Законодавством України заборонено виготовлення, розповсюдження та зберігання алкогольних виробів домашнього виробництва.

Порушенням Закону даного спрямування передбачено 5 статей кодексу України про адміністративні правопорушення. Відповідно до них правопорушенням є не тільки виготовлення та зберігання самогону та апаратів для його виготовлення, а й задоволення власних потреб шляхом придбання самогону та інших міцних напоїв домашнього виготовлення.

Вищезазначені операції є частиною так званої «тіньової» економіки і вважаються негативним соціально-економічним явищем, оскільки кошти, отримані від продажу спиртних напоїв домашнього виготовлення, не оподатковуються, тобто частина прибутку від продажу даних товарів не надходить до державного бюджету України. Іншою негативною ознакою розвитку самогоноваріння є доступність вищезазначеного продукту, в тому числі продаж неповнолітнім, що створює негативні умови для розвитку підростаючого покоління нашої держави.

Працівниками Петрівського РВ УМВС здійснюється ряд заходів щодо виявлення на території району фактів виготовлення і продажу алкогольних напоїв домашнього виготовлення та притягнення осіб, які здійснюють таку діяльність, до відповідальності згідно з діючим законодавством.

Максим КОВАЛЕНКО, інспектор по роботі з населенням Петрівського РВ УМВС