Згідно з Конституцією України, людина, її життя та здоров’я, честь та гідність, недоторканість визнаються найвищими соціальними цінностями. Кожна людина має право на працю, тобто можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. Але, на жаль, ще чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним «вигодам»… Тому останнім часом усе частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин – «тіньовою» зайнятістю.

«Тіньова» зайнятість і «тіньова» заробітна плата (так звана «зарплата в конвертах») - явища, що, на жаль, міцно увійшли в наше життя та набули значних масштабів. Це не лише серйозна соціальна, але й економічна проблема України.

Використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, що суттєво впливають на майбутнє людини. Так, погоджуючись на це, найманий працівник власноруч позбавляє себе права на зарахування періоду роботи до страхового стажу, згідно з яким обчислюється пенсія, допомога у разі настання безробіття, лікарняні та ін. А використання нелегальної робочої сили фактично позбавляє роботодавця права вимагати від працівників виконання належним чином роботи, матеріальної відповідальності та правил внутрішнього трудового розпорядку. За грубе порушення вимог законодавства про працю роботодавця можна притягнути до відповідальності відповідно: до ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст. 172 Кримінального кодексу України.

Серед негативних наслідків «тіньової» зайнятості є і такі, що стосуються суспільної небезпеки, адже всі ми є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва тощо, тож необхідна їх висока якість. Нелегальна зайнятість також сприяє поширенню захворювань, підвищенню рівня аварійності на дорогах, зростанню ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, адже з офіційно неоформленим працівником не проводиться навчання з техніки безпеки, охорони праці на належному рівні.

Крім цього використання прихованих трудових відносин призводить до зменшення надходжень до місцевого бюджету.

Отже, наймана праця без належного рівня оформлення трудових відносин містить чимало негативних явищ і проблема легалізації праці залишається актуальною і є першочерговим завданням порядку денного для Уряду.

Просимо роботодавців, працівників, інших небайдужих громадян звертатися з питань легалізації «тіньової» зайнятості населення району за «телефоном довіри»: 9-63-63, в управління соціального захисту населення Петірвської райдержадміністрації.

В. СИБІРА, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації