«За Україну соромно вже не буде»
Ліна Костенко.

Саме ці слова вдало характеризують Україну 2013 -2014 років. Події, які тоді відбулися, назавжди залишать відбиток у пам’яті тих, хто був прикутий до екранів телевізора, а особливо тих, хто мав сміливість і відстоював наші права на Майдані. Ці події не залишили байдужими жодного українця, бо саме тоді ми впевнено заявили на весь світ, що готові боротися за щасливе життя. Здається, саме тоді нація прокинулася…

У день п’ятої річниці початку Революції Гідності петрівчани зібралися, щоб відати шану тим громадянам, що не побоялися стати на захист прав і свобод людини, демократичних цінностей та інтересів своєї держави. Відтворити атмосферу піднесеного патріотизму та гіркого болю втрат, ми змогли завдяки емоційній ведучій Галині Бискуб. Її голос лунав пронизуючи серце…

Щорічно третьої неділі листопада відзначається День працівників сільського господарства України. Це свято, присвячене всім аграріям країни, було засноване в 1993 році. Тоді президент України підписав указ про заснування професійного свята всіх працівників сільського господарства, а також підприємств, які займаються переробкою сільськогосподарської сировини та виробництвом харчової продукції.

Це – свято усіх, хто розумом і руками, серцем і душею, у селі і в місті щодня долучається до важливих аграрних справ. Це – свято дбайливих господарів, незалежно від форм власності та господарювання.

Споконвічно напружена хліборобська праця була і залишається визначальною складовою розвитку нашої держави, запорукою її процвітання. Без сумніву, і сьогодні ця робота залишається найважливішою, оскільки саме від праці цих трударів залежить, що буде на столі у кожного українця.

Бозю, що там у тебе в руці?
Дай мені, Бозю, хоч соломинку,
Щоб не втонути в голодній ріці.
Бачиш, мій Бозю, я – ще дитинка,
Тож хоч би трохи дай підрости.

Масштабний голод в Україні почався наприкінці 1932 року, діставшись свого апогею наприкінці 1933-го. Щохвилини в Україні помирало 17 людей, щогодини 1000, а щодня – майже 25 тисяч українців. Жодна війна не забрала впродовж такого короткого часу стільки людських жертв. Голодомор забрав близько 12 мільйонів українців, третина з них – діти.

Такими словами, ледве стримуючи сльози, розпочала захід Галина Бискуб, ведуча мітингу, приуроченого Дню пам’яті жертв Голодомору «Україна пам’ятає, світ визнає», який пройшов 23 листопада на площі біля будівлі районної ради.

Саме храмом медицини влучно назвала Луганську лікарську амбулаторію загальної практики-сімейної медицини перший заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Панета. Вона була ведучою урочистого відкриття названого закладу після завершення капітального ремонту та оновлення його матеріальної бази. Тетяна Григорівна зазначила, що ремонт приміщення амбулаторії, придбання нових меблів та медичного обладнання є результатом реалізації угоди про соціально-економічне партнерство між Петрівськими районною державною адміністрацією та районною радою і приватним акціонерним товариством «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат» групи МЕТІНВЕСТ. Загалом на реалізацію даного проекту було спрямовано 1795,2 тис. грн., у тому числі: кошти районного бюджету – 867,3 тис.грн., ПрАТ «ЦГЗК» - 700 тис.грн., Луганського сільського бюджету – 227,9 тис.грн.

Із сесії районної ради

Однією з головних подій минулого тижня у нашому ра-йоні стало чергове пленарне засідання двадцять дев’ятої сесії Петрівської районної ради сьомого скликання, яке традиційно пройшло під головуванням голови ради Тамари Сакари.

Цього разу на розгляд сесії було винесено два з половиною десятки питань, але оскільки переважну більшість із них було детально опрацьовано в ході засідань профільних постійних комісій, то вже на сесії повторно заглиблюватися в деталі кожного з них депутати визнали недоцільним, лише затвердивши рекомендації постійних комісій регламентною процедурою голосування.

Отже цього дня депутати підтримали зміни та доповнення до районної програми «Діти Петрівщини» на 2018 рік, а також затвердили аналогічну програму на наступний, 2019 рік. З особливостями прийнятої програми, а також з характером змін та доповнень до нині чинної, ознайомила начальник служби у справах дітей районної державної адміністрації Тетяна Нікульшина.

З січня 2019 року буде продовжене ініційоване Урядом підвищення пенсій колишнім військовослужбовцям.

Головне управління Пенсійного фонду в Кіровоградській області з 1 січня 2019 року забезпечить усі процеси в рамках зростання військових пенсій ще на 25 відсотків, як це передбачено відповідними державними нормативними актами. Нагадаємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 103 «Про перерахунок пенсії особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» передбачено проводити перерахунок пенсій військовослужбовцям та деяким іншим особам з урахуванням трьох складових оновленого грошового забезпечення, визначеного на 1 березня 2018 року: окладів за посадою, військовим (спеціальним) званням, а також відсоткової надбавки за вислугу років.

