А. НіколаєнкоУперше в історії регіону голова облдержадміністрації провів зустріч із громадськістю у форматі, коли не тільки він сам, а й жителі озвучували думки, як розвиватися території далі

В абсолютно новому форматі – без краватки, без армії чиновників – очільник області вийшов на відкритий діалог із освітянами, медиками, промисловцями, підприємцями, студентами, місцевими політиками і громадськими діячами, тим самим започаткувавши безпрецедентну практику владної комунікації – сучасну, у тренді світових тенденцій. То була не зустріч не заради зустрічі – минулої п’ятниці із трьомастами запрошеними Андрій Ніколаєнко обговорював стратегічні вектори розвитку області на 2014 рік. Головними пріоритетами він назвав інвестиції, медицину і дітей.

– Я свідомо відмовився від усталеного формату роботи підсумкової річної прес-конференції чи телемарафону – не можна обмежувати спілкування лише журналістами і відповіддю на дзвінки у студію. Повинен бути прямий діалог із громадою – відкритий і всебічний. Саме такі формати спілкування, так званих стратегічних сесій, публічного мозкового штурму, обміну думками практикуються у сучасному діловому середовищі, – пояснив на початку зустрічі Андрій Ніколаєнко.

Очільник регіону наголосив, що головними пріоритетами розвитку області у році прийдешньому він визначив інвестиції, медицину і дітей. Адже, від першого залежить поява нових робочих місць, зростання заробітної плати, надходження до місцевих бюджетів і стимулювання економіки, від другого – здоров’я населення, а діти – це наше майбутнє, тому яким воно буде, залежить від умов, що створить влада сьогодні.

Майже 4 мільярди інвестицій – план-2014

Оскільки саме інвестиції є головною рушійною силою для розвитку економіки, 2014 рік стане для Кіровоградщини роком залучення інвестицій. Причому у серйозних обсягах. За прогнозами Андрія Ніколаєнка, цьогоріч у регіон має надійти майже чотири мільярди капіталовкладень. Це дасть область нові робочі місця, надходження у місцеві бюджети і стимулювання економіки.

– Інвестиції – це передумова для появи нових робочих місць, внаслідок чого зростатимуть відрахування у бюджети, а наповнення казни дозволить вкладати більше коштів у соціальну сферу. У цілому ми оцінюємо перспективи інвестицій на 2014 рік на рівні 3,5-3,6 мільярда гривень. Якщо все буде добре складатися з нашими світловодськими проектами, а у нас є плани по відродженню заводу твердих сплавів і тугоплавких металів, – ця цифра буде більшою і може сягнути чотирьох мільярдів, – зазначив керівник області.

Ядерний завод з’явиться за будь-яких обставин

Найбільш знаковий інвестиційний проект для області – будівництво заводу із виробництва ядерного палива поблизу Смоліного у Маловисківському районі. Попри усілякі чутки про начебто припинення будівельних робіт на цьому об’єкті, Андрій Ніколаєнко однозначно заявив: завод буде.

– Фінансування не зупинено, кошти у підприємства (спільного україно-російського, – ред.) є. Сьогодні на його рахунках близько 60-70 мільйонів гривень, що достатньо для проведення поточних платежів, для роботи, яка ведеться зараз. Можу всіх запевнити: завод був, є і залишається надзвичайно важливим стратегічним проектом не лише кіровоградського, а й українського масштабу, – запевнив він і додав, що завод з’явиться на Кіровоградщині за будь-яких обставин, тим більше, що цей проект реалізовується під патронатом Президента.

Однією з провідних ідей залучення інвестицій є створення індустріальних парків в області. Після відвідин російської Калуги, Андрій Ніколаєнко остаточно вирішив: такий успішний проект потрібен і Кіровоградській області. Відтак має на меті його реалізувати.

Супермасштабним інвестиційним проектом для регіону могло б стати завершення будівництва гірничо-збагачувального комбінату окислених руд у Долинській. Власне, на цю тему з Андрієм Ніколаєнком дискутував депутат Долинської міськради від фракції «Батьківщина» Руслан Поздняков. Проте, за словами очільника області, вирішити питання і нарешті запустити підприємство-довгобуд, на регіональному рівні не можливо – добудова цього промислового гіганта залежить від кількох країн.

– Я займався цим процесом ще у 2009 році, не будучи тоді в області, і вважаю, що підходящим інвестором могла б стати Китайська Республіка. Це, на мою думку, єдиний гравець міжнародного рівня, який міг би вплинути на рішення румунської сторони відмовитися від її бажань по недобудованому комбінату. До речі, добудова КГЗКОРу запросто може стати однією з пакетних домовленостей із Європейським союзом. На румун може вплинути або ЄС, або інша потужна держава, що має інші стосунки з румунами, ніж ми, – пояснив Андрій Ніколаєнко.

