Однією з вимог Президента України є стимулювання підвищення зайнятості населення. Тож на засідання чергового круглого столу, проведеного на початку тижня в райдержадміністрації, було винесено тему «Взаємодія усіх сторін соціального партнерства у напрямку стимулювання підвищення зайнятості населення, створення нових робочих місць, завдання й перспективи на 2014 рік».

 

В засіданні взяли участь голова райдержадміністрації Тамара Сакара, її заступники Тетяна Панета та Олександр Лукашов, начальник управління соціального захисту населення РДА Валентина Сибіра, начальник управління агропромислового розвитку РДА Людмила Маліщук, заступник начальника управління економіки, торгівлі та інфраструктури РДА Олена Демчик, директор районного центру зайнятості Ольга Павлюк, заступник начальника ООДПІ, начальник Петрівського відділення Петро Легун, начальник управління Пенсійного фонду України в районі Наталія Летінська, начальник відділу культури і туризму РДА Наталія Подкопаєва, голова координаційної ради голів райкомів профспілок АПР Лілія Куницька та голова асоціації сільськогосподарських виробників Олександр Поворознюк.

Ведуча засідання Валентина Сибіра охарактеризувала стан та перспективи створення нових робочих місць, підкресливши зокрема, що з 1 січня 2013 року набрав чинності Закон України «Про зайнятість населення», відповідно до якого нове робоче місце – це робоче місце, створене у зв’язку із створенням нового суб’єкта господарювання (крім того, що створений шляхом припинення), або збільшенням штатної чисельності працівників за умови відсутності скорочення середньомісячної чисельності за попередні 12 місяців, а також створене шляхом модернізації або зміни технології виробництва, що потребують нових знань, навичок та вмінь працівника.

З метою забезпечення продуктивності зайнятості і соціального захисту населення від безробіття у серпні нинішнього року рішенням районної ради затверджено програму зайнятості населення на період до 2017 року. Метою програми є здійснення заходів, спрямованих на забезпечення врегулювання ринку праці, підвищення економічної активності населення, створення умов для забезпечення повної, продуктивної і вільно обраної зайнятості та соціального захисту населення, а також тимчасово непрацюючих від безробіття, підтримка неконкурентноспроможних на ринку праці громадян.

Голова райдержадміністрації у своєму виступі наголосила, що пріоритетним напрямком роботи районної та місцевих органів влади є сприяння самозайнятості населення. Постійно надаються консультації з питань організації та впровадження підприємницької діяльності, передусім  найменш захищеним на ринку праці категоріям. 

Сьогодні в районі формуються потужні сільгосппідприємства, тож маємо непоганий потенціал у питанні працевлаштування.

Олександр Поворознюк поділився досвідом роботи з даного питання, підкресливши, що у його господарстві робітники працюють не сезонно, а цілорічно, регулярно отримуючи заробітну плату. Тож слід звернути увагу на цю ділянку роботи у господарствах одноосібників та деяких фермерів, націлюючи їх на відкриту форму надання робочих місць, реєстрації техніки, відрахування податків тощо.

Учасники круглого столу обговорили шляхи стимулювання підвищення зайнятості населення, відшкодування частки сплаченого єдиного внеску за створені робочі місця, створення інфраструктури сільського зеленого туризму, як складової продуктивної зайнятості, а також забезпечення плідної співпраці органів виконавчої влади та усіх сторін соціального партнерства у даному питанні.

У заключному слові Тамара Вікторівна сказала, що слід продовжувати сприяти підвищенню зацікавленості роботодавців у працевлаштуванні на нові робочі місця, у тому числі у пріоритетних видах економічної діяльності та працевлаштуванні на них зареєстрованих безробітних шляхом надання компенсації фактичних витрат роботодавцям на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Також продовжувати створювати умови для тимчасової зайнятості для безробітних та інших категорій населення шляхом організації громадських та інших робіт тимчасового призначення. 

«Глава держави ставить перед органами місцевої влади завдання сприяти перетворенню самозайнятості у високоефективний малий та середній бізнес та сприяти залученню всіх суб’єктів ринку праці до виконання завдань державної та регіональних програм зайнятості населення», - резюмувала вона.

Валентина РЯБОКОНЬ.