З метою дистанційного обслуговування громадян функціонує Веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Найбільш популярні серед населення послуги, отримувані на Веб-порталі, це: отримання довідки про загальний трудовий та страховий стаж, дані про нараховану заробітну плату (доход або грошове забезпечення), перегляд даних електронної пенсійної справи, направлення звернення з будь-якого питання, що належить до компетенції Пенсійного фонду, та отримання відповіді без відвідування установи Фонду.

Варто зауважити, що з липня 2018 року усі довідки формуються Пенсійним фондом України з використанням перевірочних кодів (цифрового та QR) та не потребують підпису спеціаліста ПФУ.

В головному управлінні Пенсійного фонду України в Кіровоградській області щодня з 08.00 до 17.00 години працює пряма телефонна «гаряча лінія». Звертатись за телефоном: 330-441. Щочетверга з 13.00 до 14.00 на телефонні дзвінки відповідають:

06 грудня 2018 р. – заступник начальника головного управління Юрій Миколайович ШАРПІНСЬКИЙ.

13 грудня 2018 р. – начальник відділу з питань виплати пенсій військовослужбовців та деяких інших категорій громадян управління з питань виплати пенсій Світлана Миколаївна КИРДАН.

20 грудня 2018 р. – заступник начальника управління – начальник відділу методології та організації роботи із застосування пенсійного законодавства управління застосування пенсійного законодавства Євгенія Іллівна ВАСИЛЬЄВА.

27 грудня 2018 р. – заступник начальника управління – начальник відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління Марія Григорівна КОРОТКА.

Наказ фінансового управління Петрівської районної державної адміністрації від 5 листопада 2018 року №59 «Про внесення змін до наказу фінансового управління районної державної адміністрації від 17 жовтня 2016 року №27 зареєстровано в Головному територіальному управлінню юстиції у Кіровоградській області 12 листопада 2018 року №50/1784».

Галина Овдій, начальник фінансового управління районної державної адміністрації

Не секрет, що туризм сьогодні є однією з найбільш стабільних і найбільш прибуткових галузей економіки будь-якої країни. Світовий досвід доводить, що там, де ця галузь набула широкого розвитку, де для обслуговування туристів вкладаються системні інвестиції, там рівень життя усіх членів суспільства є достатньо високим, навіть якщо країна не має власних корисних копалин, розвинутої індустрії чи потужного агросектору.

Ще з самого початку процесу становлення нашої незалежної держави було багато сказано про необхідність розвитку туристичної галузі й в Україні, та, на жаль, розмов про це поки що більше, ніж реальних кроків. Щоправда, певні адміністративні рішення було прийнято, при органах влади різних рівнів навіть з’явилися посади осіб, уповноважених розвивати цю галузь. Проте, про реальні відчутні інвестиції в розвиток туристичної інфраструктури, систематизацію об’єктів, які потенційно могли б стати привабливими для туристів у плані історичного, пізнавального чи просто розважального характеру, чути небагато… Та й там, де така робота ведеться, вона, переважно, здійснюється зусиллями місцевої влади за підтримки місцевих територіальних громад, у кращому випадку – з залученням спонсорів із числа підприємців чи сільгоспвиробників.

Українське козацтво надзвичайно цікаве та важливе явище в історії як країни, так і світу. Козаки дивували та захоплювали, надихали митців на створення своїх шедеврів, берегли рідну культуру та звичаї. Згадки про козаків зустрічаються й в зарубіжних джерелах. Однак козаки були не просто вояками, адже поряд з силою, мужністю, розумом, хитрістю повсякчас зустрічається елемент загадковості та містики.

То, можливо, запорожці були не такими вже й звичайними лицарями?

Пропонуємо поринути в захоплюючий світ козацтва з підбіркою найцікавіших фактів про них.

Однією з важливих переваг козаків, окрім сили, зброї та неперевершеної бойової майстерності, були хитрість та неабияка кмітливість. Практично завжди запорожці непомітно підкрадалися до своїх ворогів та заставали їх зненацька, забезпечуючи собі тим самим більше шансів на перемогу.

25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства по відношенню до жінок.

Чи замислювались ви коли-небудь, чому чимало жінок відчувають себе самотніми у власних родинах? Чому так нелегко дістаються їм почуття впевненості, самоповаги та радості? Нерідко причина полягає у домашньому насильстві, від якого потерпають тисячі жінок.

У момент політичних змін у країні та у перший рік роботи Національної поліції, яка діє дещо за інших умов, чим їх попередники, близько 120 000 звернень за фактами насильства в сім’ї зареєстрували нові правоохоронні органи. 27 697 дзвінків були від жінок різного віку, які скаржилися на те, що вони стали жертвами домашнього насильства.

У житті кожної людини завжди постає вибір: ким бути? Важливо, щоб професійний вибір був вдалим, і тоді улюблена робота буде приносити насолоду.