Наразі ж стан КГЗКОРу перебуває на контролі у центральних органів влади. У цьогорічному бюджеті також закладено понад 40 мільйонів гривень на утримання комбінату.

– У 2014-му відбуватиметься фінансування дирекції. На об’єкті будуть проводитись певні роботи, він охоронятиметься. Це, скажімо так, підтримка штанів. Питання ж переговорів із румунами щодо добудови, на жаль, не у повноваженнях регіону, – додав посадовець.

30 мільйонів доларів – водогону «Дніпро-Кіровоград»

Для модернізації водогону «Дніпро-Кіровоград» в області є всі шанси отримати небувалий кредитний ресурс у 30 мільйонів доларів від Світового банку. Ця сума має надійти в регіон уже цьогоріч.

– Сьогодні вартість води велика, і її якість не відповідає ціні. Нам у цьому плані треба серйозно працювати. У нас є потужний план. Світовим банком розглядається наша пропозиція. Попереднє слухання пройшло позитивно, і ми сподіваємося, що кредитний ресурс у розмірів 30 мільйонів доларів ми отримаємо. Ці кошти спрямуємо саме на процес модернізації водогону, – заявив очільник області.

Знам’янську дорогу добудують цьогоріч

Будівництво дороги в обхід Знам’янки, яке мало завершитися ще торік, закінчиться у нинішньому році. Окрім обхідної траси, за словами голови облдержадміністрації, у 2014-му особлива увага приділятиметься й іншим дорогам регіону, зокрема міжміського та міжрайонного сполучення.

– Будівництво за планом повинно було закінчитися торік, але через проблеми з державним казначейством цього не відбулося. Однак по факту наша будівельна готовність дає можливість бути впевненими, що це – важливе для усієї Кіровоградщини питання – буде вирішене цього року, – зазначив Андрій Ніколаєнко.

Кіровограду – кращий в Україні онкоцентр

Процес створення найкращого у державі за рівнем медичної оснащеності та спеціалістів онкоцентру вже розпочався у Кіровограді. Діятиме він на базі обласного онкологічного диспансеру. 

– У центрі буде найкраще в Україні обладнання. Це дозволить проводити в Кіровограді операції на найвищому рівні. Я думаю, що до кінця року ми завершимо процес створення, якщо не підведуть наші партнери-спонсори. А ми їх точно не підведемо, – запевнив голова облдержадміністрації.

50 мільйонів – дитячій обласній лікарні

учасники діалогуСтворивши перинатальний центр і тим самим давши шанс на життя тисячам немовлят, влада взялася за обласну дитячу лікарню, а відтак і за створення необхідних умов для належного лікування і головне одужання дітей.

У 2014 році заклад отримає близько 50 мільйонів гривень на реконструкцію відділень і модернізацію обладнання.

– 2014-й стане роком дитячої обласної лікарні. Незабаром цей заклад стане одним із кращих в області, – наголосив Андрій Ніколаєнко.

Продовжуватимуться роботи й в обласній лікарні, де нещодавно вдалося відремонтувати приймальне та створити стерилізаційне відділення. На черзі – опікове відділення та створення гемодіалізної зали.

13 мільйонів на шкільні сніданки

У нинішньому році з державного бюджету наша область отримає 13,5 мільйона гривень на харчування учнів 5-11-х класів. Таке нововведення прийнято новим бюджетом. Та окрім сніданків, цьогоріч Кіровоградщина поповниться новими ігровими і спортивними майданчиками – також за кошти держбюджету.

– У новому бюджеті вперше закладена норма, за якої буде виділено 13,5 мільйона гривень на харчування, на сніданки для учнів 5-11 класів. Такого ніколи не було! Це важливе нововведення, особливо для дітей із малозахищених сімей. Це буде для них гарною підтримкою. Також область має отримати 12,7 мільйона гривень на реалізацію соціальною ініціативи Президента щодо реконструкції та будівництва ігрових і спортивних майданчиків. Досі це була наша місцева ініціатива, це робила громада та соціально-відповідальний бізнес. Сьогодні ж – передбачене державне фінансування, – підкреслив Андрій Ніколаєнко.

Мультиплекс на 3 тисячі місць

Невдовзі у Кіровограді розпочнеться будівництво великого мультифункціонального спортивного комплексу на три тисячі місць. Відбудеться це на базі фізкультурно-спортивного товариства «Колос». 

