Голови благодійних фондів Олександр Поворознюк та Сергій ПроценкоНині в Україні діє досить багато недержавних громадських та благодійних організацій, які допомагають найвразливішим категоріям населення. У сфері соціальної допомоги вони є партнерами держави.

У більшості країн світу держава сприяє участі громадських та благодійних організацій у вирішенні суспільних проблем, забезпечуючи соціальні послуги громадянам державними фінансовими ресурсами. Таким чином організації отримують додаткове та потужне джерело надходження коштів, а держава отримує необхідну суспільну підтримку діяльності органів влади з боку громади.

У нашому районі діють три благодійні фонди, метою яких є допомога вразливим верствам населення. Це благодійний фонд «Петрівщина» (голова – М.М. Нерода), Петрівське районне відділення міжнародного німецько-українського благодійного фонду «Слово Самаритянина – Саморітер Дінст» (голова – С.А. Проценко) та благодійний фонд «З людьми і для людей» (голова - О.Г. Поворознюк). Тож за круглим столом, який влаштував районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, вони поділилися досвідом своєї роботи. 

Сергій Проценко розповів про діяльність фонду, який пріоритетом ставить не фінансову, а духовну допомогу. Придбавши для роботи базу відпочинку, де діє реабілітаційний центр для алко- та наркозалежних, вони, шляхом залучення до фізичної праці та духовних проповідей, намагаються наставляти молодь на путь істинний, допомагають розібратися в життєвих ситуаціях та поступово долати недугу. Значна частина успішно проходять реабілітацію та повертаються до сімей з іншими поглядами та ставленням до суєтних проблем. 

Також на базі влітку відпочивають групи дітей, яких наставники вчать мистецтву спілкування чистою мовою, не використовуючи грубих слів та ненормативної лексики. Для проживання дітей кошти виділяють релігійні громади.

Благодійний фонд «Петрівщина» систематично надає вразливим верствам населення району фінансову підтримку у придбанні ліків, похованні, на ремонти будівель, придбанні необхідного обладнання тощо.

Учасники круглого столуОлександр Поворознюк уже давно відомий у районі благодійник. Навіть важко перелічити кількість добрих справ, які успішно втілюються в життя за фінансової допомоги його фонду (про наймасштабніші з них писала наша газета). Але цікаво те, що, допомагаючи фінансами, він заохочує людей також брати активну участь у благодійництві. Наприклад, ремонтуючи дороги на території свого товариства, поставив умову: з кожного домоволодіння, де є автомобіль, на ремонт потрібно внести 200 грн., у кого велосипед – 50 грн. а підприємці-землевласники повинні внести суму з розрахунку 100 грн. за кожен гектар приватизованої землі. Ефект від такої акції разючий – кожен їздить по дорозі обережно й іншим заказує.

За кошти фонду підписано договір зі страховою компанією на медичне страхування усіх працівників агрофірми. Для них майже на 50 відсотків здешевлено ціну на продукти сільськогосподарського виробництва, для кращих виробничників (а це майже всі члени агрофірми) та членів їх сімей щоліта влаштовуються безкоштовні поїздки на морський відпочинок.

Одними з останніх благодійних акцій фонду «З людьми і для людей» стала фінансова підтримка районної газети , коли в ній виникла гостра потреба, та масштабний проект реконструкції центрального стадіону «Інгулець».

Присутні на засіданні круглого столу голова райдержадміністрації Тамара Сакара та її заступник Тетяна Панета подякували благодійників за щиру відверту розмову та добрі справи, які ті роблять для громади району:

- Отримувачі допомог ваших благодійних фондів – ресурс для впливу і формування громадської думки, тож ви стаєте вагомими і привабливими для влади як партнери, як неоціненні помічники  у  вирішенні  соціальних  проблем на районному рівні. Дбаючи про завтрашній день, ви є прикладом як для заможних людей, так і для підростаючого покоління, які обов’язково повинні усвідомити, що творити добро для людей – це не лише почесно, а й приємно, - наголосила керівник району.

У засіданні круглого столу взяли участь начальник відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації Тетяна Волощенко, Петрівський селищний голова Ігор Педан, директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді райдержадміністрації Оксана Стулій, головний спеціаліст центру Ірина Лугова та юний волонтер центру Анастасія Педан.

Валентина РЯБОКОНЬ.

На знімках: голови благодійних фондів Олександр Поворознюк та Сергій Проценко; учасники круглого столу.