Народне прислів’я «Видно пана по халявах» згадалося, як тільки ми в’їхали в Йосипівку. Узбіччя доріг обкошені, вулиці вкриті свіжим шаром гравію, в центрі села територія чисто прибрана, вулиці нещодавно відремонтовані, на них є навіть розмітка і пішохідні переходи, акуратні автобусні зупинки.

- А як же інакше? – каже сільський голова Іван Васи-льович Шульга. Потрібно, щоб село мало ошатний вигляд, щоб не потопало в грязюці і не заростало бур’янами.

Взагалі-то сільський голова небагатослівний, не сипле цифрами показників. Каже, що він, в першу чергу, господарник, звик займатися конкретикою, а не паперовою роботою. Сільська рада самодостатня, завдяки коштам, які сплачує ПрАТ «ЦГЗК» за користування землею, має непогані можливості для розвитку, які намагаються використовувати ефективно, не забуваючи і про загальнорайонні потреби. Допомагають вирішувати місцеві проблеми генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» Олександр Поворознюк та керівництво ще одного базового господарства, яке діє на території сільської ради – «Мітвел – плюс».

Відвідуючи місцеві територіальні громади, розумієш, що реформа адміністративного устрою конче потрібна. Надто вже разючою є відмінність в економічній спроможності територій, перспективах їхнього розвитку. Якщо одні мають для цього неабиякі ресурси, то інші заледве зводять кінці з кінцями.

Саме до останніх належить Малинівська сільська рада, на території якої налічується 181 домогосподарство, зареєстровано 402 жителі (хоча реальна їх кількість, з відомих причин, значно менша). Як свідчить сільський голова Едуард Яротник, молоді в селі мало, тут постійно проживають, переважно, люди передпенсійного і пенсійного віку, хоча влітку з навколишніх міст приїздять вихідці з села, аби пожити цей період в батьківських оселях.

Україна
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
ГОЛОВИ ПЕТРІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ
Кіровоградської області
від 27 вересня 2018 року № 34 - р
смт Петрове

Про скликання двадцять сьомої сесії районної ради сьомого скликання

Відповідно до пункту 1 частини 6, частини 7 статті 55, частини 8 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пункту 2.4 розділу ІІ, пункту 13.6 розділу ХІІІ Регламенту Петрівської районної ради сьомого скликання:

1. Скликати двадцять сьому сесію районної ради сьомого скликання 27 вересня 2018 року на 10.00 годину в сесійній залі районної ради за адресою: смт Петрове, вул. Святкова, 20.

2. На обговорення винести наступні питання:

Комунальна установа «Петрівський інклюзивно-ресурсний центр» Петрівської районної ради Кіровоградської області оголошує конкурс на посади педагогічних працівників ( вчителя - логопеда, вчителя –дефектолога, практичного психолога, вчителя лікувальної фізкультури) комунальної установи «Петрівський інклюзивно-ресурсний центр» Петрівської районної ради Кіровоградської області.

Форма закладу: комунальна неприбуткова (некомерційна) установа.

Засновник закладу: Петрівська районна рада Кіровоградської області.

Місцезнаходження закладу: Україна, Кіровоградська область, Петрівський район, смт Петрове, вул.Літвінова, 12а

Центр створений з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі і професійної (професійно-технічної) освіти шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини (далі - комплексна оцінка), надання психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікаційного супроводження (крім вихованців за-кладів дошкільної освіти (ясел – садків) компенсуючого типу, учнів загальноосвітніх шкіл (шкіл–інтернатів).

Вимоги до претендентів:

У вересні 2018 року на території Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів в с. Новий Стародуб пройшла акція «Запобігти. Врятувати. Допомогти.»

В програму дня входило:
- показові виступи рятувальників 32 ДПРЧ У ДСНС України у Кіровоградській області;
- демонстрація аварійно-рятувального автомобіля;
- естафети дитячих команд;

Переможці за підсумками змагань отримали цінні подарунки, а головне - ще раз згадали правила поведінки під час різних надзвичайних ситуацій.

