Оксана СтулійГоловною темою останньої щопонеділкової наради, яку провела голова райдержадміністрації Тамара Сакара, стало питання вдосконалення роботи соціальних служб шляхом повного охоплення соціальними послугами найуразливіших категорій населення, раннього виявлення проблемних сімей та вчасного надання їм підтримки, що є складовою соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича.

Директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксана Стулій доповіла, що згідно розподілу між районними і міськими бюджетами коштів на покращення надання соціальних послуг найуразливішим верствам населення на 2013 рік, затверджених фінансовим управлінням обласної державної адміністрації, на наш район виділено дотацію з державного бюджету у сумі 287, 3 тис. грн. на утримання 8 штатних одиниць фахівців із соціальної роботи, завантаженість на яких складає від 2520 до 4970 осіб сільського населення (всього у районі налічується 24 877 населення).

Незважаючи на ряд проблем, фахівцями із соціальної роботи надаються населенню якісні соціальні послуги, а саме: інформаційні, соціально-педагогічні, соціально-психологічні, соціально-економічні тощо. Лише упродовж січня-вересня поточного року ними було виявлено 377 сімей (в них 850 дітей), з них у 106 (254 дітей) сім’ях підтвердилася складні життєві обставини (28% від виявлених). З даними сім’ями проводилася відповідна робота, окремі із них взято під соціальний супровід (28 сімей, в них 74 дітей).  Даним категоріям сімей фахівцями було надано 2486 соціальних послуг.

Всього з початку року фахівцями із соціальної роботи проінспектовано 1051 сімей. Підтримується тісна співпраця із службою у справах дітей райдержадміністрації, відділом освіти райдержадміністрації, управлінням соціального захисту райдержадміністрації, кримінальною міліцією у справах дітей Петрівського РВ УМВС України та з центральною районною лікарнею.

У результаті здійснення надання якісних соціальних послуг у родинах ситуація змінюється на краще. Коли б не перевантаженість працівників, яка значно перевищує доведені норми, робота велася б значно ефективніше.

Голова райдержадміністрації Тамара Сакара зазначила, що влада розуміє важливість і необхідність вироблення стратегії розвитку держави – її майбутнього. Для прикладу - область щомісяця виплачує за народження дитини близько 71 мільйона гривень. В масштабах країни – це дуже суттєвий матеріальний ресурс. Завдання влади усіх рівнів забезпечити, щоб ці кошти дійсно доходили до дитини.

- Соціальні фахівці мають не тільки виявляти неблагополучні сім’ї, а й попереджати негативні ситуації у родині, особливо у сім’ях з дітьми. На місцевому рівні маємо докласти усіх зусиль, аби діти виховувались у родинах і були щасливими, - наголосила Тамара Вікторівна.

Валентина РЯБОКОНЬ