Головним у плані проведення спільного семінару для сільських, селищних голів та керівників органів самоорганізації населення, який відбувся на цьому тижні, стало  питання «Концепція реформування місцевого самоврядування – шлях до підвищення ролі територіальних громад у вирішенні актуальних проблем економічного, соціального і культурного розвитку». 

Відкрила семінар голова райдержадміністрації Т.Сакара. Вона підкреслила, що важко переоцінити роль громадськості у вирішенні місцевих проблем, нагадала, що позицією Президента України є вироблення спільних підходів влади і громадськості щодо розвитку місцевого самоврядування в Україні Важливим завданням на нинішньому етапі є створення органів самоорганізації населення, обрання голів населених пунктів, які входять до складу сільських та селищних рад.

З докладною інформацією з цього питання виступив заступник голови районної ради В.Руденко. Він нагадав, що обговорення Концепції пройшло в усіх територіальних громадах. Пропозиції, висловлені під час обговорення, були узагальнені і направлені до обласної державної адміністрації та адміністрації Президента України.  

Важливою проблемою є шляхи і способи залучення громадськості до прийняття управлінських рішень. Цьому сприятиме створення органів самоорганізації населення. Загалом в області ця робота ведеться набагато швидше, ніж у нашому  районі. Тож її слід пришвидшити, аби до кінця грудня створити і легалізувати такі органи. Володимир Васильович розповів про порядок проведення зборів, легалізації створених органів самоорганізації населення.

С.Тилик, коментуючи виступ В.Руденка, навела приклади успішної діяльності громад, втілення в життя ініціатив жителів. Її підтримала і Т.Сакара, яка наголосила, що люди підтримають важливі для громад ініціативи, якщо відчують небайдужість ініціаторів, побачать реальні результати їхньої роботи.

Важливим для жителів району виявилося і наступне питання – «Про взаємодію органів місцевого самоврядування, виконавчої влади та правоохоронних органів», з яким виступив начальник РВ УМВС Є.Чуйко. Він зауважив, що нині в райвідділі працюють 5 дільничних інспекторів міліції. Цього замало, аби належним чином забезпечити правопорядок на території всього району. Є люди, які хотіли б працювати, але потрібно забезпечити належні умови для цього: житло, службове приміщення, технічне забезпечення тощо. Зі злочинністю можна ефективно боротися, лише об’єднавши зусилля. 

- Ми без вас, а ви без нас не можемо обійтися, - запевнив він, звертаючись до сільських та селищних голів.

С.Тилик, підводячи підсумки розмови, повідомила, що на розгляд депутатів районної ради буде винесено програму профілактики злочинності, яка передбачає, що в райвідділі міліції буде 10 дільничних інспекторів. Органи місцевого самоврядування і самоорганізації населення повинні тісно співпрацювати з правоохоронцями, аби програма діяла. Бо це в інтересах всіх жителів району.

На знімку: С.Тилик і Т.Сакара в президії семінару, доповідає В.Руденко.