чи залишиться Арсеній Яценюк на посаді прем’єра, залежить від того, який результат отримає на виборах «Народний фронт»Незважаючи на всі труднощі, уряду на чолі з Арсенієм Яценюком вдалося втримати економічну стабільність, а відтак – зберегти соціальні виплати. Якщо Яценюк залишиться прем’єром, пенсії буде збільшено. При іншому очі-льнику уряду соціальні виплати можуть скоротити.

Останніми місяцями Україна зіткнулася, мабуть, з найбільш гострими викликами за всю нашу новітню історію. Розкрадена Януковичем державна скарбниця, захоплення Криму, тероризм на Донбасі, військова агресія з боку Росії.

Надскладний період в історії Незалежної України вимагав від уряду рішучих, але досить ризикованих кроків. Та Яценюк не побоявся взяти на себе відповідальність за впровадження непопулярних, але вкрай необхідних рішень задля відродження країни. У доволі короткі терміни була відновлена дієздатність основних структур виконавчої влади, забезпечені – бюджетна стабільність, функціонування комунальної сфери, інфраструктури, енергетики, транспорту.

Соціальні гарантії збережено

Та найголовніше, що вдалося зробити Кабміну Яценюка в умовах фінансової кризи, – не скорочувати розмір усіх соціальних гарантій для соціально вразливих верств населення. Усі соцвиплати, пенсії та пільги на 2014 рік збережені, і їхній розмір не зменшився.

Крім того, що усі виплати надходять людям своєчасно, так ще уряд розрахувався з боргами за попередню владу. Разом із тим, Кабмін суттєво зменшив пільги суддям і прокурорам.

В умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги, Кабмін Яценюка прийняв нову програму компенсації витрат. Завдяки цьому близько 4,5 млн сімей отримують підтримку держави, і для них розмір комунальних платежів не змінився. Для пенсіонерів продовжує діяти програма субсидій. Все це дає можливість людям якомога безболісніше пережити кризу.

До того ж, в Україні з’явилася ще одна категорія людей, яка потребує особливого піклування з боку держави – учасники Антитерористичної операції. Вони захищають територіальну цілісність та незалежність нашої країни та мають право на подяку і турботу. Щоб забезпечити цим людям та їх сім’ям належний соціальний захист, Кабмін Яценюка створив спеціальний орган – Державну службу у справах ветеранів та учасників АТО, яка опікуватиметься всіма їхніми проблемами – від психоло-гічної реабілітації до надання грошової допомоги та житла.

Гарні новини

Нещодавно Арсеній Яценюк сповістив гарну новину – Кабінет міністрів планує у 2015 р. збільшити соціальні стандарти до 6%.

«На 2015 р., якщо ми приймаємо пакет реформи, буде невеличке, але збільшення. Це до 6%. Піде справа краще, зупиниться війна, підуть інвестиції – поміняємо бюджет», – заявив прем’єр-міністр.

Крім пенсій, передбачається підняття зарплат і достатньо суттєве збільшення коштів на пільги і житлові субсидії населенню на оплату житлово-комунальних послуг.

Вже сьогодні Кабмін Яценюка робить усе, аби в наступному році люди не були кинуті наодинці з проблемами житлово-комунальних тарифів та соціальної незахищеності.

Обираємо гідні пенсії

Але насуваються парламентські вибори. Із обранням нової Верховної Ради уряд Яценюка має піти у відставку, адже такий закон. Новообраний парламент має сформувати коаліцію, яка призначить нового прем’єра і новий склад уряду. 

Що це означає для пересічного громадянина? Що усі напрацьовані Яценюком позитивні зміни і програми на наступний рік можуть опинитися під загрозою.

Саме Яценюк запустив механізм роботи соціальних гарантій і виплат. Завдяки йому він і працює. У тому числі – за рахунок міжнародної фінансової допомоги, яку надають прем’єру Яценюку під його особисту відповідальність. І він виконує всі свої зобов’язання. Чи матиме такий рівень міжнародної довіри інший прем’єр? Навряд чи.

До того ж, у Яценюка є суттєвий досвід у вирішенні кризових проблем. А чи є такий досвід ще у когось, хто міг би працювати у кризовий час? Це також велике питання.

Втім, громадяни можуть все вирішити, якщо прийдуть до виборчих дільниць і проголосують за партію Арсенія Яценюка «Народний фронт». Якщо «фронтовики» отримають значну підтримку виборців, вони зможуть запропонувати свого прем’єра. Тож Яценюк залишиться на своїй посаді і доведе розпочате до логічного завершення.  

Петро Харчишин

На знімку: чи залишиться Арсеній Яценюк на посаді прем’єра, залежить від того, який результат отримає на виборах «Народний фронт»