Управління соціального захисту населення районної державної адміністрації інформує населення, що, відповідно до Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні», ми забезпечуємо проведення соціальної та професійної реабілітації інвалідів, сприяємо їх побутовій адаптації, враховуючи індивідуальні потреби кожної людини.

Так, наприклад, за 2013 рік 17 осіб було забезпечено технічними засобами реабілітації, зокрема візками інвалідними, милицями, допоміжними засобами для особистої гігієни та меблями, спеціальними  засобами для орієнтування та спілкування.

Соціальний патронаж та соціально-побутові послуги громадянам надає територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району. За 2013 рік проведено 220 заходів соціально-побутової адаптації інвалідів, одинокопроживаючих громадян, в яких взяли участь 918 осіб. Надано послуги соціального таксі 34 інвалідам всіх категорій.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності управління є сприяння інвалідам у здобутті професій, затребуваних сьогодні на ринку праці. Загальновідомо, яку важливу роль в житті людини має професійна діяльність, особливо, коли професія обрана за покликом серця. 

Знайти роботу, реалізувати себе в професійній діяльності в сучасних соціально-економічних умовах надзвичайно складно всім. Відсутність професійної підготовки або невідповідність її рівня потребам ринку праці означає зменшення шансів на працевлаштування, а відтак на підвищення добробуту та активне соціальне життя.

Для осіб з обмеженими фізичними можливостями шлях до професійного успіху ускладенний не лише вадами здоров’я, але й соціальними та психологічними проблемами, які завжди супроводжують хворобу чи травму, що продовжують інвалідність. Тому одним з напрямків комплексного вирішення цих проблем є професійне навчання інвалідів робітничим професіям в спеціалізованих реабілітаційних закладах.

В системі управління Міністерства соціальної політики України на даний час функціонує 12 центрів професійної реабілітації осіб з інвалідністю. Метою діяльності подібних Центрів є здійснення заходів, спрямованих на підготовку особи з інвалідністю до професійної діяльності, відновлення чи здобуття професійної працездатності шляхом адаптації, реадаптації, навчання, перенавчання для подальшого ефективного працевлаштування з урахуванням стану її здоров’я, особистих схильностей та побажань.

Професійне навчання в Центрах поєднується з медичними спостереженнями, заходами соціальної, психологічної та фізичної реабілітації. 

За додатковою інформацією з даних питань звертайтеся до управління соціального захисту населення Петрівської  ра-йонної державної адміністрації за тел.: 9-63-50, 9-63-33.

Валентина СИБІРА, начальник управління соціального захисту населення районної державної адміністрації