Сергій Тюпін, головний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Первинні ознаки отруєння грибами (нудота, блювота, біль у животі, пронос) настають через 1-4 години після споживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, а також кількості з’їдених грибів.

Перша допомога при отруєнні грибами

1. Викликати «Швидку медичну допомогу» (телефон 103).

Протягомі вересня 2018 року працівниками Петрівського РС в с. Іскрівка, с. Новий Стародуб, смт. Петрове, с. Луганка, с. Балахівка та в інших селах району були проведені рейдові перевірки житлового сектору щодо дотримання правил пожежної безпеки, правил поведінки на воді, а також проведення рейдових перевірок лісових масивів щодо дотримання громадянами правил пожежної безпеки.

Також працівниками Петрівського РС були проведені виступи у трудових колективах району.

Сергій Тюпін, головний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Вже 10 рік поспіль 17 вересня ми відзначаємо своє професійне свято - «День рятівника».

Глава нашої держави відзначив значний внесок працівників аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, інших спеціальних формувань у справу ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, захисту життя і здоров’я людей.

«Робота рятувальників – людей справді героїчної професії – завжди пов’язана з ризиком, потребує постійної концентрації сил, повної віддачі та мужності.

Дозвольте цього святкового дня побажати усім вам міцного здоров’я, всіляких гараздів та побільше життєвих благ і якомога менше тривожних викликів. Нехай мир і злагода панують у ваших домівках, а Господь Бог оберігає вас від усіх негараздів.

Володимир Малюта, Начальник Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Якщо ж Ви стали свідком героїчного вчинку, або Вам відома людина, що виявила відвагу під час порятунку людини, повідомте про неї за телефоном (022) 22-15-42, 22-09-90 до Управління ДСНС України у Кіровоградській області, або за адресою: вул. Пашутінська,1, м. Кропивницький, 25015. Всеукраїнська акція «Герой-рятувальник року». Україна повинна знати своїх героїв.

Володимир Малюта, Начальник Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Як повідомляють Інтернет-ресурси, журналісти ТСН виступили з публічною заявою стосовно того, що вони не хотіли б, щоб Оксана Марченко - кума Путіна, дружина олігарха Віктора Медведчука, відомого своєю агресивною антиукраїнською позицією, брала участь в телевізійному шоу «Танці з зірками». Вони засудили рішення керівництва каналу «1 + 1», яке запросило її для участі в новому сезоні цього популярного шоу.

Віктор Медведчук, якого підозрюють у тому, що він був агентом КДБ СРСР, нині неодноразово робив антиукраїнські заяви, активно підтримує агресивну політику свого кума Володимира Путіна, звинувачуючи при цьому українську владу у розв’язанні громадянської війни, якою називає антидержавний заколот сепаратистів і агресію Росії проти України. Подружжя Медведчука-Марченко жодного разу не засудило анексію Криму Росією і, звичайно ж, не можна навіть уявити, щоб вони допомагали українським воїнам.

Ніби вчора пролунав останній дзвінок, яким завершився попередній навчальний рік, а вже промайнуло сонячне літечко, відлетіло в теплі краї разом з лебедями.

На початку літа в Ганнівській ЗШ І – ІІІ ступенів був орга-нізований пришкільний оздоровчий табір. Щодня учні з задоволенням відвідували його, а вихователі докладали зусиль, щоб кожен наступний день був не схожим на попередній. Проводили різноманітні ігри, змагання, конкурси. Гроші на харчування дітей виділила сільська рада, а пригощали їх смачною їжею шкільні кухарі.

Наша школа багата традиціями. Зустрічі випускників всіх поколінь – одна з них.

Куточок поезії

Проводжала мати сина у солдати
Та й дала наказ:
«Ой ти, любий сину, ти наша дитино –
Не підведи нас!
Ми тебе ростили, ми тебе учили,
Все тобі дали.
Тож і ти будь гідний нашій Батьківщині
У тяжкі часи.
Я пішла б з тобою, щоб стать у пригоді,
Та минув мій час.
Тож ти, любий сину, дорога дитино –
Бережи країну, бережи всіх нас.
Візьми цю хустину, пов’яжи дівчині,
Що серце лежить.
А квіти барвисті поклади солдату,
Що в бронзі стоїть.

