В контексті реалізації у регіонах завдань Президента України щодо стимулювання підвищення зайнятості населення, створення нових робочих місць і перспектив на 2014 рік під час щотижневої наради при голові райдержадміністрації про виконання Президентського доручення на рівні району та про стимулювання підвищення зайнятості населення інформували начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентина Сибіра та директор районного Центру зайнятості Ольга Павлюк. Валентина Григорівна, зокрема, нагадала, що з метою забезпечення продуктивної зайнятості і соціального захисту населення району від безробіття рішенням Петрівської районної ради № 402 затверджено програму зайнятості населення району на період до 2017 року. Метою цієї програми є здійснення заходів, спрямованих на забезпечення регулювання ринку праці, підвищення економічної активності населення, створення умов для забезпечення повної, продуктивної і вільно обраної зайнятості та соціального захисту населення від безробіття, здійснення соціального захисту тимчасово непрацюючих та підтримка неконкурентоспроможних на ринку праці громадян. Крім того, В.Сибіра повідомила, що, відповідно до згаданої програми зайнятості, у 2014 році передбачено працевлаштування на нові робочі місця 70 осіб, в тому числі у сфері сільськогосподарського виробництва – 27 осіб, у торгівлі – 10 осіб, у промисловості – 3 особи, в інших галузях 30 осіб. Загалом же від початку дії програми в районі на нові робочі місця було працевлаштовано 199 осіб, і, зокрема, в галузі сільгоспвиробництва – 38 працівників, у торгівлі 30, в галузі охорони здоров’я – 100, в інших галузях – 31 особу.

За період з початку 2013 року відбулося 11 засідань робочої групи по легалізації заробітної плати та «тіньової» зайнятості, на яких було заслухано 46 керівників з означених питань та надано їм відповідні рекомендації. Було проведено 257 перевірок, в ході яких виявлено та легалізовано 16 «тіньових» робочих місць. Згідно статистичних даних за 11 місяців 2013 року комплекс послуг та матеріальне забезпечення отримали 841 безробітний, що на 69 осіб більше в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Всього ж на обліку перебувають 1024 незайнятих громадян, що звернулися до Центру зайнятості за допомогою у працевлаштуванні.

З напрямками діяльності районного центру зайнятості, що мають сприяти підвищенню зайнятості населення, ознайомила директор цієї установи Ольга Павлюк. Зокрема Ольга Петрівна зазначила, що безробітним пропонується цілий рід безоплатних послуг, зокрема інформаційно-консультаційних, профорієнтаційних, послуг з професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, сприяння у працевлаштуванні та організації громадських робіт (як тимчасових, так і оплачуваних). Для багатьох громадські роботи сьогодні є основним джерелом наповнення сімейного бюджету. Протягом звітного року до таких робіт залучалася 371 особа, для їх оплати використано 37,5 тис. грн.

До важливих засобів сприяння зайнятості відносять також стимулювання діяльності роботодавців (юридичних осіб), які працевлаштовують на нове робоче місце недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці громадян з щомісячною компенсацією протягом року фактичних витрат у розмірі єдиного соціального внеску із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Разом з тим, Ольга Петрівна пояснила, що роботодавцям – суб’єктам малого підприємства така компенсація виплачується за рахунок коштів Фонду у разі влаштування на новостворені робочі місця будь-якого безробітного, незалежно від того, належить він до квотної категорії осіб, чи ні.

Валентина РЯБОКОНЬ.