Новостародубський сільський голова В.ЗаїкаНовостародубська сільська рада

Розкішна, соковита зелень трав та дерев, білопіння розквітлих вишень та неземна краса вбраних в легкий білий серпанок «неопалимої купини» терників, що привільно тягнуться балками та яругами села.

А посеред цієї райської краси острівці червоних та жовтих тюльпанів, як краплі крові полеглих на полях ратних та вічної людської скорботи за загиблими.

Саме такої благословенної весняної днини ми завітали до Нового Стародуба.

Село готувалось тоді до свят: світлого Великодня та величного свята - Дня Перемоги, всюди кипіла робота.

Прибирались узбіччя доріг, підбілювалися дерева, бордюри, впорядковувалися сквери та парки, наводився лад біля громадських приміщень. Господарі прибирали на своїх подвір’ях та побіля них.

Новостародубський сільський голова В.Заїка, разом з депутатським корпусом, залучили до весняного прибирання території, як то кажуть: «від малого до старого». Не оминули увагою заклади соціальної сфери та об’єкти приватних підприємців.

Комунальне підприємство сільради за активної допомоги сільгоспвиробників забезпечили робітників транспортом та необхідним інвентарем. Особливу категорію працюючих, на плечі яких ліг найбільший об’єм робіт, склали місцеві безробітні, які, за погодженням з районним центром зайнятості, були залучені до громадських робіт.

Особливливо ретельно велося прибирання біля братських могил, пам’ятників полеглим воїнам, а сільчани, попри весняні клопоти, не забували відвідати та впорядкувати місця вічного спочинку рідних людей на цвинтарях.

«Весняна днина - рік годує» - пам’ятаючи цю народну мудрість, новостародубці не менш завзято порались на городах. В піднесеній атмосфері, що панувала в душах і серцях жителів села, відчувалась і Святкова Великодня молитва, і біль та тривога про майбутнє дітей, онуків, про долю держави. Вголос про це не говорили, а лише подумки, міцно стискаючи вуста, просили у Всевишнього спокою та миру в Україні.

«Нашим солдатам потрібно, щоб куля не пробила бронежилет, щоб їх прикривала броня, щоб мир у небі захищали наші пілоти».

ЗАХИСТИ КРАЇНУ! ПІДТРИМАЙ УКРА-ЇНСЬКУ АРМІЮ!

В рамках акції підтримки Збройних Сил України тутешні ТОВ «Агрофірма «Маяк» перерахувала 4050 грн., працівники сільської ради - одноденний заробіток, ПСП «Зарічне» - 10тис.грн., ТОВ «Верес» - 2.5 тис.грн.)

Коротка історична довідка

громадська толокаНовий Стародуб – село в Петрівському районі, Кіровоградської області. Вигідно розташоване на важливому шляху від Кривого Рогу до Кременчуга і Полтави, сусідство з повітовим містом Олександрія. У період XVI-XVII століття територія, на якій розташувалось поселення, належало до земель козацьких вольностей. Тут були зимівники і хутори, які заселялись козаками. Пізніше в середині XVIII ст., коли розпочалося створення ліній військових поселень на місці сучасного села спочатку була створена слобода Овнянка (пізніше - Аврамівка).

Із створенням Аракчеєвських військових поселень, село 1821 року вилучили із числа казенних поселень і передали у відомство третьої Кірасирської кавалерійської дивізії. Сюди на дислокацію прибув Стародубський кінно-артелирійський полк з міста Стародуб Чернігівської губернії, з того часу село стало називатись Новий Стародуб.

Станом на 1886 рік у містечку, при річках Інгульці, Бешці та Вовнянці, центрі Новостародубської волості Олександрійського повіту Херсонської губернії, мешкало 2811 осіб, налічувалось 545 дворових господарств, існувала православна церква, єврейський молитовний будинок, школа, земська станція, три лавки та три постоялих двори, проходило чотири щорічні ярмарки.

