дитсадокБагряноока золота осінь подарувала нам чудове професійне свято – День дошкільного працівника.

Дошкільна освіта відіграє важливу, визначальну роль у житті кожної дитини. Адже у цей період закладаються основи особистості дитини. Коли малюк приходить до дитячого садка, він не вміє ще добре розмовляти, тримати ложку, самостійно їсти, одягатися, роздягатися. Малята потрапляють до своєї другої домівки – дитячого садка, де  їх зустрічають люди, які стають для них другими матусями: ніжними, ласкавими, турботливими.

У Петрівському дошкільному навчальному закладі № 1 „Рудана” працює 63 працівники різних спеціальностей, яких об’єднує спільне почуття – любов до дітей.

Освітньо – виховний процес в дошкільному навчальному закладі забезпечують 20 висококваліфікованих вихователів О.М.Антоненко, Н.Г.Тарасенко, Л.Г.Дерев’янко, Л.К.Голеня, А.А.Бургаз, Н.О.Колісник, Т.І.Рева, С.В.Нестеренко, Т.М. Оніченко, Г.І.Дяченко, Ю.В.Стець, Т.О.Лисенко, О.П.Тесленко, А.А.Жукова, Л.Д.Удянська, Н.М.Мазніченко, Л.О. Ситник, Л.Л.Когут, Л.І.Скрипник, С.В.Тимченко, які постійно підвищують свій професійний рівень, використовують сучасні, нетрадиційні, інноваційні технології, забезпечують виконання програмових вимог, здійснюють успішну підготовку дітей до навчання в школі. Методичне забезпечення освітньо-виховного процесу, методичну допомогу педагогам закладу і району надає виховательметодист  Т.М.Олійник Людина з великим педагогічним досвідом, майстер своєї справи, вона внесла і вносить великий вклад у розвиток дошкільної освіти району.

У травні 2014 року на базі дошкільного навчального закладу проведено обласний семінар методистів районних, міськихметодичних кабінетів (центрів), які відповідають за дошкільну освіту, з проблеми „Створення умов для формування особистісної зрілості дитини в процесі реалізації Базового компонента дошкільної освіти”, на якому педагоги „Рудани” ділилися досвідом своєї роботи. Активну участь у підготовці та проведенні цього заходу брали: О.П.Тесленко, Л.К.Голеня, О.М.Антоненко, Н.О.Колісник, Ю.В.Стець, Л.І.Скрипник, О.О.Гарькава, Н.В.Швець, Т.В.Кіяшко, Л.І.Павлюк, О.В.Голосеніна, Я.В.Коробка, А.В.Миронюк, А.М.Школа, Г.М.Кажанова, Л.С.Самчук.

Помічники вихователів О.В. Крилач, С.В. Агафонова, В.О. Ракша, А.В. Редіна, А.М. Дуда, Н.В. Остапенко, А.В. Миронюк, Л.З. Краснюк, Г.О. Карабило, Н.О.Кротенко, Т.М.Вершок, А.М. Школа, Л.М. Скобєлєва є надійними помічниками педагогів, чуйними, добрими матусями для дітей. Групові кімнати завжди сяють чистотою, у них панують краса та домашній затишок.

Музичні керівники О.О. Гарькава, О.В. Голосеніна, С.П. Тосик готують і проводять цікаві музичні заняття, розваги, свята, на які приходять подивитися та порадіти разом з дітьми багато жителів Петрового.

У дошкільному навчальному закладі здійснюється належний фізичний розвиток дітей, спрямований на зміцнення та збереження їх здоров’я. Інструктор з фізичної культури Н.В.Швець доклала багато зусиль до обладнання спортивного залу, забезпечила його новими, сучасними посібниками, інвентарем, на високому рівні проводить ранкову гімнастику, заняття з фізичної культури, спортивні свята та розваги.

Керівник гуртка Т.В. Кіяшко навчає дітей іноземній мові, заняття проводить в цікавій ігровій формі, використовуючи яскравий наочний матеріал. А на заняттях гуртка образотворчої діяльності діти уявляють себе умілими майстрами та художниками, відображаючи свої враження та почуття в малюнках та поробках.

