День Європи (в Україні щорічно відзначається третьої суботи травня) – річниця так званої Декларації Шумана – чудова нагода наголосити на тому, як європейська інтеграція допомогла подолати вікові розбіжності та визначити спільне майбутнє для більшої частини європейського континенту.

9 травня 1950 року Міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав створити спільну французько-німецьку інституцію, яка би управляла видобутком вугілля та виробництвом сталі в двох країнах, що воювали одна з одною протягом століть. Ціллю такого заклику було унеможливити у майбутньому війну між Францією та Німеччиною, а також поширити мир і стабільність на весь світ. Також Шуман запропонував іншим країнам долучитися до цього плану – у такий спосіб закладаючи основу європейської інтеграції.

Сьогодні членами Європейського Союзу є 28 країн; ЄС забезпечує мир, стабільність та взаємовигідну співпрацю між ними. Низка інших країн готуються у майбутньому увійти до складу Євросоюзу. ЄС слугує прикладом для партнерів з інших країн, які прагнуть використовувати подібні моделі співпраці задля сприяння регіональній стабільності та надання громадянам нових можливостей. Євросоюз виготовляє майже чверть світового ВВП та забезпечує понад третину світової торгівлі; це є справжнім доказом високої конкурентності європейської економіки. Угоди про створення зон вільної торгівлі, – що їх ЄС уклав, зокрема, з Південною Кореєю, Канадою і Туреччиною та щодо яких Євросоюз веде перемовини з США, Японією та Індією, – надають нові економічні можливості для виробників і споживачів. ЄС – це не лише спільнота інтересів; ЄС – це насамперед спільнота цінностей. Жахливий досвід Другої світової війни змусив нас відійти від агресивного змагання між націями, що характеризувало наше минуле, і започаткувати процес інтеграції та співпраці, що є дієвим засобом проти війни і проти неповаги до людських життів і прав людини. Сьогодні ЄС займається зміцненням верховенства права і демократії у своїх країнах-членах і поширенням відповідних цінностей на міжнародній арені. Саме тому у 2012 році, на знак визнання свого внеску у мир не лише в Європі, але й в інших частинах світу. ЄС отримав Нобелівську премію миру.

Нещодавні події в Україні свідчать про те, що європейські цінності миру, верховенства права і демократії не є чимось даним – навіть на нашому спільному континенті. Демократія – це робота, що має постійно виконуватися, і усі ми відповідальні за її захист і прогрес. ЄС стоятиме пліч-о-пліч з усіма тими, хто виходить на вулиці, аби боротися за ці цінності. Угода про асоціацію між Євросоюзом і Україною пропонує нову перспективу співпраці в усіх аспектах політики: від торгівлі до сфери наукових досліджень, від захисту довкілля до освіти, від енергетики до мобільності людей.

За допомогою підписання політичної частини Угоди про асоціацію та одностороннього скасування торговельних тарифів для українських товарів з боку ЄС було відкрито новий розділ у двосторонніх відносинах. Ті, хто не хоче бачити Україну демократичною, заможною та сучасною, намагаються дестабілізувати ситуацію в державі, здійснюючи військову інтервенцію та ставлячи під сумнів територіальну цілісність країни, всупереч усім міжнародним правилам і принципам відносин між країнами. Україна має достатньо сил і рішучості, аби скласти історичний іспит на суверенітет. ЄС, своєю чергою, зробить усе можливе, щоб допомогти українцям у їхній боротьбі за право вільно визначати своє власне майбутнє. Врегулювання кризи в Україні має ґрунтуватися на територіальній цілісності, суверенітеті країни і бажаннях українського народу. Європейський Союз рішуче засуджує нічим не спровоковане порушення суверенітету і територіальної цілісності України та закликає Росію припинити свої агресивні дії проти країни та її народу. В інтересах самих українців віднайти шляхи подолання розбіжностей, що їх штучно стимулюють протягом останніх місяців без будь-якого зовнішнього небажаного втручання.

2014 – особливий рік для ЄС. Десять років тому до Євросоюзу приєдналися 10 нових країн, включаючи низку безпосередніх сусідів України. Розширення 2004 року було важливим кроком на шляху до подолання протиріч, які існували десятки років на нашому континенті, та символічним завершенням існування біполярної Європи. З того часу, 2004 року, ще три країни долучилися до ЄС, що свідчить про привабливість тісніших зв’язків з Євросоюзом. Успіх розширення десятирічної давнини надає мені впевненості говорити, що Україна також одного дня прослідує тим самим шляхом і суттєво зміцнить свої міжнародні позиції та суверенітет.

Цей рік є також особливим для європейських громадян. 22-25 травня вони підуть на виборчі дільниці, щоб проголосувати на виборах до Європейського Парламенту. Це означає, що громадяни чітко заявлять про пріоритети, яких, на їхню думку, має дотримуватися ЄС у своїй політиці протягом наступних п’яти років. Шістдесят чотири роки тому Робер Шуман зробив вирішальний крок на шляху до створення того, що ми зараз називаємо Європейським Союзом. Шуман запропонував цей план, розуміючи, що майбутню Європу неможливо створити без труднощів за один день. Однак він дуже добре усвідомив урок минулих європейських драм. Він був достатньо хоробрим, аби – у часи, коли більшість європейців продовжували оглядатися на минуле – запропонувати створити такий далекоглядний проект на майбутнє.

Європа – це спільне завдання та обов’язок для усіх її громадян. І саме європейські лідери мають вирішувати, як реагувати на виклики і проблеми майбутнього. На початку поточного року, під час драматичних подій, українці надіслали сигнал решті Європі, що вони також прагнуть брати участь у визначенні майбутнього континенту. Протягом цих днів цей заклик буде знову почуто по всій Європі. Цьогорічний День Європи належить Україні та її європейському вибору.

Ян Томбінський, Посол, Голова Представництва ЄС в Україні