виконання гімну УкраїниВсі ми добре знаємо, які важкі часи зараз переживає наша країна. Та, не зважаючи ні на що, ми – молоде покоління, розуміємо, що лише в єдності, дружбі та взаєморозумінні криється справжня сила народу. І на якій би мові ми не говорили, яких би поглядів не притримувались, пам’ятаємо – ми громадяни однієї країни, ми єдиний народ, єдина нація, ми – українці.

Саме на тему єдності і пройшов 17 травня 2014 року на базі дитячого табору відпочинку ім. Матросова (с. Ганнівка) традиційний районний фестиваль дитячих громадських організацій «Я Україну знаю ще з дитинства, Як миру край, народного єдинства». На фестивалі були підведені підсумки роботи районного парламенту дітей та шкільних учнівських органів самоврядування за навчальний рік. Так за 2013-2014 навчальний рік Петрівським районним парламентом дітей проводилася робота в таких напрямках:

- Пропаганда здорового способу життя;

- Волонтерська допомога в рамках проектів «Зірка пам’яті» та «Нам-75»;

- Благоустрій територій школи та села в рамках проекту «Галерея добрих справ. Двір мого дитинства»;

- Пошукова робота «Ровесники нашої області»;

- Благодійні акції «Поділись своїм теплом» (250 грн) та «Серце до серця» (1138,40 грн), збір коштів дітям, які цього потребують;

- Профорієнтаційна робота, саме на цю тему проведено ток-шоу «100 запитань дорослому» з представниками центру зайнятості; та ін.

конкур соляної анімаціїХочеться відмітити, що в рейтингу роботи обласного парламенту дітей наш РПД з різних напрямів роботи має ІІ-V місце, що в середньому дає четверте місце уже кілька років поспіль.

За результатами роботи кращі шкільні органи учнівського самоврядування були нагороджені грамотами відділу освіти райдержадміністрації: дитяча громадська організація «Козаченьки» Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів, шкільний учнівський Парламент Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів та орган учнівського самоврядування «Промінчик» Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів. За активну громадську позицію та особистий внесок у розвиток учнівського самоврядування грамоти відділу освіти також отримали голови шкільних парламентів: Руслана Демиденко (Чечеліївська ЗШ І-ІІІ ст.), Олександр Казазян (Новостародубська ЗШ І-ІІІ ст.), Аліна Троценко (Володимирівська ЗШ І-ІІІ ст.), Сніжана Деркач (Петрівський НВК), Катерина Богуславська (Петрівська ЗШ І-ІІІ ст.) та Анна Олійник (Червоносільська ЗШ І-ІІ ст.). Окрему подяку організатори фестивалю висловили учнівському та учительському колективам Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів за сумлінну працю по впорядкуванню території табору.

грамота дитячої громадської організації «Козаченьки»Програма фестивалю складалася з:

- Квесту «Нехай повік в душі твоїй не згасне наша Україна»;

- Конкурсу соляної анімації «Ми вірим в майбутнє твоє, Україно!»;

- Конкурсу страв «І обнялися береги одного, вічного народу» ;

- Спортивних змагань «Під синім небом України»;

- Конкурсу короваїв «Ми хлібом-сіллю друзів зустрічаєм,

Хай в світі буде більше в нас братів,

Хай в кожній хаті будуть короваї,

І мир, і спокій, й пісня солов’їв»;

- Флеш-мобу «Я молюсь за Україну»;

- Концертно-розважальної програми «Ми в чомусь, може, трохи різні та Україна в нас одна».

Майдан’Sу - «Ми України доньки і сини».

Зазвичай, друга частина фестивалю відзначається більшою активністю, масовістю та згуртованістю учасників фестивалю. Майже 200 учнів взяли участь у флеш-мобі, під час якого діти молилися за долю України:

- Господи, я стану на коліна,

постом душу знову окроплю.

Молю Тебе, молю за Україну,

помилуй край, який я так люблю.

Я до Небес звертаюсь у молитві,

За Батьківщину молюся до Творця.

Дай, Боже, Україні відродитись,

Нехай живе свята моя земля.

У ці дні по-новому зазвучали слова гімну України, його можна почути в різних місцях у виконанні як артистів так і звичайних людей, зокрема футбольних уболівальників. Гімн став символом єднання, супротиву тиранії, вірності власному народу. Тому на знак підтримки нашого народу, миру в державі учасники фестивалю, утворивши карту України в кольорах прапору нашої держави, виконали гімн.

Увесь фестиваль пройшов на піднесенні патріотичного духу молоді, на розумінні важливості триматися разом. Підсумкова лінійка, на якій вручалися грамоти переможцям кожного з етапів фестивалю, завершилася Стрічкою єднання – єднання поколінь та України.

Україна Єдина – так, ми всі хочемо бачити нашу країну єдиним цілим, з усміхненими обличчями людей, дзвінким дитячим сміхом, з мирним блакитним небом, незважаючи ні на національну, ні на політичну приналежність. Ми хочемо, щоб назавжди припинилися розбрат, чвари, сварки, а панували мир, злагода, добробут на всій неньці-Україні.

Наталія Дементьєва, координатор районного парламенту дітей

На знімках: виконання гімну України; конкур соляної анімації; грамота дитячої громадської організації «Козаченьки».