Оскільки останнім часом особливої актуальності набувають завдання, направлені на підготовку учнів до повноцінного життя в інформаційному суспільстві, директор Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ст. Наталія Гавриленко ділиться досвідом перших успіхів у цьому напрямку.

Ваш заклад має статус школи інформаційно-тех-нічного профілю та інформаційних технологій і вже став лауреатом обласного конкурсу програм інформатизації навчальних закладів «Школа інформаційного суспільства». Як досягаєте успіху?

- Колектив школи, поставивши перед собою мету комп’ютеризації навчально-виховного процесу, уже зробив перші впевнені кроки до її реалізації. На даний момент повністю завершено перший етап інформатизації. Як результат: належне технічне забезпечення, підключення до мережі Інтернет, створено шкільний сайт, укомплектовано кабінети директора, завучів, практичного психолога, бібліотеки, учительської та класних кімнат, облаштовано мультимедійний кабінет, кабінети інформатики, у тому числі й для молодших школярів згідно вимог нового Держстандарту початкової загальної освіти.

Заклад працює над науково-методичною проблемою «Формування освітнього простору для підвищення інформаційної компетентності педагога та школяра в умовах сільського ЗНЗ» та є опорним у районі з даної проблеми. 

-Чи забезпечені професійними кадрами у даному напрямку?

-Координатором роботи опорної школи є учитель математики та інформатики Сергій Сайко. Це молодий ерудований  педагог,  який орієнтується в багатьох галузях науки. Він - переможець і лауреат районних та обласних конкурсів. Кваліфіковано працюють учитель інформатики І.А. Лабзіна та вчитель початкових класів В.Л. Супрун.

На базі закладу працює постійнодіючий семінар учителів інформатики з проблеми «Формування професійної компетентності учителів інформатики з ІТ із метою організації роботи з обдарованими учнями». Нові горизонти для реалізації програми впровадження комп’ютерних технологій у навчально-виховний процес розкриває курс «Цифрові технології», участь у розробці національного проекту «Відкрий світ», приєднання до освітньої програми «Школа-новатор» тощо. Тож у школі постійно проходять семінари-практикуми з різних предметів та заняття школи управлінської діяльності. Інформаційний простір тут вибудовується на основі трьох складових: фізичної, психологічної та інтелектуальної, завдяки чому намагаємося зацікавити та навчити вчителів-предметників використовувати ІТ для навчання з метою оптимізувати його зміст, модернізувати методи та форми організації навчального процесу, забезпечити високий методичний рівень викладання та індивідуальний підхід.

- І які маєте досягнення у навчанні?

- Моніторингове дослідження показало, що 91% вчителів закладу вміють орієнтуватися в інформаційному просторі, отримувати інформацію та оперувати нею відповідно до власних потреб і вимог сучасного високотехнічного суспільства. Також для ефективної організації навчально-виховного процесу проводимо ряд методичних заходів – консультації, лекції, дискусії, круглі столи, огляди-презентації тощо. В результаті маємо переможців І та ІІ турів Всеукраїнських олімпіад з інформатики та інформаційних технологій, наші вихованці є активними учасниками і переможцями інтерактивного міжнародного конкурсу з інформатики та комп’ютерної грамотності «Бобер», першого дистанційного Міжнародного бліц-конкурсу з Веб-дизайну, Міжнародного конкурсу «Samsung назустріч знанням-2012» з роботою (есе) на тему «Інноваційні технології – краще життя».

У нашій роботі існують і деякі проблеми, але є сподівання, що саме такі підходи до реалізації програми допоможуть разом з дітьми ефективно розв’язувати їх та в активній творчій діяльності долати всі негаразди, по-справжньому розвиватися і рухатися вперед.

- Дякуємо за розмову. Бажаємо успіхів вашому колективу та вітаємо усіх з Днем учителя.

Спілкувалася Валентина РЯБОКОНЬ