громадянам похилого віку як не стати об’єктом злочинних зазіхань

Шановні пенсіонери

У зв’язку із виниклою у державі економічною кризою, збільшилась кількість таких злочинів, як розбої, пограбування, шахрайство відносно громадян похилого віку. Міліція стурбована таким становищем та звертається до вас із проханням:

*Не відчиняйте двері свого будинку незнайомим громадянам, цікавтесь, з якою метою вони завітали, перевіряйте їхні документи, по можливості зв’яжіться по телефону зі своїми близькими родичами чи сусідами, відповідними організаціями, представниками яких називаються незнайомці (обленерго, водоканал, газові, соціальні служби, банківські установи, представники торговельних організацій, які реалізують коштовності, так звані високоефективні лікарські засоби та пристрої з лікувальними властивостями) та повідомте відповідні інспекції  про візит невідомих.

*Уникайте розмови з невідомими громадянами, а також особами циганської національності, якщо такі громадяни пропонують зробити обмін грошей, надати матеріальну підтримку, продати продукти харчування за зниженими цінами або допомогти у вирішенні проблемних питань, виявляють бажання зайти на подвір’я будинку з метою попити води, перепеленати дитину, надати милостиню.

*Не надавайте та не показуйте документів на житло та не підписуйте документів сумнівного походження без консультації вашого знайомого спеціаліста в цих питаннях (ремонт оселі за рахунок благодійного товариства, отримання гуманітарної допомоги за невеликі кошти тощо).

*Не надавайте мобільного телефону для негайного дзвінка або у користування незнайомим.

*Якщо запідозрили у громадян, які прийшли до вашої оселі, злі наміри, не виходьте з домоволодіння, одразу зателефонуйте близьким родичам, знайомим, до правоохоронних органів по лінії «102», дільничному інспектору міліції або в сільську раду.

*При зустрічі на вулиці громадян, які пропонують послуги (наприклад, погадати, зняти порчу, відвести хворобу) уникайте розмови з ними.

*Увечері, по можливості, не ходіть поодинці. Коли все ж таки треба пізно повертатись, зателефонуйте рідним чи знайомим, щоб  зустріли вас поблизу будинку чи на зупинці.

*Якщо на вулиці до вас раптово підійшли незнайомці, що вийшли з автомобіля, спробуйте запам’ятати марку, колір автотранспорту, по можливості записати для подальшого повідомлення в міліцію, селищну раду.

УМВС України в Кіровоградській області.