Давні традиції у виборі професії пов’язують Криворізький навчально-виробничий центр та навчальні заклади Петрівського району. Щороку ми запрошуємо учнів шкіл району на майстер-класи, екскурсії, масові заходи, які проводяться у КНВЦ. Тому багато випускників з Петрівщини для подальшого навчання обирають саме наш заклад. Калейдоскоп професій досить різноманітний: фотографи і флористи, перукарі і манікюрниці, кравці і кухарі з Іскрівки та Ганнівки, Чечеліївки та Нового Стародуба, Луганки та Червонокостянтинівки, Богданівки та Петрового, Володимирівки та Зеленого. Найбільшою популярністю користуються професії кухаря-кондитера, перукаря.

Два роки здобував професію кухаря у нашому навчальному закладі і Дмитро Міщенко. Душа учнівського колективу, активний учасник художньої самодіяльності, відмінник навчання, будучи на практиці у м. Саки отримав пропозицію на працевлаштування в Криму по закінченню навчання. Але, за направленням, він розпочинає трудову діяльність кухарем в їдальні Північного гірничозбагачувального комбінату, а невдовзі його призивають на строкову службу до Збройних Сил України…Непомітно пролетіли армійські будні. Здавалося, що можна приступати до мирної професії кухаря. Та в Україні з 2014 року наступають тривожні часи. Під час ІІІ хвилі мобілізації Дмитро добровольцем іде захищати незалежність України у складі 43-ї окремої мотопіхотної бригади «Патріот». Учасник бойових дій у зоні АТО. З 2016 року за контрактом служить у Національній гвардії України, відстоюючи її суверенітет. І хтозна, можливо, ще і змінить наш Дмитро армійське обмундирування із зброєю в руках на білосніжний ковпак та приготування здорової і корисної їжі. Але це вже вибір за ним. А на сьогодні ми вдячні йому і таким як він, що більшість населення України спить спокійно. І, дай Боже, щоб врешті всі жахи скінчились і всі повернулись до мирних професій.

Останні дослідження вчених довели: мова, якою ви спілкуєтеся у повсякденному житті, має не тільки велике значення, а й суттєвий вплив на організм – так само, як зміна ландшафту чи клімату.

Тому тим, хто досі не впевнений у своїх знаннях, слід озброїтися дієвими порадами та почати вчити українську мову не тільки за підручниками. Наприклад, спробувати листуватися нею у мережі, читати книги та дивитися фільми (на початку підійдуть і дубльовані).

Коли плануєте похід до супермаркету, також не варто соромитися і зважуватися спілкуватися із касиром так, як це повинно бути судячи із нашої Конституції та територіальної приналежності.

Спортивні новини

Останніми роками у нас з’явилося чимало підстав не вважати Петрівщину глибокою спортивною провінцією, адже серед помітних досягнень спортсменів, що представляють наш район на спортивній карті країни – яскраві виступи футбольного клубу «Інгулець» (провал наприкінці літньо-осіннього сезону до уваги брати не будемо), традиційно потужні і переконливі виступи в змаганнях різного рівня юних луганських гандболісток, видатні досягнення нашої чемпіонки з армспорту Наталки Оксюти, успішні виступи в змаганнях зі спортивного багатоборства сім’ї новостародубців Максімових…

І ось днями до славних імен тих, хто примножує спортивну славу Петрівщини, додалася ще одна «зірочка»: петрівчанка Дарія Семенко стала чемпіонкою України у своїй віковій категорії зі стрільби з пневматичного пістолета (дисципліна ПП - З). Щоправда, Даша виступає сьогодні за команду Збройних Сил України і представляє місто Київ, однак ніколи не забуде свій рідний шкільний тир, де вперше взяла спортивну зброю до рук, ніколи не забуде свого першого наставника Михайла Смілова, який зумів розгледіти тоді в звичайній сором’язливій гімназистці справжній спортивний талант.

А взагалі, становлення спортивної біографії Дарії Семенко є яскравим прикладом того, як в долі будь-якої людини важливу роль може відіграти його величність Випадок, неймовірно вдалий збіг обставин. Адже хтозна, яким чином склався б життєвий шлях Даші, якби свого часу колишньому голові райдержадміністрації Юрію Самохвалу не прийшла в голову ідея створити при райцентрівській гімназії стрілецький тир. Або щоб не трапився по життю такий чуйний і уважний тренер, як, світлої пам’яті, Михайло Смілов. І хоч для Михайла Миколайовича кульова стрільба не була так би мовити, «рідним» видом спорту, свої спортивні досягнення він здобував під керівництвом славетної мами – заслуженого тренера Радянського Союзу та заслуженого тренера України Віри Григорівни Смєлової на блакитних доріжках плавальних басейнів, однак, в даному разі, це був саме той випадок, коли спортивний гарт, наполегливість, дух і воля до перемоги допомогли йому досконально оволодіти і зазначеним, не знайомим раніше видом спорту, підготувавши кількох дуже висококваліфікованих спортсменів. І якби не прикра передчасна смерть, то про традиції школи петрівських стрільців ще довго говорили б, напевне, як про одні з найкращих в Україні.