Соціально – економічний паспорт

Новостародубська сільська рада – центр сільської ради с. Новий Стародуб.

гордість села - школаУ сільській раді працює 12,5 штатних одиниць (бухгалтерський відділ, землевпорядна служба, військово-облікове бюро, служба у справах дітей, діловод) – очолює сільську раду голова, депутатський корпус складають 20 депутатів сільської ради.

Підпорядковані села Олімпіадівка, Федорівка, Червоносілля, Мар’янівка. Загальна площа земель сільської ради – 18729 га. Жителів – 3503 осіб, з них: дітей – 619, молоді до 30 років – 563, середнього віку – 1290, пенсіонерів – 1031.

Село розташоване за 21 км від райцентру, 7 км від залізничної станції Королівка та 90 км від обласного центру Кіровоград.

Через село проходить автомагістраль Кривий Ріг – Петрове – Олександрія – Кіровоград.

Провідними господарствами в селі стали ПСП «Зарічне», ТОВ «Агрофірма «Маяк», ТОВ «Верес».

У селі діє 11 селянсько-фермерських господарств та 107 одноосібників.

Працюють приватні цехи з виробництва макаронних виробів та круп, два млини, 2 олійниці.

В особистих господарствах селян налічується – 797 голів ВРХ, селяни стали тримати більше свиней та різної птиці.

До послуг населення - пункт швидкої допомоги, медична амбулаторія, 2 ФАПи, 2 аптеки, 23 магазини, 3 кафе, 2 поштових відділення, ДКП ЖКП Новостародубської сільської ради.

Діти навчаються в ЗОШ I-III ступенів та ЗОШ I-II ст. У школах працюють 57 учителів, які навчають 340 дітей. Діють два дошкільних заклади, які відвідують 110 діток.

Працює сільський Будинок культури та сільський клуб. Дві бібліотеки, з загальним книжковим фондом 32270 екз.

На території сільської ради розташована Петрівська ВК №49. Діє православна церква.

Бюджет сільської ради на 2014 рік складає 2,358 тис. грн.

сільські краєвидиСтислі дані історичної довідки та сухі цифри соціально-економічного паспорта не здатні повною мірою передати ритм щоденного життя великої територіальної громади – однієї з багатьох в Україні, з радощами та бідами людей, в долях яких переплетені болі і радощі нашої держави.

Села, підпорядковані Новостародубській сільській раді, розташовані за 8-10 км від центральної садиби.

Головне та першочергове завдання - забезпечити надійну щоденну життєдіяльність людей в цих селах – малечу привезти в дитсадок, школярів - до школи, хворих - до амбулаторії чи ФАПу, тяжкохворих - до центральної лікарні. На постійному контролі безперебійне завезення товарів першої необхідності, громадський правопорядок, робота соціальних працівників. перелік питань, що входять до компетенції сільського голови і котрі потребують щоденної уваги та вирішення, не порахувати, а можливості та повноваження обмежені.

Тож перше «золоте правило» для Новостародубського сільського голови В.Г. Заїки - особисте щотижневе спілкування з мешканцями кожного населеного пункту;

друге – постійний діловий контакт з керівниками сільгосппідприємств, землі яких знаходяться в межах території сільської ради, приватними підприємцями;

третє – постійний контроль за роботою соціальних об’єктів та постійна увага щодо надходжень платежів та зборів до бюджету сільської ради.

Ці три головні складові та постійна, наполеглива щоденна робота мають практичний результат.

село, як писанкаДошкільні навчальні заклади «Малятко» та «Дзвіночок» - капітально відремонтовані з застосуванням енергозберігаючих технологій, обладнані необхідним сучасним інвентарем, малюки забезпечені щоденним калорійним харчуванням.

В ДНЗ «Дзвіночок» силами ТОВ «Агрофірма «Маяк» проводяться всі поточні ремонти, споруджено гральний павільйон.

