Учасники круглого столу.«Родина, джерелом створення та розвитку якої є любов, має бути щасливою. У цьому контексті закладено розуміння подружжям того, що щаслива, гармонійна, згуртована родина, здорова морально-психологічна атмосфера в ній не виникають самі по собі. Її нескінченно творить родина, її плекає й охороняє держава, вона не байдужа суспільству. Щаслива родина – це напружена й наполеглива щоденна праця її членів. Цій праці треба вчитися. Потрібно усвідомлювати і виправлятися у відповідних діях, вчинках і ставленнях на основі любові до себе та своїх найближчих людей». 

Такими словами відкрила чергове засідання круглого столу на тему «Вирішення проблем у моїй родині» головний спеціаліст районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Лугова. 

На засідання були запрошені родини Бочарових, Педанів, а також прийомні сім’ї Новаків та Копиріних. З теплими вітальними словами до учасників круглого столу звернулися голова райдержадміністрації Тамара Сакара та її заступник Тетяна Панета, які назвали основним пріоритетом у роботі районної влади  підтримку дітей та ветеранів. Розуміння того, як нелегко сьогодні виживати у сучасному світі, надихають якнайглибше вникати у проблеми кожної родини та вчасно надавати потрібну допомогу. Тож слід будь-яку родинну проблему не боятися озвучувати з тим, щоб разом зі спеціалістами соціальних служб, працівниками освіти, медиками, психологами тощо обговорити її та  прийти до вірного  вирішення.

Родини за круглим столом.Батьки поділилися досвідом виховання дітей: розповіли про шляхи вирішення конфліктних ситуацій між ними й дітьми, між дітьми та їх однолітками, про реакцію на погані оцінки чи погану поведінку дітей тощо, а також назвали деякі сімейні проблеми, з якими складно боротися самотужки. Діти також назвали ситуації, які виникають у школі і дома, під час яких себе почувають некомфортно чи навіть принижено. Разом із Тамарою Вікторівною та Тетяною Григорівною, які також є мамами, у відвертій щирій бесіді родини розглянули ряд складних ситуацій, що викликають напруження у родинах, та знайшли шляхи їх розв’язання.

Всі запрошені сім’ї чудово впоралися і з домашнім завданням. Вони принесли малюнки своїх родин, які з честю захистили.

Психолог відділу освіти Сніжана Агафонова провела з присутніми тест: «Яка поведінка вам властива?» та розповіла про психологічні підходи до виховання, аби неправильною поведінкою не травмувати психіку дитини.

На завершення засідання директор центру Оксана Стулій підкреслила: «Сприймайте дитину такою, якою вона є, дайте їй зрозуміти, що ви хочете для неї лише кращого, а також дуже любите її. Приймайте її бажання і позицію, більше спілкуйтеся з дитиною, цікавтесь її життям, її внутрішнім світом. Не читайте дітям настанов та проповідей у безперечному тоні, спокійно обговорюйте різні життєві ситуації. Намагайтеся спілкуватися таким чином, і ви навчитеся разом не лише вирішувати проблеми, але й уникати конфліктів».

Валентина РЯБОКОНЬ

На знімках: родини за круглим столом.