Практичний психолог Я.В. Коробка, шляхом тестування, визначає рівень знань дітей, надає вихователям та батькам слушні поради та консультації.

Щоб діти розмовляли гарною співучою українською мовою, вчитель – логопед І.М. Ситник проводить важливу роботу з корекції мовлення, вчить вимовляти всі звуки правильно, чітко, виразно. Обладнала сучасний логопедичний кабінет, який є центром логопедичної роботи.

За станом здоров’я дітей, їх розвитком, санітарним станом приміщень закладу та території спостерігають старші медичні сестри  Г.М. Кажанова та Н.Ф. Ковтун. Медична сестра з дієтичного харчування Л.Г. Шахова турбується, щоб меню для дітей було різноманітним, відповідало всім санітарним нормам.

Працівники харчоблоку шеф – кухар В.І. Шипільова, кухарі І.М. Кравченко, І.П. Щербина, підсобні робітники Т.М. Стукалова та Н.Г. Тверетінова піклуються, щоб страви для дітей були смачними, калорійними і корисними. В дитячому садочку завжди стоїть духмяний аромат випічки, смажених котлеток та інших смаколиків. Комірник Т.В. Каструбіна піклується, щоб дошкільний заклад постійно забезпечувався  високоякісними продуктами харчування і в повному асортименті. У коморі завжди достаток і порядок.

Діти сплять на білосніжній постільній білизні, користуються чистими рушниками завдяки нелегкій праці машиністів з прання та ремонту спецодягу і білизни Н.В.Бандурко, О.А.Лопати. Кастелянка Л.С. Самчук ретельно ремонтує білизну, шиє для свят гарні костюми, чуйна, привітна, скромна, ніколи не відмовляє у допомозі.

Завідувач господарством З.В. Граховська забезпечує дитсадок миючими, дезінфікуючими засобами та будівельними матеріалами для проведення ремонтів. Діловод О.М. Чуракова ретельно веде документацію дошкільного закладу, добросовісно виконує обов’язки страхового агента. Т.В.Сорокіна дбає про чистоту службових приміщень закладу, докладає зусиль, щоб коридори і хол мали привабливий естетичний вигляд. Золоті руки має робітник з обслуговування приміщень Л.І. Павлюк. Здається, немає нічого такого, чого б не міг зробити Леонід Іванович. Дуже багато гарних і потрібних справ зробив він для малечі. Безперебійна і надійна робота всього електрогосподарства – теж заслуга Л.І.Павлюка. Ще й пожартувати з усіма встигає!

Надійну охорону майна, приміщення та території закладу забезпечує сторож В.Г. Остапенко.

Фінансові справи дошкільного закладу ведуть бухгалтери Л.І.Чегорка, Я.В.Іщенко, котрі ретельно здійснюють бухгалтерський облік, ведуть необхідну фінансову документацію.

У „Рудані” завжди раді гостям. Наші двері завжди привітно відкриті для добрих людей. А яка гарна і доглянута наша територія! Все це завдяки працьовитим і невтомним рукам  двірника М.М.Штефан. Вона дуже відповідально ставиться до виконання своїх обов’язків, турботливо доглядає за квітниками. Це саме той випадок, коли можна сказати: „Як нам пощастило з таким працівником!”

А ще з нагоди такого свята ми не можемо не згадати й благодійників, спонсорів, які надали суттєву допомогу дитячому садку. Це Олександр Григорович та Віталій Олександрович Поворознюки, Юрій Іванович Больбот, Андрій Миколайович Давидовський, Олександр Дмитрович Головін. Низький уклін вам та наша щира подяка, шановні добродії!

Колектив дошкільного навчального закладу працює сумлінно, злагоджено, творчо, віддаючи всі сили і знання підростаючому поколінню – нашим дітям.

Професійно з’єднані долею,
Серце дітям своє віддаєм.
У дитинство, осяяне мрією,
Шляхом правильним всіх їх ведем.
Вам усім ми удачі бажаємо
І добра, і любові, й тепла.
Тож залишиться в пам’яті нашій
День Дошкілля– це свято Життя!
Зі святом, шановні колеги – дошкільники!

Валентина Колісник, завідувач ДНЗ № 1 „Рудана”.