На сьогоднішній день незаконне заволодіння транспортними засобами заподіює суттєву майнову шкоду як окремим громадянам, так і державі в цілому, а також сприяє вчиненню дорожньо-транспортних злочинів. Завдані при цьому збитки обчислюються багатьма мільйонами гривень. 

Більшість осіб, які вчиняють названі злочини, раніше вже були під наглядом органів внутрішніх справ. Але є й такі, що вчинили злочин в стані сп’яніння, внаслідок якого не усвідомлювали значення своїх дій, не могли керувати ними, нічого не пам’ятають про те, що сталось. При цьому стан сп’яніння сприяє прояву антисуспільних поглядів і звичок. Систематичне зловживання алкогольними напоями, наркотичними засобами або іншими одурманюючими речовинами призводить до загальної деградації особистості. Водночас стан сп’яніння не вважається підставою для звільнення від кримінальної відповідальності.

Так, 17.11.2013 року о 12 годині 40 хвилин до чергової частини Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області надійшло повідомлення від гр-ки М., мешканки Іскрівки, про те, що 17.11.2013 року близько 12 годин гр-н Д., 1977 р.н., мешканець м. Кривий Ріг, перебуваючи в нетверезому стані, скоїв заволодіння автомобілем ВАЗ 2107, що належить її чоловікові, гр-ну М., та, рухаючись по грунтовій дорозі, з’їхав у ставок. Особу, яка вчинила дане правопорушення, встановлено, їй повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 289 КК України. Даний злочин є тяжким, вчинений він у стані сп’яніння. Дане кримінальне провадження направлено до суду для визначення міри покарання, а згідно з Кримінальним кодексом України санкція ч. 2 ст.289 передбачає за такий вчинок позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Слід зробити висновки, що стан сп’яніння не є пом’якшуючою обставиною, по перше, тому, що в сп’яніння людина призводить себе свідомо, і по-друге, загальне алкогольне сп’яніння не пов’язано з галюцинаціями, обманом слуху, зору і неправильним сприйняттям оточення.

Максим Коваленко, старший інспектор ОГП Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області