З огляду на чергову річницю визволення України від німецько-фашистських загарбників, яка відзначається саме в ці жовтневі дні, предметом розгляду чергової щотижневої наради при голові райдержадміністрації став аналіз виконання завдань, визначених програмою обласної акції «Зірка пам’яті». Інформацію з даного приводу надали начальник відділу інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю Тетяна Волощенко та виконуюча обов’язки головного лікаря центральної районної лікарні Лариса Окулова.

Як відомо, згідно з умовами акції, за ветеранами Великої Вітчизняної війни закріплені в якості постійної шефської допомоги так звані кураторські служби, які мають надати допомогу і підтримку у вирішенні будь-яких побутових чи особистих питань у різних сферах життєдіяльності. За кожним з ветеранів, відповідно до п’яти променів умовної «Зірки», закріплено помічників-партнерів зі складу представників п’яти структур – органів місцевого самоврядування, медичних працівників, представників освітянського середовища, соціальних працівників та представників місцевого бізнесу.

Як зазначила Т.Волощенко, в цілому перебіг акції «Зірка пам’яті» на території району можна вважати успішним. Разом з тим, поки що найактивнішою ланкою в цій акції залишаються працівники освіти та учні-волонтери. Усього ними з початку року було здійснено близько 800 відвідувань ветеранів, що є найбільшою цифрою серед закріплених. Всього ж станом на 24 жовтня в нашому районі залишилося 34 учасники бойових дій у Великій Вітчизняній війні (коли започатковувалася «Зірка пам’яті» у 2010 році, серед живих було ще 72 ветерани). Усі учасники бойових дій та інваліди війни узяті на облік та обслуговуються територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг), за всіма ветеранами закріплені медичні працівники, які регулярно відвідують їх та надають медичну допомогу. Лише в цьому році таких відвідувань було понад чотириста.

Разом з тим, коментуючи інформацію Т.Волощенко, голова райдержадміністрації Тамара Сакара вважає неприпустимим той факт, що за окремими параметрами показники перебігу акції в нашому районі є нижчими за середньообласні. В даному випадку, переконана Тамара Вікторівна, головним стимулом для активізації «Зірки пам’яті» має стати не стільки намагання домогтися привабливої статистики, скільки священний моральний обов’язок перед тими воїнами, що ще живуть серед нас, аби хоч на схилі життя вони могли на собі відчути, що суспільство перед ними в неоплатному боргу і, бодай в силу своїх можливостей, намагається цей борг повертати. 

Володимир КІФЕНКО.