоять горою. А це найголовніше, коли солдат вірить своєму командиру.

- Які Ви бачите свої першочергові завдання в разі обрання Вас депутатом парламенту?

Щонайперше, добиватися того, щоб в країні була проведена люстрація, і були покарані всі, хто запідозрений в злочинах, у тому числі і воєнних. Це наша найбільша проблема. А ще вбачаю, щоб у парламенті була створена більшість, яка б працювала на державу, на її економіку. Чому в інших державах це можуть розуміти, а ми – ні? Значить, це комусь вигідно, і тут треба приймати радикальні заходи, бо як на мене, в нашій країні вже здійснюється широкомасштабна інформаційна війна ворожими державами.

- Ви часто проводите у своєму окрузі зустрічі з виборцями. Яке враження у Вас від цих зустрічей, як оцінюєте настрій виборців і їхнє ставлення до виборів?

- Скажу чесно, що зустрічі проходять з найбільш активною частиною суспільства. Одним це цікаво, іншим просто хочеться подивитися на полковника, який приїхав з війни, за якого по телебаченню розказують. По-різному люди сприймають ці зустрічі. Але я знаю одне. Я хочу сказати людям не лише про війну, а й про наше мирне життя, про віру в нього, бо мені лише 43 роки, і я хочу захищати та розбудовувати свою державу, свою Україну. І до цього треба прагнути всім нам, незважаючи на ті перепони, які сьогодні існують.

- Ви балотуєтесь від «Народного фронту», чому саме з цією командою? 

Сьогодні, у надскладніший час для України, потрібні люди, які можуть захищати державу не лише на фронті, а й у Верховній Раді. Я готовий захищати її на обох фронтах. Окрім того мені дуже імпонує «НАРОДНИЙ ФРОНТ», тому що це єдина політична сила, яка прямо та відверто говорить про те, що має кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра України. Яценюк - лідер, який зможе об’єднати українську націю, який зможе забезпечити стабільність та провести реформи. Він вже довів, що може працювати в кризових умовах, а тому гідний і надалі вести уряд до переформатування країни. 

- Як Ви ставитеся до такої привілеї народного депутата, як його недоторканність?

- Моя позиція в цьому однозначна. Депутат повинен бути таким же законослухняним, як і всі громадяни України. Це ширма, за якою багато хто ховається і використовує її для власної користі. Цього не повинно бути, адже ми всі однакові і всі рівні.

- Як сприйняли в сім’ї Ваші рідні, зокрема, дружина ваше рішення і бажання стати народним обранцем?

У сім’ї всі питання стосовно себе я вирішую сам особисто, але моя сім’я мене завжди підтримує. Знаєте, говорять, що чоловік - це голова, а дружина - шия. Так от, у моїй сім’ї, - а це кохана дружина, донька та син, панує справжня українська демократія (посміхається – прим.автора). Тож моє бажання щодо балотування до Верховної Ради підтримали всі одностайно. 

26 жовтня кожен із нас пройде іспит. Кожен зможе провести люстрацію депутатів через свій голос. Голосувати за людей, які колись були членами Партії регіонів та підтримували політику Януковича, тих, хто голосував за «диктаторські» закони 16 січня, хто привів країну до краху, до війни чи голосувати за політиків, які пропонують реальні кроки до європейського майбутнього? Давайте обирати уряд професіоналів, які пройшли найважчі етапи і мають досвід – уряд Яценюка!

Вів розмову В. Юрченко.