Валентина СибіраБагатьох людей хвилює питання статусу військовослужбовців, які беруть участь у антитерористичній операції на Сході України. В законодавство, яке регулює цей сектор правових відносин, внесено певні зміни. За роз’ясненнями з цього приводу ми звернулися до начальника управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентини СИБІРИ.

- Валентино Григорівно, що говориться у законодавстві про учасників АТО?

- У відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України №413 від 20 серпня 2014 року статус учасника бойових дій надається військовослужбовцям (резервістам, військовозобов’язаним) та працівникам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення та перебували безпосередньо в районах проведення АТО.

- Хто конкретно належить до цієї категорії осіб?

- Військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та інші працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої роз-відки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших, утворених відповідно до законів України, військових формувань. 

- Цивільні особи, крім тих, що працюють в підрозділах ЗСУ та інших силових структурах, можуть мати статус учасника бойових дій?

- Так. Статус учасника бойових дій у зоні АТО надається також працівникам підприємств, установ та організацій, які залучалися і брали безпосередню участь в АТО в районах її проведення. При цьому район проведення АТО та терміни її проведення визначаються Антитерористичним центром при СБУ, а рішення про надання статусу учасника бойових дій приймається спеціальною міжвідомчою комісією. Підставою для надання особам статусу учасника бойових дій є усі документи, які засвідчують безпосередню участь у АТО: направлення, документи про відрядження, накази, директиви, розпорядження, книги нарядів, графіки несення служби, тощо.

Посвідчення і нагрудні знаки видаватимуть служби, які скеровували у зону АТО, по цивільних особах такі повноваження надано місцевим органам соціального захисту населення.

Інтерв’ю Анатолія РЯБОКОНЯ.