Провела захід фахівець із соціальної роботи ІІ категорії РЦСССДМ Н.П. Півень спільно із заступником директора І.В. ФіліпенкоСаме під такою назвою, аби вкотре застерегти молодь від страшних хвороб людства, 13 січня 2013 року у Чечеліївській ЗШ І-ІІІ ступенів відбувся інформаційно-виховний захід з елементами тренінгу, присвячений двом проблемам величезної ваги: наркоманії та СНІДу. 

Сьогодні стає все важче визначити, яка ж із хвороб людства ХХІ століття страшніша: СНІД чи наркоманія? Обидві вони пов’язані між собою і становлять величезну загрозу суспільству. Захворівши, людина розуміє, а часом і ні, що знаходиться у безвиході, серед чорної пустелі, і що кисень може перекритися будь-якої миті, обірвавши її життя. Не завжди людина усвідомлює, що після тимчасового розслаблення й задоволення у разі вжитого наркотику, вона ще і ще раз простягне руку за цією отрутою, не в силі зупинитися.

Провела захід фахівець із соціальної роботи ІІ категорії РЦСССДМ Н.П. Півень спільно із заступником директора І.В. Філіпенко. Головною метою даного заходу було надати більше інформації про такі страшні недуги, як наркоманія та СНІД, а також застерегти, але ні в якому разі не налякати.

Наркоманія — це стан періодичної або хронічної інтоксикації натуральною або синтетичною наркотичною речовиною, що характеризується потягом до даної речовини, а також психічною і фізичною залежністю від ефекту цієї речовини. Найбільша небезпека наркотиків у тому, що вони викликають залежність, інколи навіть після першого разу. Залежність від наркотичних засобів відбувається не лише на психічному рівні, але й фізичному. Якщо з якої-небудь причини у наркомана немає можливості прийняти наркотик, тоді у нього виникає стадія, яку медики називають синдромом абстиненту, а в побуті — ломкою. При ломці у наркозалежного болить все: м’язи, голова, шлунок, суглоби. Для того, щоб зняти цей біль, наркоман вводить наркотик, який блокує певні рецептори, і біль зникає. Виходить замкнуте коло, з якого залежній людині не вибратися без допомоги фахівців. У стані збудження він своєю поведінкою нагадує сп’янілу людину, яка трохи весела, а загальмований наркоман схожий на дуже п’яну людину, у якої навіть мова недоладна. Їй здається, що вона повна сили і прагнення діяти й навіть здатна на творчі звершення. Але зрозуміло, що все це - лише ілюзія, гра уяви, викликана дією наркотичного засобу. А гальмування стану людини відчувається як слабкість, повна байдужість до всіх життєвих негараздів і перекручень долі.

Щодня доводиться чути про злочини, скоєні через наркотики, про зруйновані долі та вкорочені життя. Під загрозою опинилися підлітки, які мало знають про небезпеку наркотиків і не вміють опиратися тиску з боку наркоділків та своїх друзів.

під головуванням заступника голови районної державної адміністрації Тетяни Панети відбулося засідання координаційної ради з питань профілактики наркоманії та протидії злочинностіНаркоманія є дуже небезпечна і тим, що багато людей, які вживають наркотичні речовини, є носіями вірусу СНІДу. Половину випадків ВІЛ-інфікування реєструють серед людей віком від 15 до 24 років. ВІЛ – це вірус, який спричиняє СНІД. Це захворювання, коли організм втрачає здатність боротися з різними інфекціями. Причиною збільшення кількості наркозележних осіб є те, що наркотики стали більш доступними серед молоді. Тому діти, особливо підлітки, дуже легко втягуються у залежність. Оскільки молоді люди багато часу проводять у розважальних закладах, то часто-густо саме там їх спонукають до вживання наркотичних речовин, мовляв, це не шкідливо і допоможе розслабитися. Інколи там можуть навіть пригостити якимось наркотиком, але це тільки перший раз. Потім, коли у людини з’являється залежність, вона буде приносити гроші, коштовності та інші цінні речі лише задля того, щоб їй дали «дозу».А це прямий шлях до кримінальних злочинів. У стані наркотичного сп’яніння люди не усвідомлюють небезпеки та колються одним шприцом, а це стовідсоткова гарантія підхопити вірус СНІДу.

Саме про це і йдеться мова під час кожної зустрічі із молоддю. Як уникнути страшного лиха, до уваги учнів було представлено відео-фільм та презентацію «Наркоманія і СНІД: як цього уникнути». Також, на підтвердження знань учнів, у формі гри  було проведено вправу «Міфи і правда про СНІД». Діти дійшли висновку, що найголовніше в житті – це здоров’я і його слід берегти, а не отруювати сигаретами, алкоголем та наркотиками.

На завершення серед учнів було оголошено конкурс на найкращий реферат на задану тематику. 

У вівторок під головуванням заступника голови районної державної адміністрації Тетяни Панети відбулося засідання координаційної ради з питань профілактики наркоманії та протидії злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, на якому розглянуті питання «Про затвердження районного плану заходів з профілактики наркоманії та протидії злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів на 2014 рік», «Про результати роботи Петрівського РВ УМВС з протидії наркозлочинності на території району за 12 місяців 2013 року» та «Про роботу центральної районної лікарні щодо профілактики та протидії наркоманії на території району за 2013 рік».

З розглянутих питань прийняті відповідні рішення.

Оксана СТУЛІЙ, директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.