Тільки на ремонт дитсадка «Малятко», спільно з ПСП «Зарічне», використано понад 200 тис. гривень. Приємна радість – в дитсадках постійно збільшується кількість дітей, а в першому класі Новостародубської ЗОШ навчається 31 учень.

Школа - це особлива гордість села, її історія своїм корінням сягає ще XIX ст., коли в селі було відкрито перший навчальний заклад. З 1936 року Новостародубська семирічка реорганізована в середню школу.

В 60-70 роки особливий підйом у розвитку школи пов’язаний з приходом на посаду директора Д.Л. Дмитренка - ініціативної, енергійної людини. За підтримки уродженця села, Міністра будівництва підприємств важкої індустрії, Героя Соціалістичної Праці - Г.К.Лубенця, всього за один рік, при активній участі вчителів, учнів, батьків, громадськості було здійснено велике будівництво. На одному з кращих місць в селі, на високому цоколі постала триповерхова школа-красуня. Вона одна з найкращих в районі і по сьогодні.

У школі працювали талановиті учителі, які домоглися високих досягнень у педагогічній діяльності: учитель географії, кавалер ордена Леніна - А.П. Залевський, заслужений учитель Української РСР, кавалер ордена Леніна - О.О.Залевська.

Новостародубська середня школа - одна з перших в районі перейшла на кабінетне навчання. 1972 року їй було присвоєне ім’я відважного земляка - Героя Радянського Союзу П.П. Ткаченка.

Сьогодні на базі школи створено Новостародубський освітній округ, до якого входять навчальні заклади Новостародубської, Балахівської, Чечеліївської та Малинівської сільських рад.

Матеріально-технічна база створює всі умови для успішного здійснення навчально-виховного процесу.

У школі обладнано кабінети інформатики та інформаційних технологій. Наявне обладнання підключене до Інтернету. Створений і обладнаний кабінет хімії. Фонд шкільної бібліотеки становить майже 25000 примірників. У школі працюють художні та спортивні гуртки, учнівське наукове товариство «Джерельце».

Гордістю та окрасою школи став краєзнавчий музей. А нещодавно відкрито та обладнано шкільний тир.

Весь навчально-виховний процес спрямовується на забезпечення наступності в навчанні початкової, середньої, старшої школи. Успішний вчитель, успішний учень, успішна школа, щасливі люди, щаслива Україна.

Директором школи Л.Бурлак приділяється значна увага професійному зростанню, розвитку творчого підходу до організації навчальної діяльності в практиці роботи кожного вчителя.

Метою діяльності школи, як вважає директор, є намір через формування успішної особистості вчителя створити умови для розвитку і творчої самореалізації кожного учня для забезпечення життєво-компетентної, цілеспрямованої, національно свідомої,успішної особистості.

Школа упродовж кількох років є опорною з питань управлінської діяльності з проблеми «розвиток та реалізація творчості вчителя в рамках внутрішкільної методичної роботи», базовою з превентивного виховання, провадження превентивних проектів «Хоуп», «Захисти себе від ВІЛ», з провадження європейських стандартів превентивної освіти.

У 2015 році будівлі школи виповниться 50 років. Педколектив, батьки та учні постійно проводять поточні ремонти приміщення. Спільними зусиллями сільгоспвиробників та сільської ради проведено капітальний ремонт даху, котельні, проводиться заміна вікон на сучасні. Нещодавно на прохання школи сільська рада, спільно з ТОВ «Верес» (керівник - В.М.Осовський) здійснили капітальний ремонт східців. Що приємно вразило, і це неможливо не помітити - бережливе ставлення учнів до своєї школи. Як приклад - світлі та просторі коридори школи обклеєні світлими шпалерами, на яких немає жодної цяточки, жодної плями. А територія навколо школи - справжня природна оаза! Дерева та кущі, посаджені учнями різних років випуску, доглянуті квітники.

