Андрій НіколаєнкоВ інформаційному просторі нашої держави все більшої популярності набуває обговорення поняття «інститут громадянського суспільства». Розвиток громадянського суспільства - це шлях, яким іде кожна сучасна демократична держава, в цьому процесі Україна не виняток, на рівні центральних органів влади громадськості відводиться одна з ключових ролей в плані формування та реалізації державної і регіональної політики. 

Кілька років тому в державі була започаткована практика створення регіональних цільових програм сприяння розвитку громадянського суспільства – є така програма і в нашій області. На Кіровоградщині взагалі добре налагоджено співпрацю обласної влади із різними громадськими об’єднаннями – посередником у цьому процесі можна вважати Громадську раду при облдержадміністрації та обласний інформаційно-ресурсний центр. 

Проте усі нинішні позитивні напрацювання не знімають з порядку денного низку завдань, реалізації яких від влади на місцях чекає Глава держави. 

Голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко перед керівниками територій ставить відповідні вимоги. Найперше керівників міст і районів області він зобов’язує запровадити систематичні публічні громадські обговорення ключових питань діяльності місцевих органів влади. «Глава держави наголошує на необхідності активно впроваджувати європейську практику обговорення ключових питань регіонального розвитку», - підкреслює Андрій Ніколаєнко.

Є необхідність у  створенні ресурсних центрів для громадських організацій – і це також одне із завдань керівника області головам РДА.

І хоча втручання органів влади у самоорганізацію громадян суперечить принципам розвитку громадянського суспільства, але допомога влади громадським організаціям у реалізації їхніх проектів зайвою не буде. Саме тому участь, підтримка, консультації під час реалізації відповідних проектів з боку місцевої влади лише вітатиметься керівництвом області. 

Важливим фактором для налагодження довіри між суспільством і владою є й фінансова підтримка інститутів громадянського суспільства. Як повідомляє заступник начальника управління комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Сергій Романов, на Кіровоградщині така підтримка надається здебільшого ветеранським організаціям та організаціям інвалідів.

До слова, станом на 1 січня поточного року Головним управлінням юстиції в Кіровоградській області зареєстровано 2542 громадські організації з місцевим статусом, 561 з них – обласні. Від загальної кількості громадських організацій - ветеранські становлять – 2, 5%, по захисту прав інвалідів - 3%. 

Повертаючись до завдань голови облдержадміністрації керівникам територій, варто також згадати про його ініціативу щодо спільних навчальних заходів для представників органів влади та громадських об’єднань. 

- Підтримка громадських ініціатив, спрямованих на формування розвитку демократії та європейського суспільства – це ключове завдання Президента України у сфері розвитку громадянського суспільства, - наголошує Андрій Ніколаєнко.