Ю.Тимошенко з однодумцями«Батьківщина» - єдина з українських партій дала на виборах дорогу молодим, розумним та перспективним. У неділю, 14 вересня, делегати з’їзду затвердили виборчий список партії. В першій десятці абсолютно нові для української політики обличчя.

До бою готові

ХІІІ з’їзд «Батьківщини» відбувся на подвір’ї центрального офісу партії в Києві. «Під час війни не на часі витрачати гроші, знімати залу, організовувати пишні заходи, тому ми вирішили використати те місце, яке у нас є», - пояснили в штабі «Батьківщини».

Подію висвітлювали дві сотні журналістів, на з’їзд приїхали 184 з 210 запрошених делегатів, більше 400 гостей. У тому числі представники духовенства, дипломати, громадські діячі. Дуже багато молоді, людей, яким не виповнилося ще й 35.

Поки очікували початку з’їзду представники ЗМІ спілкувалися з відомими політиками від «Батьківщини». Головне питання – хто увійде у першу десятку. Народні депутати стійко зберігали інтригу, журналісти висували ту чи іншу теорію. У кінці серпня від білосердечних пішли декілька політиків, яких за звичкою вважали основою партії: Олександр Турчинов, Микола Томенко. Тому сказати, хто очолить список навіть напередодні з’їзду було досить важко. 

Втім, Юлія Тимошенко здивувала навіть бувалих журналістів. «Це не зовсім виборча кампанія, - почала вона свій виступ. - Це, по суті, формування нової армії, яка не гнеться, не зраджує, не ламається, не прислуговує найманцям Росії на Сході. У парламенті мусить бути сформована нова армія тих, хто готовий змінити, переломити, посилити ситуацію на фронтах, зробити державу сильною і перемогти».

Вона визнала, що партія переживає не найлегші часи. Але висновки робляться. І в першу чергу з помилок. «Змінювати країну треба з люстрацій. Ми себе не пошкодували. На всіх рівнях ми детально вивчили, як працювала наша команда, за що голосувала, які рішення підтримувала, як служила народу. Більше 1,5 тисячі людей призвали до відповіді. Ми стали сильнішими», - розповіла лідер «Батьківщини». На третину (більше 60 чоловік) зменшили склад ради партії. «Вона була занадто обтяжлива», - додав народний депутат, колишній голова однойменної парламентської фракції Іван Кириленко.

Але суть партійних змін не в цьому, підкреслюють білосердечні. Головне – це якісне оновлення партії. «Сьогодні на цьому з’їзді, ми з вами починаємо абсолютно новий шлях. Ми приймаємо рішення, яке  може змінити все. Ми відкриваємо в своїх списках дорогу молодим представникам громадянського суспільства, новим людям, які мають прекрасну освіту, бажання реформувати нашу державу, досвід, щоб зробити це якісно, - заявила зі сцени Тимошенко. – Це справжні герої, які проявили себе на Майдані гідності, на війні, в боротьбі за демократію. Вони мають право увійти до влади та разом з нами змінювати країну».

Велика відповідальність

з’їзд «Батьківщини» Щоб звільнити місце для нових людей, на другий план доведеться відійти старим перевіреним бійцям. Напевно, комусь це не сподобалося. Тим не менш, рішення оновити партійний список було прийняте одностайно, запевнила екс-прем’єр. Тим більше, що почала вона з себе.

«Перший раз я не іду номером один в списку «Батьківщини». Я поступаюся цим номером людині, яка сьогодні є символом боротьби за Україну – льотчиці Надії Савченко. Я знаю, що таке лягати спати і не знати, чи прокинешся живою. Я знаю, як їй дається кожен день життя за гратами. Ми не просто ставимо її першим номером списку. Ми будемо кожен день, кожну хвилину боротися за її звільнення з полону, за звільнення кожного українця від окупації», - пояснила це рішення Тимошенко. Коли говорила - в неї тремтів голос. 

Зі зрозумілих причин Надія Савченко не могла бути на з’їзді, тому на сцену піднялася її рідна сестра Віра – молода красива дівчина у вишиванці – і зачитала лист, який полонянка передала 8 вересня. «Я не знаю, як і що робити, але не святі горшки ліплять. Будемо будувати країну разом», - прочитала дівчина. І додала від себе: «Я вірю, що Надя допоможе нам, а ми - Наді». Пізніше Тимошенко зачитала ще одне звернення від Надії – про вступ до лав партії.

