заходи з патріотичного виховання у Володимирівському ДНЗ «Малятко»Упродовж останніх років дитинство й дошкільна освіта здобули істотну законодавчу підтримку. Із введенням в дію законів України „Про освіту”, „Про дошкільну освіту”, „Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу” не тільки створено правове підґрунтя функціонування системи дошкільної освіти, а й створено передумови для її розвитку. В основу нової освітньої політики покладено пріоритетність дошкільної освіти як фундаменту цілісної системи неперервної освіти оскільки від її якості залежить динаміка особистісного зростання дитини.

Своєчасність та успішність розвитку дітей дошкільного віку залежить від усвідомлення батьками важливості правильного вибору доступних форм здобуття дошкільної освіти, від педагогічної майстерності вихователів і небайдужого ставлення до своїх обов’язків усіх працівників дошкільних закладів.

У районі систематично здійснюються заходи щодо створення умов для доступності дошкільної освіти, забезпечення права маленьких громадян на її отримання, максимальне охоплення дітей дошкільною освітою, підвищення якості освіти. 

любов до народної пісні в Луганському  є  додатковим об’єднуючим чинником між працівниками закладу та їх вихованцямиМережа закладів дошкільної освіти району відповідає потребам населення. На сьогодні функціонує 18 закладів (17 ДНЗ, 1 НВК), де здобувають дошкільну освіту 786 дітей. Виконано поставлене завдання із охоплення дітей дошкільною освітою, що становить 98 % дітей віком від 3-х до 6 (7) років. Свідченням позитивних якісних змін у забезпеченні розвитку дошкільної освіти в районі, створенні умов для її доступності є відкриття додаткової групи у Новостародубському ДНЗ №2.

Здійснено новий підхід до організації освітнього процесу, що забезпечує збереження та зміцнення здоров’я дошкільників, виявлення та розвиток задатків і здібностей кожної дитини, сприяння розвитку індивідуальності кожної особистості. Саме на це орієнтує Базовий компонент дошкільної освіти, а педагоги забезпечують його реалізацію. 

У районі створено умови для розвитку майстерності та проявів творчої ініціативи педагогів, підвищення їхньої кваліфікації. Враховуючи запити педагогів та з метою реалізації науково-методичної проблеми: «Підвищення професійної компетентності керівних та педагогічних кадрів як умова розвитку особистості дитини» створено структуру методичної роботи з педагогічними працівниками дошкільних навчальних закладів. Вона включала три районні методичні об’єднання (завідувачів, вихователів дошкільних груп та вихователів груп раннього віку), постійно діючий семінар, семінари-практикуми, майстер-класи, 2 опорні та 3 базові дошкільні навчальні заклади, 6 консультпунктів. Така структура методичної роботи забезпечує потреби педагогів, про що свідчать результати діагностики. 

Цікавими та ефективними є й інші районні заходи: конференції, Інтернет-конференції, День дошкілля, дитячі конкурси та фестивалі.

Свою майстерність та творчість підтвердили педагогічні колективи дошкільних навчальних закладів району під час проведення Дня дошкілля у минулому навчальному році, педагоги Луганського ДНЗ, Новостародубського ДНЗ №1, Іскрівського ДНЗ, Петрівського ДНЗ №1, Володимирівського ДНЗ - під час підготовки та проведення обласного семінару з проблеми «Створення умов для формування особистісної зрілості дитини в процесі реалізації Базового компонента дошкільної освіти», Петрівського ДНЗ «Колосок» - державної атестації закладу Ганнівського ДНЗ, Малинівського ДНЗ, Петрівського ДНЗ №2, Червонокостянтинівського ДНЗ – при проведенні районних методичних заходів. 

заняття з хорео-графії в Новостародубському ДНЗ «Дзвіночок»Діяльність педагогічних колективів дошкільних навчальних закладів району направлена на  всебічний гармонійний розвиток дітей та своєчасне виявлення і розвиток природних нахилів, задатків, здібностей маленьких вихованців. Для роботи з обдарованими дітьми у дошкільних навчальних закладах організовано гурткову та індивідуальну роботу. Традиційно результати цієї роботи вихованці демонструють у дитсадку, беруть участь у районному дитячому фестивалі «Інгулецька росинка» тощо.

У минулому навчальному році було проведено районний конкурс «Дошкільня року», у якому взяли участь 22 вихованці із 11 дошкільних навчальних закладів району: Богданівського ДНЗ,  Володимирівського ДНЗ, Ганнівського ДНЗ, Луганського ДНЗ, Малинівського ДНЗ, Новостародубського ДНЗ №1, Новостародубського ДНЗ №2, Петрівського ДНЗ №1, Петрівського ДНЗ №2, Петрівського ДНЗ «Колосок», Чечеліївського ДНЗ. Участь у таких заходах допомагає малюкам повірити у власні сили, прагнути до творчої самореалізації. Свідченням цього є виступи вихованців Луганського, Новостародубського ДНЗ №1, Петрівського ДНЗ №1 під час обласного семінару та районних заходів.

Пріоритетним напрямком освітнього процесу в дошкільному навчальному закладі є організація фізкультурно-оздоровчої роботи. Із метою поліпшення умов для організації рухової активності дошкільнят упродовж навчального року встановлено ігрові майданчики у Богданівському, Іванівському, Петрівському ДНЗ, забезпечено проведення здоров’язберігаючих технологій у дошкільних навчальних закладах, участь в огляді-конкурсі на кращий стан фізичного виховання тощо.

День дошкілля – це ще одна нагода звернути увагу на важливість дошкільної освіти, висловити слова вдячності  на адресу тих, хто віддає свою любов і серце малюкам, розвиває в них найкращі риси, виховує й навчає життєвої мудрості. 

Зі святом Вас, шановні працівники дошкільних навчальних закладів!

На знімках: заходи з патріотичного виховання у Володимирівському ДНЗ «Малятко»; любов до народної пісні в Луганському ДНЗ «Сонечко» є  додатковим об’єднуючим чинником між працівниками закладу та їх вихованцями; заняття з хорео-графії в Новостародубському ДНЗ «Дзвіночок».