на засіданні ради старійшин при облдержадміністрації Так вважає Президент України, такої позиції дотримується і обласна влада. Сьогодні робоча група законодавчого та інституційного забезпечення реформ обласного комітету з економічних реформ аналізувала проведені в області результати обговорення Концепції реформування місцевого самоврядування.

Потреба реформувати систему місцевого самоврядування назріла вже давно. По-справжньому дієвий крок у цьому напрямку зробив Президент України Віктор Янукович, ініціювавши створення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Адже курс на реформу місцевої демократії та самоврядування є стратегічним для Глави держави.

Серйозність намірів втілювати Концепцію в життя підтверджує той факт, що в усіх регіонах проводяться численні і масштабні обговорення цього проекту, опрацьовуються та аналізуються доповнення. Відповідна робота проводилася і на Кіровоградщині. Керівник організаційного відділу апарату облдержадміністрації Олександр Стусяк нагадав, що офіційна публічна презентація Концепції в області відбулась в квітні поточного року під час засідання Регіональної ради. Наступним етапом роботи з Концепцією і стала хвиля обговорень, що стартувала на засіданні ради старійшин при облдержадміністрації і продовжилася на місцях за участі територіальних громад. Як зазначив Олександр Стусяк, усі пропозиції сформовані під час обговорення Концепції, опрацював юридичний відділ апарату ОДА і їх уже направлено до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Всього в області відбулося 606 заходів з обговорення Концепції – а це і сесії місцевих рад, сходки громад і збори трудових колективів, «круглі столи», семінари тощо. Загалом в процесі обговорення участь взяли понад 30 тисяч осіб. 

Користуючись нагодою, про здобутки у сфері місцевого самоврядування європейських держав на прикладі Швеції розповів начальник управління комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Віталій Останній, який нещодавно повернувся із цієї країни. Адже, як наголосив Віталій Останній, адаптація та запровадження на національному ґрунті передових практик та методик врядування, в тому числі європейських – це пріоритет Глави держави у реформі місцевого самоврядування.