автомайданівський пікетРік тому на території району сталася сенсаційна подія – спроба втечі засуджених з ВК №49. Сенсація полягала в тому, що організатори втечі використали для цього гелікоптер, що трапляється досить рідко не тільки в Україні, а й загалом у світі. Про це ми писали на сторінках «Трудової слави» (№22 від 20 березня 2013 р.).

А днями сталася ще одна подія, яку також можна вважати сенсацією, як для нашого тихого і віддаленого від епіцентрів політичного життя району – в Петрове завітали представники київського Автомайдану. Виявилося, що обидві ці події пов’язані між собою.

Як пояснили представники ГО «Автомайдан», вони прибули пікетувати районний суд, оскільки мають претензії до судді Ю.Шаєнко. Щоб пояснити їх суть, слід повернутися до спроби втечі засуджених.

пікетувальники вручають Ю.Шаєнко петиціюТоді, нагадаємо, було офіційно оголошено, що втеча не вдалася завдяки самовідданим і професійним діям працівників виправної колонії. У згаданій вище статті про спробу втечі «Голлівудський блокбастер…» говорилося: «…стверджувати, що зловмисники понесуть заслужене покарання… передчасно». Малося на увазі, що сумна практика свідчить: організатори і замовники резонансних злочинів практично ніколи не потрапляють на лаву підсудних, завжди знаходяться «цапи-відбувайли». Автомайданівці стверджують, що і в цьому злочині таким «цапом» призначили пілота гелікоптера Євгена Зотова. Він - колишній військовий льотчик, працював у компанії, що надає послуги з прокату літальних засобів клієнтам, котрі можуть собі це дозволити. Його найняли для здійснення звичайного польоту, зазначивши координати місця, звідки потрібно буде забрати пасажирів. Сказали, щоправда, що це режимний об’єкт з промисловою зоною, тому, мовляв, має периметр охорони. І лише після приземлення пілот зрозумів, що цей об’єкт – місце, де відбувають покарання злочинці, а «пасажири» - засуджені, що намагаються здійснити втечу. Тому і відмовився злітати, хоча йому і погрожували холодною зброєю. Завдяки цьому працівникам виправної колонії і вдалося затримати зловмисників. Таким чином саме Є.Зотову належить чи не найбільша заслуга у попередженні втечі. Однак його вже рік тримають за гратами у якості підозрюваного. Його справа перебуває на розгляді Петрівського районного суду, тож автомайданівці звинувачують суддю Ю.Шаєнко, нібито вона, під тиском обласної прокуратури, умисно затягує справу. 

Ось таку версію озвучили автомайданівці. Втім не наша справа її перевіряти, оскільки можливості такої не маємо, бо це компетенція слідства.

А тим часом Ю.Шаєнко запросила учасників пікету у приміщення суду, де уважно вислухала їхні претензії. Пікетувальники вручили їй петицію, а Юлія Володимирівна повідомила, що 24 квітня відбудеться відкрите судове засідання у справі Є.Зотова, на якому матимуть змогу бути присутніми всі бажаючі, в тому числі й автомайданівці. Вона запевнила пікетувальників, що рішення буде об’єктивним, справедливим і законним.

Після цього автомайданівці вирушили до Кіровограда, де пікетували вже обласну прокуратуру.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: автомайданівський пікет; пікетувальники вручають Ю.Шаєнко петицію.

Фото автора.