Третім номером у списку йде Ігор Луценко – громадський активіст, герой Майдану, боєць батальйону «Азов». Номер чотири – голова фракції «Батьківщина» у чинному парламенті Сергій Соболєв. Номер п’ять - 26-річна юристка з Кембриджською освітою, учасник організації «Професійний уряд» Альона Шкрум. Номер шість – один з керівників Асоціації сільських та селищних голів, 34-річний Вадим Івченко. Номер сім - заступник голови партії «Батьківщина», екс-віце-прем’єр-міністр України Григорій Немиря. Під номером вісім - лідер «Батьківщини молодої» 33-річний Іван Крулько. Номер девять – ще один представник організації «Професійний уряд», яка об’єднує понад 3 тисячі випускників західних університетів, економіст, 31-річний Олексій Рябчин. Номер 10 – комендант Майдану, громадський активіст, провідний політичний аналітик України Ігор Жданов. 

Вони по черзі виходили на сцену і обіцяли вірою й правдою служити Україні.

Піде до парламенту й сестра Надії Савченко Віра – але в якості мажоритарника на одному з округів у Київській області. 

Були й ті, хто відмовився від прохідної  частини списку. Командир батальйону «Батьківщина» (був сформований на основі учасників Руху Опору, ініційованого Юлією Тимошенко) Дмитро Красильников. «Днями до мене на-дійшла пропозиція стати кандидатом у депутати. Дуже дякую за високу довіру, але, на жаль, я змушений відмовитись від цієї пропозиції, тому що вважаю, що командири свої підрозділи у такій важкій обстановці не кидають. Я також вважаю, що більше користі для держави принесу саме тут», - наголосив комбат у відео-зверненні до учасників з’їзду. І подякував особисто Юлії Тимошенко та «Батьківщині» за матеріально-технічну допомогу, яку батальйон отримує з перших днів війни.

Ані кроку назад

На майбутньому парламенті лежить велика відповідальність. Україні життєво необхідні радикальні реформи, впевнені в «Батьківщині». Тому на з’їзді було представлено не лише список кандидатів в депутати, а й передвиборчу програму партії, яка детально розписує шлях, по якому має йти наша держава. 

«Так, потрібно будувати укріплення на кордоні, потрібно, можливо, будувати стіни або рови, але головна стіна, яка відділяє нас від цивілізованого світу – це нереформована країна, це відсутність волі та прагнення до цих реформ. Ось цю стіну потрібно зруйнувати», - вважає екс-прем’єр.

Вона наголосила, що документ розроблявся за участі грузинських фахівців, які мають успішний досвід реформування своєї країни. «Ми мусимо показати шлях справжніх змін і допомогти країні його пройти. Ми мусимо йти шляхом дуже радикальних реформ. Ми можемо стати на чолі цих перетворень, - підкреслила Тимошенко. - Ми знаємо людей, які здатні вести ті чи інші галузі до повного реформування і до реального відродження і становлення. Ми команда, яка може запропонувати Україні план повного перезавантаження».

Окрему частину свого виступу лідер «Батьківщини» присвятила війні на сході України. Увесь час, поки говорила, вона тримала у руках український прапор, який подарував їй 20-тирічний Дмитро. Хлопець, який кинув все, в тому числі і навчання, щоб піти на фронт. 

Цю війну потрібно зупинити. Як? «Батьківщина» пропонує чіткий план. По-перше, введення воєнного стану. По-друге, армію мають очолювати найкращі спеціалісти. «Все починається з сильних, патріотичних людей на чолі армії. Ми запропонуємо президенту людей, які можуть привести Україну до перемоги», - під оплески пообіцяла Тимошенко. І третє – вступ до НАТО. «Ми не маємо права залишити Україну в сірій зоні. - Це практично постійна відкритість для будь-якого удару. Членство нашої країни в системі колективної безпеки і оборони - це наш захист назавжди», - підсумувала лідер «Батьківщини».

Надія Геращенко