ветеран освітянської ниви, учасник бойових дій у Великій Вітчизняній війні Д.Л. Дмитренко під час відкриття пам’ятника героям-землякамНовостародубська сільська рада - одна з найбільших за площею не лише на Петрівщині, але й на Кіровоградщині загалом, а, можливо, й в усій нашій державі. Їй підпорядковані села: Олімпіадівка, Червоносілля, Федорівка, Мар’янівка. У сімдесятих роках на її території знаходилося два колгоспи: імені Чкалова, де на той час головою правління працював А.І. Мамулат, та імені 40-річчя Жовтня, який очолював П.В.Ткаченко. За ними було закріплено 16 тисяч гектарів угідь, з них - більше 10 тисяч орної землі. Господарства мали потужний машинно-тракторний парк. У 80-х роках колгосп імені Чкалова мав більше вісімдесяти автомобілів, майже сто тракторів, двадцять чотири зернових комбайни та багато іншої сільськогосподарської техніки та інвентаря. Не набагато менше техніки налічувалося і в колгоспі імені 40-річчя Жовтня. У кожному з цих господарств було по три тракторні бригади.

заняття гуртка авіамоделістів проводить О.О.ШаповалЗа відносно короткий термін колгоспи стали мільйонерами, що дало змогу регулярно оновлювати сільськогосподарську техніку, будувати нові ферми, криті токи, зернові та інші склади, гаражі, майстерні, контори, клуби, житлові будинки, дитсадки, ФАПи. До речі, більшість вулиць саме в той період вкрилися асфальтом. А ще постійно надавали різноманітну шефську допомогу школам та дитячим садочкам. В той час до триповерхової середньої школи, розрахованої на 635 учнівських місць, яку у 1965 році збудували за допомогою впливового земляка, тодішнього міністра будівництва підприємств важкої індустрії УРСР Григорія Лубенця, підвозили учнів з навколишніх сіл. Багато односельців за свою звитяжну працю були відзначені урядовими нагородами. Серед них А.П. Залевський - заслужений учитель України, Д.Л.Дмитренко - відмінник народної освіти, В.М.Ткаченко - заслужений льотчик-випробувач, учасник ліквідації Чорнобильської аварії; М.А.Давиденко - бригадир тракторної бригади колгоспу імені 40-річчя Жовтня, В.К.Крячко - комбайнер колгоспу імені Чкалова, М.М.Матяш - Герой Соціалістичної Праці, ланковий ланки з вирощування кукурудзи, П.В.Ткаченко - голова колгоспу імені 40-річчя Жовтня, К.Ф.Волков - фельдшер, дільничний лікар. Гордяться новостародубці своїми Героями Радянського Союзу - командирами танкових взводів П.П.Ткаченком і С.О.Погорілим та згадуваним вже Міністром будівництва та підприємств важкої індустрії УРСР Г.К.Лубенцем. У шкільному музеї Новостародубського навчального закладу є матеріали і про інших земляків – знатних людей України. 

група ветеранів Великої Вітчизняної війниНаприкінці 80-х років у державі розпочалася горбачовська перебудова. Селяни покладали на неї значні сподівання, адже спершу декларувалося, що ще дбайливішим буде ставлення до села, і вони, нарешті, стануть справжніми господарями землі. А сталося все навпаки. Колгоспи, внаслідок перетворення спочатку в КСП, а затим в СВК, неухильно втрачали набутий економічний потенціал, і це негативно вплинуло на життєвий рівень колгоспників, виробничу та соціальну інфраструктуру господарств. Після проголошення ж державної незалежності України, занепад сільської місцевості ще більше посилився. Погіршився фінансово-економічний стан сільськогосподарських кооперативів. Згодом земля була розпайована між членами колгоспів, внаслідок чого на базі колгоспу ім. Чкалова були створені кілька нових сільгосппідприємств. Дещо краща ситуація склалася у сусідньому колгоспі імені 40-річчя Жовтня. Тут менш болісно пройшли всі фази реформування та завдяки досвідченому і розсудливому господарю М.О. Давидовському господарство майже зберегло свою цілісність, перейменувавшись в ПСП «Зарічне». Це сільгосппідприємство та агрофірми «Маяк» і «Верес» нині найбільш ефективно господарюють на землях Новостародубської сільської ради.

урок веде учитель виробничого навчання М.П.Гутнік колишній бригадир тракторної бригади колгоспу 40-річчя Жовтня І.С. Манжос готує молоду зміну хліборобів голова колгоспу імені Чкалова С.Д.Лисенко та секретар парткому Л.Д.Пугач спілкуються з працівниками районної газети В.Д.Вендровим та Л.Н.Штанько російська письменниця, дослідниця творчості революціонера-демократа, письменника-публіциста С.М. Степняка-Кравчинського Євгенія  механізатори ланки по вирощувані кукурудзи колгоспу імені 40-річчя Жовтня: Віктор Янчуков, Олексій Панчук, Іван Пастернак, Анатолій Костенко, Анатолій Пузанов, Микола Давиденко та ланковий Григорій Барвінський городня бригада цього ж колгоспу, бригадир Таїсія Лахнова Герой Соціалістичної Праці Микита Матяш з молодими комбайнерами педколектив Новостародубської СШ актив громади села

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімках: ветеран освітянської ниви, учасник бойових дій у Великій Вітчизняній війні Д.Л. Дмитренко під час відкриття пам’ятника героям-землякам; група ветеранів Великої Вітчизняної війни; урок веде учитель виробничого навчання М.П.Гутнік; заняття гуртка авіамоделістів проводить О.О.Шаповал; колишній бригадир тракторної бригади колгоспу 40-річчя Жовтня І.С. Манжос готує молоду зміну хліборобів; голова колгоспу імені Чкалова С.Д.Лисенко та секретар парткому Л.Д.Пугач спілкуються з працівниками районної газети В.Д.Вендровим та Л.Н.Штанько; російська письменниця, дослідниця творчості революціонера-демократа, письменника-публіциста С.М. Степняка-Кравчинського Євгенія Таратута проводить екскурсію в щойно відкритому з її ініціативи музеї; механізатори ланки по вирощувані кукурудзи колгоспу імені 40-річчя Жовтня: Віктор Янчуков, Олексій Панчук, Іван Пастернак, Анатолій Костенко, Анатолій Пузанов, Микола Давиденко та ланковий Григорій Барвінський; городня бригада цього ж колгоспу, бригадир Таїсія Лахнова; Герой Соціалістичної Праці Микита Матяш з молодими комбайнерами; педколектив Новостародубської СШ; актив громади села. 

Фото автора 1970-2000 років.