дільнична виборча комісія №17 за роботоюНарешті сталося те, чого ми всі з нетерпінням чекали останні місяці – вибори Президента України відбулися. І хоча офіційні результати голосування ще не оприлюднені,вже майже ніхто не сумнівається, що очільником держави вже в першому турі став Петро Порошенко.

Недруги України, як за кордоном, так і в самопроголошених опереткових квазідержавних утвореннях на сході нашої держави, вже не зможуть морочити голову з приводу нібито нелегітимності української влади. Хоча і раніше ніяким здоровим глуздом не можна було пояснити позицію владної верхівки однієї з сусідніх держав, яка неодноразово запевняла, що не визнає нинішньої української влади, бо вона, мовляв, здобута у незаконний спосіб. Виходить так, що голова Верховної Ради, обраний депутатами замість того, котрий сам подав у відставку, а також виконуючий обов’язки Президента в ситуації, коли очільник держави ганебно втік за кордон, прихопивши з собою мільярди вкрадених у нас грошей, - нелегітимні, в той час як так звані «мери», «губернатори» (за відсутності в Україні територіального утворення під назвою «губернія»), «президенти» і решта «державних діячів» самопроголошених «держав» – Криму, Луганської, Донецької «республік», обрані на мітингах неврівноваженими радикалами – легітимні. Якщо керуватися такою логікою, то мітинг, в якому взяли участь кілька сотень (та нехай навіть кілька тисяч громадян) має вищу юридичну силу, ніж всенародні вибори найвищого законодавчого органу держави. А якщо крім мітингу, проведеного на одній площі, пройшов інший, на сусідній, то рішення якого з них мають вищу «юридичну» силу? Той, де «мітингарі» мають більше зброї?

Водночас у тій же Росії навіть усні сепаратистські заяви можуть каратися тюрмою, сепаратистів же, які виступають зі зброєю в руках, взагалі безжально знищують. Проте українських сепаратистів Путін чомусь підтримує... Втім, вже ніхто в світі не дивується практиці подвійних стандартів, якими керується президент та і вся владна верхівка Російської Федерації.

голосують члени родини петрівчан ГришківНа жаль, саме завдяки терористичним діям сепаратистів, яких координують російські диверсанти, в Донецькій і Луганській областях далеко не всі наші громадяни змогли взяти участь у виборах. Та це не вплинуло на загальну картину: відсоток виборців, які взяли участь у голосуванні, за європейськими мірками дуже пристойний – понад 60%. Це ще одна ознака беззаперечної легітимності виборів.

У нашому районі виборці були, як власне і завжди, активними. Голосування на всіх дільницях пройшло організовано і спокійно, без порушень виборчого законодавства.

Обрання очільника держави є необхідною умовою стабілізації, налагодження суспільно-політичної ситуації, відродження економіки і, що найголовніше, припинення кровопролиття і початку загальнонаціонального діалогу задля збереження єдності України.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: дільнична виборча комісія №17 за роботою; голосують члени родини петрівчан Гришків.