Населення

Чисельність наявного населення в області, за оцінкою, на 1 липня 2018р. становила 951,5 тис. осіб.

Упродовж січня–червня 2018р. чисельність населення зменшилася на 4735 осіб. Зменшення чисельності населення області відбулося за рахунок природного (4492 особи) та міграційного (243 особи) скорочення. Порівняно із січнем–червнем 2017р. обсяг природного скорочення збільшився на 104 особи.

Природний рух населення у січні–червні 2018р. характеризувався суттєвим перевищенням числа померлих надживонародженими: на 100 померлих – 44 живонароджених.

Ринок праці

За даними обласного центру зайнятості, кількість зареєстрованих безробітних на кінець липня 2018р. становила 12,2 тис. осіб, з них допомогу по безробіттю отримували 66,7%.

У ході розгляду питання щодо внесення змін і доповнень до рішення від 21 грудня 2017 року № 367 «Про районний бюджет на 2018 рік» під час нещодавньої двадцять шостої сесії районної ради стався цікавий епізод. Після того, як доповідачка, начальник фінуправління райдержадміністрації Галина Овдій запевнила, що по всіх основних галузях району їх потреби повністю враховані (тобто, виходить, що й по галузі освіти також), депутат районної ради Юрій Граданович звернувся з запитанням, адресованим, скоріше, вже не безпосередньо Галині Тарапонівні, а колегам-депутатам, керівникам району та й усім тим, хто зміг би на це запитання надати компетентну відповідь: як сказане корелюється з тим, що вже з самого початку навчального року батьків учнів зобов’язують здавати кошти на умовні «штори», тобто на створення належних умов для навчання? Причому, сума, яку доведеться заплатити, як батькові першокласниці, доволі значна – 500 грн. «Питань немає, – погоджується Юрій Вікторович, – це моя дитина, тож якщо виникла така потреба, то кошти знайду. Однак мені, як депутатові, усе ж цікаво було б дізнатися, чому виникає така невідповідність між тим, про що ми звітуємо офіційно, і тим, що є насправді? Куди підуть зібрані кошти, якщо ми з вами начебто виділяємо з бюджету необхідну суму на усі потреби освіти?» Дійсно, крім того, що зазначає Юрій Вікторович, проблема порушена ним, має й ще один аспект: як відомо, рівень заробітних плат у нашій країні не вражає своєю щедрістю. Невипадково ж сьогодні на порядку денному виникла ще одна болюча проблема – трудова імміграція. Схоже, якщо така ситуація найближчим часом не зміниться (а поки що, говоритимемо прямо, жодних обна-дійливих імпульсів про наближення таких змін не відчувається), то усіх нас уже незабаром чекатиме досить сумна і складна перспектива. Тож для багатьох сімейних бюджетів ті ж самі 500 гривень є витратою доволі відчутною.

З нагоди Дня фізичної культури і спорту

Петрівчанин Володимир Маружанович Палян подає приклад здорового способу життя. Завжди енергійний, він досі демонструє свої вміння на гімнастичних снарядах, показуючи відмінну фізичну форму. Уродженець сонячної Вірменії, Володимир народився 10 грудня 1948 року, а школах працює з 1969 року. Тож загальний його педагогічний стаж складає – 42 роки, в тому числі у НВО (раніше – Петрівській середній школі №1, затим - гімназії) – 36 років. Викладання фізичної культури посіло вагоме місце у його житті. На уроках вчитель пробуджує бажання учнів займатися спортом, і у нього, дійсно, виходить, це можна підтвердити тим, що організувавши після уроків секцію волейболу, він зумів залучити до нього багато бажаючих. Керівник вдало організовує команди, серйозно ставиться до підбору складу, а гравці, відповідно, вкладають усі свої сили в тренування. Володимир Маружанович пишається своїми вихованцями, адже, вони завжди гідно предствляють його ім’я. «Моя волейбольна команда на обласному рівні зайняла четверте місце, а на районних завжди перше чи друге завойовуємо», – говорить Володимир Маружанович, і очі його сяють щастям. Варто зазначити виховаців, про котрих з такою гордістю говорить вчитель: Дмитро Пашковський, Кирило Шеляг, Олександр Швець, Данило Васильченко, Владислав Ільченко, Роман Литовченко, Владислав Копань, Андрій Ставіла, Денис Щербина, Євгеній Дейлик, Сергій Дейлик, Владислав Коробка, Віталій Стрижак, Олександр Гузев, Олександр Іванов і Роман Тимченко. Окремо він виділяє своїх «ветеранів», із якими досі спілкується та при нагоді разом грають у волейбол – це Юрій Литовченко, Микола Румянцев, Микола Копань, Юрій Стрижак, Олександр Стратович, Андрій Богаров і Сергій Тюпін. Побажаємо хлопцям і надалі мати таке цікаве і, водночас, корисне хобі.

