Предметом розгляду останньої щопонеділкової наради при голові райдержадміністрації став аналіз стану реалізації в регіонах завдань Президента України щодо розвитку громадянського суспільства і залучення громадськості до формування та реалізації державної і регіональної політики. З тим, як цей аспект формування засад демократичної цивілізованої спільноти просувається у нас на Петрівщині, знайомила завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації Тетяна Волощенко. Зокрема Тетяна Миколаївна підкреслила, що Глава держави ставить низку завдань владі на місцях, в тому числі і долучати громадськість до обговорення ключових питань регіонального розвитку. Для реалізації цієї ініціативи ще в лютому 2013 року при Петрівській районній державній адміністрації було створено Громадську раду, до складу якої увійшли представники дієвих громадських, профспілкових та релігійних організацій району. Засідання Громадської ради, відповідно до регламенту її діяльності, відбуваються щоквартально, або, в разі необхідності, за ініціативою її учасників – для вирішення якогось невідкладного питання. Цього року Громадською радою було проведено вже 6 засідань, на яких розглянули близько 20-ти питань. Зокрема, обговорили проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, підтримали пропозиції з актуалізації завдань, інвестиційних проектів та соціальних заходів у рамках районного сегмента Програми «Центральний регіон-2015», розглядали питання популяризації здорового способу життя серед молоді, оздоровлення дітей влітку, роль закладів культури в розвитку місцевих громад і тому подібне. Разом з тим найбільше уваги Громадська рада приділяє стану довкілля та проблемам благоустрою населених пунктів району. Усі рішення Громадської ради оформляються протоколами і носять рекомендаційний характер.

Разом з тим, Т.Волощенко визнала, що активність існуючих в районі громадських організацій є доволі невисокою. Про свою діяльність постійно інформують не більше 20% зареєстрованих у районі громадських організацій.

Втішає, що представники саме цих найактивніших громадських організацій виступають ініціаторами різних соціальних проектів. Останнім політичним прикладом такої активності стала перемога районної молодіжної громадської організації «Молода Петрівщина» (свій проект вони підготували спільно зі структурними підрозділами райдержадміністрації) в конкурсі соціальних проектів, який проводився відомою індустріальною компанією «Метінвест». Відтепер отриманий грант на суму 50 тисяч гривень буде спрямовано на реконструкцію набережної Інгульця в центрі Петрового, роботи з якої, до речі, вже розпочалися.

Разом з тим, коментуючи інформацію Т.Волощенко, голова райдержадміністрації Тамара Сакара висловила занепокоєння пасивністю значної кількості громадських об’єднань, а відтак дала доручення зустрітися з їх представниками, аби з’ясувати, що саме стоїть на заваді їх активності. Адже створюючи громадські об’єднання, їх ініціатори, певне, на щось сподівалися, переслідували якусь мету. Водночас імпульс для розвитку громадянського суспільства є одним з головних завдань, визначених в переліку соціальних ініціатив Президента України, і якому Глава держави приділяє надзвичайно велику увагу. Адже саме заохочення різноманітних форм місцевої демократії, залучення громадськості до обговорення ключових питань розвитку території та реалізації принципів відкритості, прозорості діяльності місцевої влади і мають стати фундаментом стабільного розвитку держави, запорукою формування громадянського суспільства.

Володимир КІФЕНКО.