відомі жінкиІнститут світової політики провів дослідження статусу жінки в Україні. Інформація для жінок невтішна. На дворі 21 століття, а рівноправ’ям і не пахне. Розум, здібності і вміння відходять на задній план, якщо ви особа жіночої статі.

За опитуванням працівників компаній порталом rabota.ru у 2013 році, а це було 1900 респондентів, 81% повідомило, що їхню компанію очолює чоловік. В деякій мірі з цим можна погодитися. Фізіологія жінок така, що їм важко тримати постійно емоційну рівновагу, якщо жінка не усвідомлює своєї ролі керівника і принципів поведінки, то бути підлеглим у такому колективі дуже складно. Адже багато рішень приймається не згідно здорового глузду, а згідно емоцій, що нахлинули на вашу шефиню у даний час. А на емоції може вплинути безліч факторів, котрі аж ніяк не пов’язані з роботою: сім’я, діти, чи їх відсутність, погана погода чи зайвий кілограм на стегнах, або просто хтось посмів сказати неприємність. Але якщо жінка на роботі відкидає зайві емоції, має здатність володіти собою і приймати конструктивні рішення за будь-яких критичних станів – такий керівник стає неоціненним, особливим і набагато ефективнішим за керівника чоловічої статі.

47% респондентів вважають, що рівень доходу керівників залежить від статі. Це правда. Це підтверджує і 14 % респондентів, що стикалися з ситуацією, коли керівникам-жінкам платили менше, ніж чоловікам. Оплата праці топ-менеджерів жінок може лише трохи перевищити 8 тис. грн., у той час на такій же посаді для чоловіків зарплата інколи сягає 25 тис. грн.

В Європі з такою ситуацією намагаються боротися. Для цього вводять квоти для жінок у радах директорів компаній. У Франції, Норвегії, Іспанії ця квота становить 40%, у Бельгії – 33%. Гендерні квоти щодо кількості жінок у парламенті зараз існують у 100 країнах світу.

Жінки в парламентах та урядах різних країн мають різну питому вагу. Жінок-депутатів в середньому у світі 20,8%, жінок-міністрів – 15,6%. У Франції відповідно: 42,5% і 63%, у Німеччині – 32,9% і 33%, у США – 18% і 33%, у Польщі – 23,7% і 28%, у ОАЕ – 17,5% і 17%, в Єгипті – 2,0% і 9%, в Україні – 9,4% і 9%, в Білорусі – 26,3% і 3%.

В Арабських Еміратах жінок при владі більше, ніж в Україні!

І чим вищий рівень влади, тим менше жінок. У Верховній Раді – 9,4%, в обласних радах – 10%, в міських радах - 14%, в районних радах -23%, у селищних радах – 47% і у сільських радах 51%. Тобто там, де мало платять, але потрібно вирішувати справді нагальні справи для потреб народу - цим займається жінка. А блокувати Верховну Раду і битися біля трибуни – справа не жіноча.

Жіноча справа народжувати і виховувати дітей – при цьому не мати ніякої фінансової підтримки, можливості кар’єрного росту і самовдосконалення. У Західній Європі у відпустку по догляду за маленькою дитиною йде 20% чоловіків, у Канаді – 12%, в Україні – 4%. Навіть, якщо чоловік не має роботи, піти у «декрет» - нижче його гідності.