Учасники заходуКіровоградські науковці, політологи, викладачі та студенти вишів, представники мас-медіа у своїх виступах і повідомленнях акцентували на визначній ролі та історичному значенні Акту Злуки у процесі українського державотворення. – Саме 22 січня 1919-го року Схід та Захід України подали один одному руки, щоб заявити про здійснення одвічної мрії українського народу – жити у власній соборній державі.

– Україна йшла до єдності крізь глибокі внутрішні конфлікти, війни та спроби ворогів її незалежності зупинити ходу історії. Але відчуття єдності та прагнення свободи і непоборна віра у незалежну та демократичну Україну стали для українського народу потужним поштовхом до проголошення Незалежності, – наголошує, зокрема, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України КДПУ імені В.Винниченка Олександр Чорний.

Учасники «круглого столу» Під час «круглого столу» обговорено інформацію, яку на підставі історичних та архівних матеріалів про події в Україні часів проголошення Соборності, підготував провідний співробітник відділу археографії та використання документів Державного архіву Кіровоградської області, кандидат історичних наук Вадим Колєчкін.

Учасники «круглого столу» зійшлися у думці, що ідеї консолідації українського суспільства навколо загальносуспільних та державницьких інтересів, об’єднання зусиль у напрямку соціально-економічного розвитку нашої держави на сьогодні є вкрай актуальними, особливо, на тлі останніх політичних подій, що мають місце у столиці нашої держави.

У цьому контексті начальник управління комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Віталій Останній відзначив, що Глава держави наголошує – сьогодні ідея соборності та свободи постає з новою нагальністю і є актуальною, адже вона є надзвичайно важливим чинником для консолідації українського народу. Забезпечення національної єдності та громадянської злагоди – ключова позиція політики Президента України.