Анатолій Кузьменко, кандидат у депутати Верховної Ради України по 103-му мажоритарному округу в інтерв’ю ділиться мотивами свого висунення і планами роботи після перемоги на виборах.

Анатолій КузьменкоЧому Ви хочете стати депутатом? 

- Та ситуація, яка склалася в період зимової революції і після її перемоги, змусила уважно придивитися до людей, тих, хто вів народ до змін і продовжує працювати зараз, коли нависла загроза війни. Пам’ятаєте, коли в Криму з’явилися «ввічливі люди», туди поїхав Петро Порошенко? Він ішов у натовпі один, без охорони, йшов, і було видно, що ця людина хоче вплинути на ситуацію, чогось досягти. Для мене тоді теж було небайдуже, хто візьме на себе відповідальність за країну, хто зможе повести за собою весь український народ. І уважно спостерігаючи за ситуацією, аналізуючи, я бачив цією людиною Порошенка. 

Коли Петро Олексійович пішов на президентські вибори - це був мій вибір, зроблений мною раніше. Тому на виборах я підтримував його всією душею. Коли він став Президентом, я був щасливий, що мій вибір співпав з думкою українського народу. 

В період президентської передвиборної кампанії ми познайомилися особисто. І коли Петро Олексійович запропонував мені йти кандидатом по 103-му округу, я погодився, бо вважаю себе патріотом Кіровоградщини, України, і відчуваю в собі сили підтримувати Президента в тій програмі, яку він запропонував. 

- Що, на Вашу думку, найважливіше в програмі Президента? Назвіть три основні пункти. 

- Перше, це збереження миру. Це те завдання, яке стоїть перед усім українським народом. Друге питання - створення сильної армії, бо без армії, як показав сьогоднішній досвід, вороги дійдуть туди, куди мають намір дійти. Третє, це подолання головного негативного для країни явища - корупції, яка процвітає на протязі всіх років. Перемогти корупцію шляхом судової та правоохоронної реформи - це страте-гічне питання для Президента.

- Чим у депутатській роботі Вам може стати в нагоді життєвий досвід? Наведіть приклад актуального для вас питання, яке можна підняти на рівні парламенту. 

- Я хотів би працювати в аграрному комітеті, тому що в цьому секторі величезна кількість проблем. Основна проблема, яка турбує всіх аграріїв, земельна. Сьогодні всі структури, створені для оформлення землі працюють так, щоб і селянин, і аграрій ходили по кабінетах півроку. Ходили, ходили, і нічого не виходили. На мою думку, питання оформлення землі необхідно повернути на місцевий рівень, як це було раніше. Це і поліпшить діловодство, і буде більш корисним для місцевого самоврядування. Раніше землю оформляли сільські ради, і вони дивилися, кому краще її дати: чи буде людина платити податки, чи створить нові робочі місця. А зараз цю функцію виконують Державні земельні агентства. 

Сьогодні на Кіровоградщині 20 тисяч гектарів землі, яка юридично ніяк не оформлена. Вона не приносить податків, немає можливості створити нові робочі місця, ця земля не дає продукції. 

- Що Вам не подобається в окрузі, назвіть головні проблеми? 

- Головне питання і Олександрії, і Долинського району, і всіх інших районів - це безробіття. Це найголовніше завдання - дати людям роботу. 

Для Олександрії важлива проблема - це колишня компанія «Олександріявугілля», де існує багаторічна заборгованість по зарплаті, і на сьогодні немає зрушень у її вирішенні. Потрібно зрушити з місця і процес відновлення виробництва, тому існує задача знайти і зацікавити інвестора, який зміг би цим зайнятися. 

Зараз така ситуація, коли інвестори не хочуть вкладати кошти лише б куди, їм потрібні гарантії. Враховуючи, що «УкрАгроКом» є великим місцевим підприємством, до нас надходять пропозиції виступити партнерами з поновлення видобутку та подальшої переробки вугілля. Звертаються, бо бачать, що ми тут, на місці, з нами можна співпрацювати, ми можемо стати гарантом. Одне з таких звернень зараз знаходиться на стадії ознайомлення. Я не говорю, що це питання вже вирішене, адже вугілля не наш профіль, але ми знайомимося. Нам ця програма була б цікава для цукрового заводу, який можна перевести з газу на вугілля, а в період міжсезоння використовувати вугілля для виробництва електроенергії. Також в цю тему добре прив’язується біогаз, яким ми прагнемо займатися в новопразькому комплексі «Петриківське молоко». 

Долинський ГЗКОР - дуже важлива проблема. Він будувався в радянські часи у співдружності з багатьма країнами зарубіжжя. У нього високий ступінь готовності, але корпуси стоять, не запускаються, тому що є претензії країн-партнерів по їх вкладу у будівництво. Одні країни хочуть отримати розрахунок грошима, інші - продукцією, яка вироблятиметься, а підприємство, тим часом, простоює. Я думаю, що просування України в Європейське співтовариство дозволить зрушити це питання з мертвої точки. 

- Яке Ваше улюблене місце на землі, і чому?

- Скажу, що я проїхав багато доріг в світі, був у багатьох країнах, багато літав літаками, їздив машинами, але завжди дорога додому була вполовину швидшою, ніж з дому. Тому улюблене для мене місце - це місце, де я жив, проживаю, і буду жити. 

- Яких людських якостей, на Вашу думку, не вистачає в сьогоднішній політиці?

- Людяності. Одне тільки слово - людяності. І додати більше нічого. 

Записав Руслан Гаврилов

На знімку: Анатолій Кузьменко висунутий кандидатом по мажоритарному округу №103 (центр - місто Олександрія) політичною партією Блок Петра Порошенка. Генеральний директор групи компаній «УкрАгроКом», проживає в селі Головківці Олександрійського району.