учасники і організатори конкурсуНа базі ЦДЮТ відбувся щорічний конкурс представників учнівських колективів «Лідер року». У ньому взяли участь Руслана Демиденко – голова ради старшокласників Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів, Ольга Кравченя – голова комісії з питань дисципліни та порядку Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів, Олександра Тузніченко – голова комісії з питань преси та інформації учнівського об’єднання «Гарт» Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів, Катерина Богуславська – міністр освіти учнівської країни «Дивосвіт» Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Сніжана Деркач – Президент шкільної республіки Петрівського НВК. Оцінювало виступи конкурсантів журі у складі: Тетяна Швець – методист районного методкабінету, Валентина Бойко – директор ЦДЮТ і Любава Колесник – голова районного парламенту дітей.

Згідно з традицією, розпочався конкурс з самопрезентації, під час якої оцінювалися навички публічного виступу в діловому стилі, логічного викладення думки, культури мовлення. З цим завданням учасниці справилися досить непогано.

Лідер повинен не тільки вміти гарно говорити, а й мати великий запас знань, з допомогою яких швидко знаходити правильне вирішення будь-якої проблеми. Тож наступний етап конкурсу мав назву «Інтелект + реакція». Учасниці повинні були за п’ять хвилин дати якомога більше правильних відповідей на роздані їм запитання. Це завдання, на жаль, практично для всіх конкурсанток стало каменем спотикання. Давши відповіді на 10 запитань, можна було набрати 5 балів, але жодна не набрала більше, ніж 1,5.

самопрезентація К.Богуславської«Думаю, творю, пропоную» - таку назву мало домашнє завдання, в якому засобом відеопрезентації потрібно було розповісти про одну із колективних справ, які були проведені в навчальних закладах. Серед заходів, про які розповіли учасниці, були природоохоронні, соціологічні дослідження, присвячені темі міжнаціонального спілкування, акції, спрямовані на популяризацію українських звичаїв і традицій. 

Важливою якістю, притаманною лідеру, є вміння лаконічно, переконливо, упевнено спілкуватися з людьми. Все це продемонстрували дівчати на наступному етапі конкурсу – «Оратор». А ще яскравіше розкрити лідерські здібності допомогла номінація «Ярмарок цікавих ідей та пропозицій». О.Тузніченко запропонувала портфель ідей щодо вдосконалення шкільного самоврядування, О.Кравченя – флеш-моб для проведення веселої перерви, С.Деркач – новорічне змагання клубу веселих і кмітливих (КВК) між учнями та педагогами, Р.Демиденко – гру «Оплески» та шкільний ланцюг єднання, присвячений Дню Соборності України, К.Богуславська – гру «Універсальна хустка», яку можна провести у шкільному таборі відпочинку.

Завершився конкурс етапом «Штрихи до портрета лідера». Учасниці розповідали про свої захоплення і вміння. Саша демонструвала власні вишивки, Оля – малюнки, Сніжана виконала пісню, Руслана, яка захоплюється комп’ютерними технологіями, продемонструвала власноручно змонтований відеоролик, Оля, яка є одним з провідних гравців команди КВК «Хутор», декламувала вірш «Любіть Україну».

До речі, тема українського патріотизму яскраво звучала у виступах всіх учасниць – це із задоволенням відзначили члени журі, підводячи підсумки конкурсу. 

Всі учасниці виступили яскраво, підтвердили, що  є справжніми лідерами своїх учнівських колективів і були нагороджені дипломами, а грамоту за перемогу отримала Оля Кравченя. Тож варто побажати, щоб дівчатка ефективно скористалися своїми лідерськими якостями і стали в майбутньому лідерами у сферах, які оберуть в дорослому житті. А ще хотілося б побажати, щоб до когорти лідерів приєдналися і хлопці. Невже ж серед них немає здатних проявити організаційні здібності, повести за собою однодумців?

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: учасники і організатори конкурсу; самопрезентація К.Богуславської.