«Телефонний тероризм» — завідомо неправдиве повідомлення про підготовку терористичного акта чи правопорушення. В останні роки він поширюється з величезною швидкістю: по всій країні неправдиві повідомлення про загрози вибухів чи терактів фіксуються ледь не щодня. В більшості випадків причиною таких дій називають бажання пожартувати. Однак Кримінальним кодексом України за такі «жарти» передбачається відповідальність. Санкція статті 259 КК України (завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками) передбачає штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 5 років. Ті самі діяння, якщо вони спричинили тяжкі наслідки або вчинені повторно, - караються позбавленням волі на строк від двох до семи років.

А тепер про конкретні приклади: 04.05.2013 року, о 12 годині 53 хвилини, до Чергової частини Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області надійшло повідомлення з мобільного телефону від невстановленої особи, котра надала завідомо неправдиву інформацію про те, що заміновано залізничний вокзал станції Київ-Пасажирський, яка знаходиться на території Солом’янського району м. Києва. Слідчими СВ Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області було невідкладно відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.259 КК України. Того ж дня о 21 годині 10 хвилин знову ж таки до Чергової частини Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області надійшло повідомлення з мобільного телефону від невстановленої особи, яка повідомила про замінування посольства Російської Федерації. В ході проведення оперативно-розшукових заходів працівниками карного розшуку Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області було встановлено, що обидва епізоди даного злочину вчинено громадянином К.   

26.12.2013 року громадянину К. було оголошено про підозру у вчиненні вищевказаних правопорушень та обрано запобіжний захід: тримання під вартою. Дані кримінальні провадження з обвинувальним актом були направлені до суду.

Отож, зважаючи на вищевказане, перш ніж взяти телефон та повідомити про неіснуючу небезпеку, варто сто разів подумати, що наслідки такого виклику негативно відобразяться, перш за все, на самому «жартівникові», адже сучасні технічні засоби дозволяють ідентифікувати людину за спектром голосу та затримати її. До того ж, зрив роботи важливого підприємства, наприклад, аеропорту чи вокзалу, приводить до значних збитків. Спровокована паніка в громадському місті зі значним скупченням людей може привести до людських жертв, крім того, дезорієнтовані спецслужби можуть не відреагувати належним чином на черговий, вже справжній виклик. Батькам необхідно пам’ятати про постійний контроль за своїми дітьми, адже за їх неправомірні дії доведеться відповідати.

Максим Коваленко, старший інспектор ОГП Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області