Отож сп’яніння не вважається підставою для звільнення від кримінальної відповідальності. Разом з тим, саме в такому стані скоюється значна кількість кримінальних злочинів, особливо з раптово виниклим умислом. Так трапилось і в цьому випадку. 

12.12.2013 року о 17.20 годині до чергової частини Петрівського РВ УМВС по телефону надійшло повідомлення від гр-на К., 1976 р.н., мешканця с. Новий Стародуб; про те, що 12.12.2013 року близько 16.40 год. в с. Новий Стародуб виявилено труп гр-на К., його односельця1966 р.н.

12.12.2013 року за даним фактом було відкрито кримінальне провадження. 

В ході проведення слідчих та оперативно-розшукових заходів встановлено, що 09.12.2013 року в денний час, М, перебуваючи в домоволодінні по вул. Д. в с. Новий Стародуб Петрівського району Кіровоградської області, разом з господарем Б. та Колодяжним С.Л. святкував свій день народження. В ході вживання спиртних напоїв між М. та К. виникла конфліктна ситуація, яка в подальшому переросла в бійку, під час якої М, діючи умисно за прямого умислу, що виник раптово внаслідок сварки, маючи на меті умисне вбивство гр-на К., завдав останньому невстановленим слідством предметом удари, в область голови, чим спричинив тілесні ушкодження у вигляді здавлення головного мозку та закритої черепно-мозкової травми, від яких К помер. 

В подальшому М. з метою укриття умисного злочину, завантажив тіло К. в багажник власного автомобіля та вивіз на берег річки «Інгулець», де залишив біля кар’єру в с. Новий Стародуб.

Слідство дійшло висновку, що гр-н М. вчинив умисне вбивство - протиправне заподіяння смерті іншій людині, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 115 КК України, за яке передбачено позбавлення волі на строк від семи до п’ятнадцяти років. 

Дане кримінальне провадження направлено до суду з обвинувальним актом.

Максим Коваленко, старший інспектор ОГП Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області