– У цьому році розпочинається проект, який розрахований більше, ніж на рік. Це будівництво нового мультифункціонального спортивного комплексу, розрахованого на три тисячі місць. Сьогодні ми вже визначилися з місцем розташування. Найближчим часом почнеться і проектна, і будівельна робота. Я сподіваюся, що у 2015-му ми її закінчимо. Кіровоград отримає майданчик і для спортивних, і для інших масових заходів, – запевнив Андрій Ніколаєнко.

Очільник області уточнив, що у рамках будівництва мультиплексу відновлюватимуться і будівлі «Колосу». Фінансування ж проекту відбуватиметься коштом соціально-відповідального бізнесу.

– Існує домовленість із соціально-відповідальним потужним бізнесом. Я впевнений, що і місто, і область теж підставлять плече і покажуть гарний приклад державно-приватного партнерства, – зауважив голова облдержадміністрації, зазначивши, що поки вартість проекту не відома.

– Наприклад, вартість такого комплексу у Чеській Республіці склала 9 мільйонів доларів. Вартість будівництва, яке відбуватиметься у нас, буде меншою, так як ми максимально оптимізуватимемо цей процес. Плюс у нас уже існує певна інфраструктура, – підсумував він.

Менеджер нової формації

Стратегічний діалог із громадськістю тривав понад дві години. Утім, не зважаючи на тривалість заходу, – жодного сонного обличчя. Навіть по закінченню люди продовжували обговорювати почуте, зауважуючи при цьому, що таких зустрічей їм хотілося б побільше, адже відверта розмова з Андрієм Ніколаєнком у них відбулася вперше. Тим часом студенти порівнювали очільника області з топ-менеджером компанії світового рівня. Кажуть, вразив їх своїм інтелектом і сучасними підходами в роботі.

Насамкінець, і люди старшого віку, і молодь зійшлися на думці, що запропонований формат зустрічі – справа корисна.

– Чудово, що є зворотній зв’язок безпосередньо з населенням Кіровоградщини, що можна поспілкуватися про ті проекти, програми, які втілюються в життя на теренах нашої області, – зазначив голова ради старійшин при голові облдержадміністрації Микола Сухомлин.

– Те, що є зворотній зв’язок – це дуже добре. І я думаю, що нашій центральній владі є чого повчитися у Кіровограда. Те, що відбулося, - це не костюмовані якісь питання від відібраних людей, це є бажання людини (Андрія Ніколаєнка – ред.) прислухатися до інших, – прокоментував захід лікар, активний інтернет-користувач Андрій Гардашніков.

– В цілому я оцінюю формат зустрічі позитивно. Сподіваюся, що не зважаючи на закони, які були прийняті напередодні Верховною радою і які, на мою думку, призводять до згортання демократії, ми зможемо зберегти в країні і регіоні зокрема діалог з владою, а не монолог, – заявив кіровоградський політичний діяч Олександр Дануца.

– Я горда за Андрія Івановича сьогодні, що він витримав дві з половиною години розмову, відповідаючи на всі питання, в тому числі і гострі. Його позицією і стратегічним баченням розвитку області. Він абсолютно всім відповідав достойно. Я горджуся тим, що сьогодні областю керує молода, красива, розумна людина. Знаєте, за такими держава, – переконана народна артистка України Антоніна Червінська.

На зустрічі «Стратегічний діалог-2014» з головою Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрієм Ніколаєнком побували представники громадськості Петрівського району. Голова ОДА започаткував нову практику владної комунікації, яка передбачає вільне спілкування керівника області з представниками різних інститутів громадянського суспільства за словами Андрія Ніколаєнка:«Головне в такому спілкуванні відсутність фільтра між керівником та громадянином».

Своїми враженнями від зустрічі поділились:

- заступник начальника міського відділення поштового зв’язку ЦОС 11 Лілія Савсюк: «Комунікативність, харизматизм керівника області, уміння вільно спілкуватися з великою аудиторією, а ще говорити про економіку просто, доступно - все це переконливо свідчило про те, що всі стратегічні напрямки розвитку області в 2014 році і в цілому програми «Центральний регіон-2015» будуть виконані».

- заступник начальника управління сільського  господарства райдержадміністрації Геннадій Білаш: «Приємною несподіванкою було вільне володіння інформацією про соціально-економічне становище районів області, їх успіхи, досягнення та проблемні питання. Цікаво було почути з перших вуст про стратегічні напрямки розвитку області в 2014 році, особливо про інвестиційні проекти щодо розвитку сільського господарства, відродження українського села – колиски нації».