командири добровольчих батальйонів Андрій Тетерук («Миротворець») і Роман Пицків («Чернігів») на з’їзді Політичної партії «Народний фронт» Командир одного з найактивніших батальйонів «Миротворець» Андрій Тетерук увійшов до п’ятірки виборчого списку Політичної партії «Народний фронт». Про те, для чого балотується у парламент і в чому бачить реформу української армії, він розповів у інтерв’ю.

- Андрію, чому ви вирішили балотуватися до парламенту?

- Після Майдану з’явився суспільний запит на нові обличчя у політиці. Адже донині керівництво держави сприймало владу передусім як джерело збагачення. Про пересічних громадян і країну не думали. Може, якби думали, то й війни б не допустили. Саме тому сьогодні потрібно дати шанс військовим, які зі зброєю в руках день і ніч захищають Батьківщину. Вони сьогодні проявили себе з найкращого боку. Переконаний, що саме таких людей бракує сьогодні у владі.

До того ж, головне завдання зараз – захистити країну, зберегти її територіальну цілісність і створити боєздатну армію. Й у нас, командирів добровольчих батальйонів, є бачення, як це зробити.

- Чому ви увійшли до виборчого списку саме «Народного фронту»? Адже напевно вам надходили пропозиції і від інших політичних сил.

- Зізнаюся, пропозиції йти на вибори мені надійшли від трьох провідних партій. Але вирішальним фактором стали політики, громадські діячі, представники преси та військовослужбовці, які згуртувалися навколо «Народного фронту». Всі вони не на словах, а на ділі довели, що працюють на благо країни і мають беззаперечні заслуги. Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов, Арсен Аваков – це досвідчені політики, які у надскладних умовах взяли на себе відповідальність за все, що відбувається у країні. Тетяна Чорновол, Вікторія Сюмар, Дмитро Тимчук, Андрій Парубій та інші громадські діячі багато зробили для перемоги Майдану, а сьогодні ініціюють важливі законодавчі ініціативи, що унеможливлять корупцію та зловживання у владі. І, звісно ж, командири та бійці-добровольці, які стримують ворога на лінії фронту.

Всі ми – однодумці, які здатні забезпечити необхідні для країни дії – і на фронті, і в тилу. Без перебільшення скажу: «Народний фронт» - це команда, з якою не соромно йти до парламенту. 

- Над чим ви працюватимете у Верховній Раді?

- Над тим, що мені найближче – розв’язанням проблем армії, яких за ці роки накопичилося чимало. Неприпустимо мати повністю небоєздатну армію, яка в нас була ще півроку тому. Ставитиму питання щодо ефективності Міністерства оборони та Генерального штабу, які дуже дорого обходяться країні, але не здатні нічого зробити. Нам взагалі потрібно прибрати з посад тих, хто за хабарі отримував посади і потім грабував народ та армію. А замінити їм тими, хто довів свою компетентність і професіоналізм на передовій фронту. Є безліч відмінних офіцерів у Збройних Силах України, які ухвалюють грамотні рішення, багато справжніх професіоналів і патріотів. Всі вони цілком спроможні працювати на керівних посадах, маючи можливість реформувати армію. 

- Подейкують, що причини поразок наших військових на Сході у тому, що уряд не встиг зробити оборонне замовлення. Ви про це чули? 

- Я мав розмову з цього приводу із прем’єр-міністром. Він заявив, що дуже прискіпливо читає все те, що надходить до нього з Генштабу та Міністерства оборони. Очевидно, урядовці на це не розраховували, бо під виглядом оборонного замовлення намагалися «підсунути» прем’єру колишні борги, замовлення фейєрверків та безліч інших речей, що не мають до оборони жодного стосунку. Не знаю, що може бути гірше, аніж наживатися на війні. Так чинять лише зрадники і вороги України. Тому я чекаю від президента відповідних кадрових рішень щодо них. 

Віктор Прошкін

Досьє

Андрій Тетерук — командир батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Миротворець». Полковник міліції, має військову та економічну освіту. Двічі брав участь у миротворчій місії в складі сил ООН в Косові, проходив стажування в Поліцейській академії ім. Хосні Мубарака (Єгипет). Закінчив курс боротьби з міжнародним тероризмом. В травні 2014 року очолив батальйон «Миротворець». Кандидат у народні депутати України від партії «Народний фронт», член військової ради «НФ», спеціального органу партії, який розроблятиме пропозиції щодо зміцнення системи оборони країни.  

 

На знімку: командири добровольчих батальйонів Андрій Тетерук («Миротворець») і Роман Пицків («Чернігів») на з’їзді Політичної партії «Народний фронт»