Професійне навчання безробітних організовується на замовлення роботодавця або для самозайнятості, провадження підприємницької діяльності, поточної та перспективної потреби ринку праці з урахуванням побажань безробітних і здійснюється у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, у тому числі в навчальних закладах Державної служби зайнятості України, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання (далі – навчальні заклади) або безпосередньо у роботодавців – замовників кадрів за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. 

Професійне навчання безробітних із числа інвалідів орга-нізовується згідно з рекомендаціями медико-соціальної експертної комісії. У разі, якщо такі безробітні потребують особливих умов для професійного навчання з урахуванням індивідуальних програм реабілітації, адаптованих навчальних місць, їх професійне навчання організовується у навчальних закладах, де створені для цього відповідні умови.

Для проходження професійного навчання центр зайнятості направляє безробітного до закладів охорони здоров’я для попереднього медичного та наркологічного огляду, якщо правила прийому до професійно-технічних і вищих навчальних закладів вимагають надання відповідної довідки. У разі направлення безробітних на професійне навчання за професіями, для набуття яких, відповідно до чинного законодавства, вимагається попередній медичний та наркологічний огляд, відшкодовуються витрати для проходження такого огляду.

У разі направлення безробітного на професійне навчання до навчального закладу, що розташований не за місцем реєстрації його як безробітного та/або не за місцем реєстрації його місця проживання чи перебування, такий безробітний забезпечується місцем проживання на період навчання; йому також компенсуються витрати на проїзд до місця навчання та у зворотному напрямку за добу до початку навчання та за добу, що настає після закінчення навчання.

Професійне навчання безробітних здійснюється за денною формою. 

Строк професійного навчання безробітних визначається робочими навчальними планами та робочими навчальними програмами та не може перевищувати 12 місяців.

У разі припинення безробітним професійного навчання без поважних причин або відмови працювати за одержаною професією (спеціальністю) безробітний відшкодовує територіальному органу, який уклав з ним договір на професійне навчання, суму витрат на професійне навчання, проїзд до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямку, проживання у період навчання.

Підготувала Тетяна Біденко, головний спеціаліст відділу надання соціальних послуг Петрівського РЦЗ