Євгеній ЧуйкоОстанніми роками суспільство починає усвідомлювати катастрофічні масштаби такої проблеми, як насильство в сім’ї. За даними соціологічних досліджень, серед розлучених жінок кожні три з чотирьох опитаних потерпали від домашнього насильства. Офіційна статистика свідчить, що більше ніж 81 тисяча осіб перебувають на обліку за вчинення насильства в сім’ї. За визначенням Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», насильство в сім’ї - це «будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і завдають йому моральної шкоди, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю». Отже, жертвою домашнього насильства може стати будь-хто: жінка, яку постійно лає і б’є її чоловік, дівчинка-підліток, що страждає від сексуальних переслідувань свого вітчима, хлопчик, якого лупцює мати-алкоголічка, старенька бабуся, що її ненавидять власні діти. Крім того, ст.. 173-2 кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису або непроходження корек-ційної програми. Слід пам’ятати, що прояви домашнього насильства мають циклічний характер: випадок насильства - примирення - заспокоєння - посилення напруги - і знову насильство. Кожного наступного разу цей цикл може скорочуватися в часі, а насильство - ставати більш інтенсивним та жорстоким.

На сьогоднішній день в Петрівському РВ УМВС України в Кіровоградській області на обліку перебуває 116 осіб, що вчиняють насильство, серед них 3 жінки. З початку 2014 року поставлено на профілактичний облік 22 особи чоловічої статі. Щодо осіб, які вже вчинили насильство в родині або погрожують його вчинити, співробітники органів внутрішніх справ можуть вжити таких заходів: 

- винести кривдникові офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї. Якщо кривдник таки вчинив насильство після винесення йому офіційного попередження, йому можуть винести захисний припис; 

- взяти на профілактичний облік осіб, схильних до вчинення насильства в сім’ї; 

- винести кривднику захисний припис і контролювати виконання його вимог. В захисному приписі особі, якій його винесено, можуть заборонити певну дію (дії) щодо жертви насильства в сім’ї, а саме: чинити конкретні акти насильства; отримувати інформацію про місце перебування жертви насильства; розшукувати жертву насильства, якщо вона за власним бажанням перебуває в місці, не відомому кривдникові; відвідувати жертву насильства в сім’ї, якщо вона тимчасово перебуває не за місцем спільного проживання членів сім’ї; вести телефонні переговори з жертвою насильства в сім’ї. 

На сьогоднішній день працівниками сектору ДІМ винесено 25 офіційних попереджень про недопустимість вчинення насильства в сім’ї та 8 захисних приписів. Тобто складено 33 адміністративних протоколи, а винні особи за порушення норм чинного Кодексу України про адміністративні правопорушення понесуть покарання у виді накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, залежно від кваліфікуючих обставин. 

Євгеній Чуйко, начальник Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області майор міліції