Народження дитини – велике щастя для сім’ї. Але, на жаль, не кожні батьки усвідомлюють всю важливість цієї події та власну відповідальність перед маленькою людиною. От і трапляється так, що немовля залишається без батьківської любові та уваги. Такі родини прийнято називати неблагополучними. Часто таких батьків позбавляють батьківських прав. Буває і так, що дитина залишається без батьків в результаті трагедії – загибелі чи смерті рідних батьків.

Кожній дитині на Землі потрібна сім’я, батьківська турбота, любов і тепло! Для неї слід забезпечити максимально можливий рівень фізичного та психічного здоров’я, доступ до отримання якісної освіти, безпечне життя та захист від заподіяння шкоди, позитивні емоційні переживання, відчуття того, що її люблять, цінують тощо. Сімейне виховання значно різниться від виховання дітей в інтернатних закладах. Як доводить практика, випускники дитячих закладів інтернатного типу зазнають великих труднощів у створенні власної сім’ї та її забезпеченні, відстають у розвитку. Тільки сім’я здатна забезпечити задоволення основних потреб дитини, надати стимули для її подальшого розвитку. Якщо не існує можливості для дитини жити з рідними батьками, найкраща альтернатива - усиновлення (удочеріння), прийомна сім’я. 

Розвиток сімейних інститутів улаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є однією з пріоритетних соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича, та життєво необхідною умовою виховання дітей, позбавлених можливості виховуватися в біологічній родині.

Прийомна сім’я - сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та  дітей, позбавлених батьківського піклування. Розмір щомісячної державної соціальної    допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Так на дітей віком від 0 до 6 років виплачується державна соціальна допомога у розмірі 1944 грн. щомісяця (з 1 грудня 2013 року – 2064 грн.), на дітей віком від 6 до 18 років – 2420 грн. (з 1 грудня 2013 року – 2572 грн.).

Окрім того, одному з прийомних батьків виплачується грошове забезпечення. Розмір грошового забезпечення становить 35 відсотків від двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на кожну прийомну дитину і не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та на кожну прийомну дитину.

Метою створення прийомних сімей є забезпечення належних умов для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні діти влаштовуються в сім’ю до досягнення вісімнадцятирічного віку або до закінчення навчання у професійно-технічних чи вищих навчальних закладах, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку. За сприятливих умов дитина може повернутися в рідну сім’ю. Відповідальність за створення і функціонування прийомних сімей покладається на райдержадміністрацію або виконавчий комітет міськради. Безпосередня робота з кандидатами на створення прийомної сім’ї та діючими прийомними сім’ями покладається на місцеві служби у справах дітей та центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

На сьогоднішній день у нашому районі створені та функціонують 4 прийомних сім’ї. Шестеро дівчаток та п’ятеро хлопчиків відчули в них батьківську любов, тепло, опіку та зростають в сімейному оточенні.

В інтернатах живуть діти, яким не пощастило мати сім’ю, їх ніколи не приголубить мама, не візьме на руки тато. Чому ці діти повинні залишитися нещасливими? Чи можуть вони мати батьків у нашій країні?

Відповідь — можуть!

Коли прийомна дитина переступить поріг вашого дому, це буде її перший крок у нове життя з вами, прийомними батьками. І саме ви навчите цю дитину більше усміхатися і любити людей.

З питань створення прийомної сім’ї звертайтеся до Петрівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, за адресою: вул. Ілліча, 38, (приміщення музичної школи, 2-й поверх) або за тел. 9-72-63.

Ірина ЛУГОВА, головний спеціаліст районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді