Міліція має запобігати порушенням законодавства, охороняти виборчі права громадян України і громадський порядок. Разом з тим, у разі вчинення  порушень, органи внутрішніх справ мусять вчасно їх виявляти, розслідувати і розкривати, усувати їх наслідки в межах своєї компетенції. Протягом виборчого процесу, особливо напередодні та в день голосування, не виключено виникнення ситуацій, що перешкоджатимуть діяльності виборчих комісій чи реалізації виборчих прав громадян України, створюватимуть небезпеку життю і здоров’ю їх або інших осіб. 

Тому працівники міліції: як в період агітації, так і в день виборів, оперативно реагуватимуть і швидко перевірятимуть усі факти порушень виборчого законодавства. Правоохоронці можуть застосовувати всі надані їм Конституцією і Законом повноваження у разі вчинення злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України, та правопорушень, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Зокрема, відповідальність за порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації передбачена ст. 212-10 КУпАП, за перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права передбачена ст. 157 КК України, за підробку виборчих документів, використання завідомо підроблених виборчих документів членом виборчої комісії, кандидатом, за незаконну передачу іншій особі виборчого бюлетеня виборцем передбачена ст. 158 КК України за умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах, вчинене членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням свого службового становища, передбачена ст. 159 КК України та інші.

Працівники міліції звертаються до активістів громадських організацій, журналістів та усіх жителів області з проханням повідомляти про будь-які факти порушень виборчого законодавства в правоохоронні органи.

Анна Пащенко, інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями