Чечеліївська сільська рада

сільський голова С.ДяченкоНеподалік від районного центру, поміж мальовничих пагорбів у видолинку на берегах Інгульця, розташувалося одне з найдавніших сіл району - Чечеліївка.

Мудрими й далекоглядними, а ще працьовитими, щирими та сміливими були далекі пращури, які звели тут, серед дикого поля, козацький зимівник.

Це саме завдячуючи їм при в’їзді до села з високого пагорба височить старовинний храм та видніється приміщення старої школи, яке навіть в напівзруйнованому стані милує око своєю архітектурною своєрідністю. І, мабуть, не випадково ці дві духовні святині споруджено поруч. А вже від них - то берегом Інгульця, то назустріч степу розкинулися сільські вулиці.

Саме Чечеліївка і стала центром територіальної громади, якій підпорядкований ще один населений пункт - с.Олександрівка. Населення Чечеліївської сільської ради налічує 1300 чоловік. До їх послуг Чечеліївська загальноосвітня школа, Олександрівський сільський клуб, Чечеліївський СБК, 2 ФАПи та дитячий садочок «Сонечко».

адмінбудівля сільської ради та ТОВ «Чечеліївське»На чечеліївских землях правічною святою хліборобською працею займаються більше 13 СФГ, 22 одноосібників.

Головним сільгоспвиробником (найбільш сталим) є ТОВ «Чечеліївське», що входить до складу ТОВ «УкрАгроКом».

Щоденні питання життєзабезпечення територіальної громади, питання місцевого значення – ці повноваження як за органом місцевого самоврядування закріплені за Чечеліївською сільською радою, котру очолює голова - Сергій Павлович Дяченко.

Органи місцевого самоврядування не належать до механізму державної влади, а місцеве самоврядування займає окреме місце в політичній системі (у механізмі управління суспільством та державою) і його необхідно розглядати як окрему форму реалізації народом належної йому влади.

Як організаційно самостійний елемент системи місцевого самоврядування, що утримується за рахунок коштів бюджетів місцевого самоврядування, районних, обласних бюджетів становить собою колектив громадян України, депутатів місцевої ради або службовців органів місцевого самоврядування, заснований у встановленому законом порядку для виконання завдань та функцій місцевого самоврядування, наділений з цією метою відповідними владними повноваженнями, які реалізуються у визначених законом правових та організаційних формах в інтересах відповідної територіальної громади.

 Олександрівська сільська бібліотека (завідуюча О.Жеднік)Головним інструментом для реалізації своїх повноважень є бюджет органу місцевого самоврядування. Річний бюджет Чечеліївської сільської ради складає близько 1 млн. 400 тис. гривень, з них певна частина у вигляді субвенції направляється районному бюджету на утримання закладів освіти, охорони здоров’я, культури та на інші спільні потреби районної громади.

Задля вирішення актуальних проблем розвитку території та з метою ефективного залучення і використання різноманітних ресурсів, міжнародною спільнотою, Державним фондом сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, започатковано різноманітні інноваційні проекти, конкурси, спрямовані на розвиток територіальних громад, регіональних стратегій розвитку, які є одним із інструментів підтримки місцевого самоврядування.

Активним і постійним учасником вказаних проектів та конкурсів з 2011 року є Чечеліївська сільська рада.

етновиставкаСаме завдяки участі та перемозі в 2011 році в конкурсі за програмою «ПРООН» (Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй), яка охоплює різноманітні сфери розвитку суспільства в країнах, що розвиваються, сільська рада змогла придбати автомобіль для вирішення потреб громади. Саме це і стало поштовхом для подальшої участі у Всеукраїнських конкурсах проектів розвитку місцевого самоврядування, зокрема в таких:

– «Світло,тепло і затишок шкільному дому - здоров’я поколінню молодому», - проект, визначений переможцем Конкурсу 2013 року із наступною структурою фінансування:

 - державний бюджет - 100.0 тис. грн.;

- кошти Чечеліївської сільської ради – 37,2 тис. грн.;

- кошти Петрівської районної ради – 63.3 тис. грн.;

- кошти організацій партнерів - 33.2 тис. грн.

С.Дяченко з директором школи О.Позивай обговорюють невідкладні питання забезпечення діяльності закладу– «Спільно створимо умови для дозвілля молоді» (2014 рік) поданий на розгляд до комісії Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Цей проект передбачає проведення капітального ремонту Чечеліївського СБК – заміну даху, вікон та дверей;

– «Тепло долонь, розуму і серця – душі дитячій віддамо», цей проект пройшов реєстрацію комісією з організації та проведення щорічного обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування 19 березня 2014 року. За рахунок цього проекту буде впроваджено енергозберігаючі технології в приміщенні Чечеліївського ДНЗ «Сонечко».

Які преференції отримала Чечеліївська громада, приймаючи участь в цих конкурсах? Найголовнішу, звичайно - це можливість залучення коштів державного та обласного бюджетів для виконання соціально-економічного розвитку території сільської ради.

сучасний комп’ютерний класЗагальна сума коштів на виконання проектів становить 757.0 тис. грн., із них:

- 300.0 тис. грн. з державного бюджету;

- 50.0 тис. грн. з обласного бюджету

- 159.6 тис. грн. з місцевого бюджету сільської ради;

- 113.3 тис. грн. з районного бюджету;

- 134.1 тис. грн. - кошти організацій - партнерів.

Названі фінансові ресурси спрямовані на покращення матеріальної бази соціальних об’єктів Чечеліївської сільської ради.

Головні вимоги до проектів для участі в конкурсі – це їх актуальність, соціально-економічний аналіз проблеми, очікуваний результат, обов’язкова участь громадських партнерів, про що подається протокол намірів, прозорість та звітність під час їх реалізації з обов’язковим оприлюдненням інформації .

все для спорту та перемогиОкрасою Олександрівки став сільський клуб, який до цього протягом понад 20 років стояв руїною. На протязі 2012-2013 років тут проведено капітальний ремонт. Сьогодні в ньому є глядацька зала на 200 місць, бібліотека з книжковим фондом 10300 грн., який щорічно за рахунок місцевого бюджету поповнюється новими, сучасними книгами, українська світлиця, затишне фойє. На базі клубу працюють гуртки художньої самодіяльності: вокальний та художнього читання. Також тут діє з 1991 р. відомий на всю Україну народний фольклорний колектив «Джерело» (керівник - Д.В.Когут).  

Гордістю Чечеліївської громади є школа - простора, затишна та світла, з укомплектованими предметними кабінетами. У школі працює 2 комп’ютерні класи, до послуг школярів мультимедійне обладнання та 2 інтерактивні дошки, кімната релаксації.

шкільні перерви за тенісними столами - це цікаво і корисноНа кожному поверсі в коридорах сучасні тенісні столи, є мінітренажерний зал, добре укомплектований спортивний зал і це не дивно – це результат щоденної клопіткої роботи згуртованого колективу педагогів - однодумців на чолі з директором Ольгою Позивай, які з 2006 року є учасниками Всеукраїнського конкурсу навчальних закладів, що працюють над створенням сучасних моделей навчальних закладів.

2012 року педагогічний колектив здобув перемогу і довгоочікуваний сертифікат Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України як переможця Всеукраїнського конкурсу-захисту сучасної моделі навчального закладу «Школа сприяння здоров’ю».

Тож і не дивно, що в спортивному та тренажерному залах і на спортивній площадці ледь не цілодобово займаються школярі, молодь села, навіть приїжджають бажаючі позайматися із сусідніх сіл, а здобутим спортивним трофеєм на різноманітних змаганнях –вже втратили лік.

оновлений глядацький зал Олександрівського сільського клубуМетодичні розробки вчителів школи з різних дисциплін із задоволенням публікують фахові періодичні видання України. 

За рахунок місцевого бюджету сільської ради проводиться капітальний ремонт актової зали, із завершенням якої ще більш різноманітним стане і без того бурхливе та наповнене щоденними відкриттями шкільне життя. І, можливо, збудеться давня мрія – в школі працюватиме хореограф.

Смачне калорійне харчування за символічну плату учням забезпечує шкільна їдальня, про наявність різноманітного продуктового набору щоденно дбає сільська рада та фермери.

Ось пролунав дзвінок, в школі закінчився останній урок, гамірно стає на шкільному подвір’ї, проте школярі не поспішають по власних домівках: учні та вчителі висаджують молоді саджанці дерев та кущів, пораються на квіткових клумбах, білять дерева, бордюри.

майбутнє села на прогулянціВ яскравому буянні проводжатиме своїх нинішніх випускників Чечеліївська школа, а восени новенькі вікна,і щойно висаджені чорнобривці та мальви, берізки та клени зустрічатимуть вже зовсім юну зміну, яка підростає в дитячому садочку «Сонечко», де завідуючою працює І.М. Михайлюк. Відвідують дитсадок 17 діток віком від 3-х до 6 років, які оточені турботою та любов’ю колективу. В дитсадку частково замінені вікна на енергозберігаючі склопакети, замінено опалювальний котел, проведено ревізію опалювальної системи. Крім того, тут є світла та добре обладнана кімната для занять, надзвичайно тепла та по-домашньому затишна спальня, простора кімната для спортивних, музичних та ігрових занять. Всюди чисто та охайно. При вході в дошкільний заклад в обрамленні надзвичайної краси вишитого рушника - портрет Т.Шевченка та з любов’ю виготовлені вихованцями, батьками та вихователями «родинні дерева» - щоб дітки знали, пам’ятали і шанували свій рід та землю, на якій народились і зростали.

завідуюча дитсадком «Сонечко» І МихайлюкТож депутатський корпус та сільська рада Чечеліївської територіальної громади на досягнутому не зупиняються, працюють на перспективу. Серед перспективних планів - якісне водозабезпечення та газифікація (виготовлено проектно – кошторисну документацію підвідного газопроводу високого тиску до с. Чечеліївка).

Сьогодні багато говорять про реформу органів місцевого самоврядування, розширення прав територіальних громад, їх фінансової самодостатності та самостійності.

Чечеліївська сільська рада, депутатський корпус, на чолі з сільським головою С.Дяченком на практиці щоденної діяльності довели правильність і необхідність теорії надання більш широких повноважень місцевому самоврядуванню.Тож залишилось дочекатись відповідного Закону.

Наш Кор.

На знімках: сільський голова С.Дяченко; адмінбудівля сільської ради та ТОВ «Чечеліївське»; Олександрівська сільська бібліотека (завідуюча О.Жеднік); етновиставка; С.Дяченко з директором школи О.Позивай обговорюють невідкладні питання забезпечення діяльності закладу; сучасний комп’ютерний клас; все для спорту та перемоги; шкільні перерви за тенісними столами - це цікаво і корисно; оновлений глядацький зал Олександрівського сільського клубу; майбутнє села на прогулянці; завідуюча дитсадком «Сонечко» І Михайлюк.

Фото Олександра Шевченка