учасники засідання круглого столу.З нагоди Дня інвалідів у приміщенні управління соціального захисту населення відбулося засідання круглого столу, на якому обговорювалося питання соціального захисту людей з обмеженими фізичними можливостями.

Начальник управління Валентина Сибіра, яка вела засідання, сказала: «В щоденній роботі, долаючи ті чи інші проблеми, ми нерідко забуваємо, що поряд з нами живуть люди, які потребують більше уваги. В кожного з них – непроста доля, і обмеження фізичних можливостей не повинно стати перешкодою для того, щоб вони почувалися повноцінними членами суспільства».

 

Присутні на засіданні круглого столу обговорили актуальні питання безперешкодного доступу громадян з інвалідністю до об’єктів соціальної інфраструктури. Зокрема нарікали на відсутність пандусів біля відділень у центральній районній лікарні (крім поліклінічного відділення), біля центральної районної бібліотеки та районного Будинку культури, магазинів (крім магазину В.Магдича). Також ставилися запитання, чому ціни на ліки у соціальній аптеці Петрового значно відрізняються від цін у соціальних аптеках Олександрії та Жовтих Вод.

Представник шахово-шашкової федерації району Олександр Лук’янов розповів про діяльність цієї громадської організації та запросив учасників круглого столу брати активну участь в її заходах. Адже ці види спорту, особливо шахи, сприяють відновленню пам’яті, заспокоюють нервову систему, розвивають інтелект.

Директор територіального центру Інна Лук’янова нагадала присутнім про діяльність при центрі відділів, які надають соціальну допомогу. Це відділ обслуговування вдома, відділ соціально-побутової адаптації та відділ соціально-медичної допомоги. А також повідомила про транспортну службу «Соціальне таксі», про яку, як виявилося, не зважаючи на численні повідомлення у пресі та на телебаченні, чули ще не всі присутні. Тож принагідно вона ще раз повторила, що скористатися послугами даної служби мають право ветерани війни, одинокі непрацездатні громадяни та інваліди, які не можуть самостійно пересуватися, або пересуваються за допомогою милиць чи візків.

Послуги соціального таксі надаються для здійснення поїздок до лікувальних закладів району, області та міст Жовті Води і Кривий Ріг, до громадських підприємств, установ та організацій різної форми власності протягом робочого часу з 8.00 до 17.00. Замовлення приймаються за три дні до виїзду та здійснюються у порядку черги.

Отож ще раз нагадуємо: отримати довідки та замовити соціальне таксі можна за номерами: 9-64-32 та моб. 068-533-08-39.

Від учасників круглого столу також виникали пропозиції влаштовувати для інвалідів вечори відпочинку, засідання клубів за інтересами, бесіди на медичні та юридичні теми тощо. 

Тож уже наступне засідання буде проводитися за запронованою темою.

Запрошені висловили подяку працівникам управління ПСЗН за увагу та повагу до людей з обмеженими функціональними можливостями, за своєчасне вирішення їх проблем.

Головним результатом зустрічі стало те, що активісти серед людей з обмеженими можливостями, які брали участь в засіданні, вирішили активізувати діяльність районної громадської організації, щоб представляти їхні інтереси в державних структурах. (Нагадаємо, що осіб даної категорії в районі зареєстровано 1400).

Валентина РЯБОКОНЬ.

На знімку: учасники засідання круглого столу.