Засідання ОДАТрадиційні соціологічні опитування, які проводяться в області чи не щомісяця, підтверджують, що найбільше людей хвилює питання зайнятості та заробітної плати. 

Якщо розглядати ситуацію на ринку праці, то за даними Держкомстату, лише за результатами першого півріччя поточного року рівень зайнятості населення на Кіровоградщині зріс на один відсотковий пункт, що дозволило області у загальнодержавному рейтингу за цим показником піднятися на дві позиції вище. 

Як повідомляє директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександр Догаров, чисельність безробітних за перше півріччя поточного року знизилась більш ніж на 3 тис. осіб. А в результаті знизився і рівень безробіття – з 9,1% у І півріччі 2012 року, до 8,5% - на середину нинішнього року.

Повідомляє Олександр Догаров і про значне перевищення планових показників працевлаштування в області. 

Хоч і поступово, але досить стабільно зростає і середньомісячна заробітна плата в області, за 10 місяців поточного року вона склала 2576 грн. – у минулому році було 2398 грн. 

Іще один важливий факт, який виділяє керівник департаменту соцзахисту – в області намітилась позитивна тенденція зі зменшення кількості працівників, які отримують мінімальну заробітну плату. За його словами, у вересні кількість осіб, яким нараховано мінімалку, зменшилась до початку року на 2,4 тис. осіб. – це 0,5% від загальної чисельності штатних працівників. Вперше зазначений показник по області зрівнявся із показником по Україні.

Зрозуміло, що наведені позитивні тенденції іще не дають підстав спочивати на лаврах. Тим більше, що і Президент України від влади на місцях вимагає посиленої і активної роботи у сфері зайнятості населення.

- Забезпечення громадян гідною роботою - одне із основних завдань соціальної політики Президента України, – наголошує голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко.

Голова облдержадміністрації наполягає на створенні якісних робочих місць із високою заробітною платою, в першу чергу для молоді, але й про інші соціально вразливі категорії населення забувати також не слід, переконаний він. При цьому заслуговують підтримки і роботодавці, які ретельно виконують поставлені владою завдання. 

А от для влади на місцях, за ключове завдання голова ОДА виділяє вирішення проблеми зайнятості на селі. 

Валентина РЯБОКОНЬ.