Підвезення учнів до школи, малят в дитячі садочки, педагогічних працівників теж на контролі сільської ради. Надає суттєву допомогу у вирішенні цього питання ПСП «Зарічне» - головне бюджетоутворююче підприємство громади.

У позаурочний час школярі мають змогу розвивати свої творчі здібності в музичній школі. Тут працюють класи гри на фортепіано, баяні, акордеоні, клас хореографії. Школа має філіал у селищі Балахівці. Затишне та укомплектоване приміщення музичної школи, очолюване диретором А.А.Мотько, відвідують 55 учнів.

До послуг сільчан Будинок культури, сільський клуб, дві бібліотеки з загальним книжковим фондом 32270 екз. Не шкодує сільська рада й коштів на передплату періодичних видань та поповнення книжкового фонду.

Медична галузь – це 2 ФАПи в Червоносіллі та Олімпіадівці, амбулаторія та автомобіль швидкої допомоги в Новому Стародубі, на утримання якого щорічно виділяється більше 70 тис. гривень.

Водозабезпечення та водовідведення, утримання території в належному санітарному стані - ці життєво важливі питання покладено на комунальне підприємство (працівники якого, до речі, не мають заборгованість по заробітній платі).

Дієву допомогу комунальному підприємству надають керівники сільгосппідприємств, соціально відповідальні підприємці, спільно з районним центром зайнятості долучаються до громадських робіт безробітні сільчани, і, як результат, - вналежному стані утримуються громадські місця, місця поховань та пам’ятники полеглим в роки війни, 13 кладовищ.

Попри труднощі, на автотрасі обласного значення збудовано нову зупинку, ведеться реконструкція пішохідних доріжок (виконано робіт близько одного кілометра), відновлюється вуличне освітлення, ремонтуються дороги.

Заплановано капітальний ремонт водогону від багатоквартирного будинку по вулиці Дзержинського 22, завершення робіт по заміні вікон на енергозберігаючі в загальноосвітній школі, встановлення нового паркану навколо церкви, яка знаходиться в приміщенні, що є пам’яткою місцевого значення XIX ст. – колишнього військового госпіталю, де лікарем працював батько Степняка-Кравчинського, відомого революціонера-народника, письменника.

А побудовані в минулому столітті з каменю – млин, амбар, олійниця та комори чудово збереглися та використовуються й донині.

Серед славетних імен земляків: Герой Соціалістичної Праці - М.М. Матяш, В.М. Ткаченко – заслужений льотчик-випробовувач, С.О. Погорілий - Герой Радянського Союзу, Д.М. Стояновський – заслужений лікар України, загалом весь список славетних імен навіть важко перерахувати.

Багатьма поколіннями творилася історія сіл Новостародубської сільської ради, та, на превеликий жаль, з мапи незалежної України незабаром зникне одне з них – Мар’янівка, в цьому селі сьогодні залишилась лише одна мешканка - Р.І. Буртова, котру, зважаючи на її поважний вік, доглядають діти та онуки.

Ось такі вони, щоденні будні Новостародубської громади. Де поміж буденного, нелегкого життя інколи все ж спалахують святкові промінчики.

Нелегкі і складні часи переживає наша держава. «Революція гідності» дала новий поштовх до її розвитку в єдиній родині Європейських держав, де найвища цінність – це людина.

Реформа місцевого самоврядування, що передбачає децентралізацію владних повноважень, делегування більш широких прав територіальним громадам на місцях, реформа суспільного устрою відкривають нові можливості та перспективи місцевим громадам.

Все краще, що на сьогодні напрацьовано Новостародубською громадою, сільським головою, депутатським корпусом та небайдужими жителями - дасть новий поштовх для подальшого розвитку заможної, міцної, єдиної України та підвалин її міцності - міцних, самодостатніх та заможніх місцевих громад.

Наш кор.

На знімках: Новостародубський сільський голова В.Заїка; громадська толока; гордість села - школа; сільські краєвиди; село, як писанка.

Фото Олександра Шевченка.