25 травня 2014 року ми з ввами обиратимемо Президента України на позачергових виборах. Мешканці нашого району, що є виборцями і мають право голосу на цих виборах відповідно до Конституції України, зможуть проголосувати на 30 звичайних і 2 спеціальних виборчих дільницях, що утворені в районі на постійній основі.

Починаючи з 9 травня на кожній виборчій дільниці будуть знаходитись попередні списки виборців, де кожен виборець, що до неї належить, може прийти і перевірити себе на предмет наявності в списку.

До 12 травня включно кожен виборець отримає іменне запрошення з повідомленням про своє включення до попереднього списку виборців на певній виборчій дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, контактний номер телефону, розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Виборцям, які постійно нездатні самостійно пересуватись, буде повідомлено про можливість проголосувати за місцем перебування. Тим виборцям, які не здатні самостійно пересуватися, але в списках у них немає відмітки «НСП», рішенням дільничної виборчої комісії на підставі їх заяви та довідки медичної установи про стан здоров’я надається можливість проголосувати за місцем перебування. Така заява разом із довідкою повинна бути надіслана поштою або передана іншими особами дільничній виборчій комісії до 20 години 23 травня.

Якщо ви не отримали запрошення або в ньому містяться помилки у вваших персональних даних, то необхідно звернутись до Вашої дільничної виборчої комісії або у відділ ведення Державного реєстру виборців та написати заяву про необхідність уточнення попереднього списку виборців. Такі заяви приймаються до 19 травня включно.

Виборцям, які у день виборів перебуватимуть не за своєю виборчою адресою, надається можливість тимчасово змінити місце голосування без зміни виборчої адреси (ТЗМГ). Для цього необхідно звернутися у відділ ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання або за місцем перебування з відповідною заявою та документами, що підтверджують необхідність такої зміни. За наявності всіх підстав, цим виборцям буде змінено місце голосування, про що видається відповідне посвідчення. Вказані виборці на час цих виборів будуть у списках на новій дільниці.

Якщо ж виборець, який тимчасово змінив своє місце голосування, вирішить проголосувати за своєю виборчою адресою, то йому необхідно спершу відкликати заяву про ТЗМГ і повернути видане посвідчення в тому відділі, який його видав. Але все це можливо тільки до 19 травня, оскільки в цей день у реєстрі виборців починається формування уточнених списків, за якими і буде проводитися голосування. Якраз в уточнений список виборців, який на виборчих дільницях буде знаходитися з 23 травня, включаються громадяни, що змінили місце голосування за власними заявами.

Якщо ж ви не знайшли себе у списку виборців, а вказаний термін звернення минув, то ви ще можете звернутись до суду в термін до 22 травня, за рішенням якого до 24 травня вас можуть включити до списку виборців на дільниці.

У день голосування - 25 травня - зміни до уточненого списку виборців не вноситимуться!

Отже, щоб не залишитися осторонь виборчого процесу потрібно зовсім небагато — перевірити себе і своїх близьких у списках виборців, і, власне - прийти на вибори. Пам’ятайте, що Ваша завбачливість допоможе нам не допустити неточностей при складанні списків виборців на позачергових виборах Президента України у травні цього року, а вам - комфортно здійснити свій громадянський обов’язок і проголосувати за обраного кандидата.

Наявність паспорта для отримання бюлетеня в день голосування, для уточнення своїх даних в Реєстрі, для зміни місця голосування ОБОВ’ЯЗКОВА! Для осіб, недавно прийнятих до громадянства України, допускається наявність тимчасового посвідчення громадянина України.

Адреса відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Петрівської райдержадміністрації: смт Петрове, вул. Жовтнева, 20, каб.314. Графік прийому виборців: щоденно (без вихідних) з 8 до 17 год., в п’ятницю - до 16 год. Обідня перерва з 12.00 до 13.00 години. Телефон для довідок: 9-61-82.

Наталія Гейко, начальник відділу ведення Державного реєстру виборців