Управління статистики інформує

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ ПЕТРІВСЬКОГО РАЙОНУ
у січні–липні 2018 року

Населення. На 1 липня 2018р. в районі проживало 23,5 тис. осіб. За січень–червень 2018р. чисельність населення скоротилася на 182 особи.

Ринок праці. За даними обласного центру зайнятості, кількість зареєстрованих безробітних на кінець липня 2018р. становила 227 осіб.

Оплата праці. Середня номінальна заробітна плата штатного працівника у IІ кварталі 2018р. становила 7070 грн, що на 27,1% більше ніж у IІ кварталі 2017р.

Капітальні інвестиції. За січень–червень 2018р. підприємствами та організаціями району освоєно 59,7 млн.грн капітальних інвестицій, що становило 2,6% від загальнообласного обсягу.

Спогадів мотається платівка,
Син єдиний – крихітка тепла.
Снайпера ворожого гвинтівка
Найдорожче в неї відняла.
Молиться до ранку сива мати,
Хоч і знає – не вернуть дитя.
Тільки б не даремні були втрати,
Тільки б знов не впасти в забуття.

Григорій Ліщенюк

За територіальну цілісність нашої Батьківщини ведеться жорстока боротьба, гинуть найкращі сини свого народу. Петрівський район має своїх Героїв, пам’ятає та цінує тих, хто віддав своє життя заради нашого майбутнього. Герої України – Олексій Лисенко, Іван Міхно, Олександр Хруль і Максим Куницький.

Варто кожному задати собі це питання…

Коли ми навчалися у 10 класі, у нас історію України викладала Тетяна Костянтинівна Копань. Беззаперечно, вона – педагог від Бога: розказує цікаво, пояснює, на карті все демонструє, не було такого учня у класі, який би не знав основних дат. Вимоглива, але, водночас, добра та розуміюча. Ми любитимемо та поважатимо Тетяну Костянтинівну завжди. Одного разу вчителька запропонувала нам (кільком учням із класу) написати наукову роботу про нашу Петрівщину, а далі прозвучали такі слова: «Я умію бути вдячною!» Ця фраза мене дуже здивувала: «Умію бути вдячною… так усі ж уміють бути вдячними… не розумію…» Так, у свої 15 років я, дійсно, не могла зрозуміти, що бувають невдячні люди. На наступний рік Тетяна Костянтинівна у нас уже не викладала нічого, але таки віддячила. Хоч і не сказала нам про це, але кожен знав, що наша наставниця стримала слово.

Скільки вже пройшло років, і з кожною прожитою ситуацією я розумію, що не так і багато на світі вдячних людей. Тепер на питання: «А яку рису ти найбільше в людині цінуєш?» Я, не вагаючись, відповідаю –вдячність. Вона найважливіша за все. От, наприклад, доброта, але вона повинна мати міру, бо часто з дурістю межує, чесність – з нею поряд часто звучить «ложь во благо», отже, й вона не така солодка.

Іноземці, які приїхали в Україну на навчання, працювати або одружились, відтепер документуватимуться посвідками на тимчасове проживання у формі картки з безконтактним електронним носієм. Запровадження біометричних посвідок замість книжечок здійснено, передусім, з міркувань захисту документів від підроблення.

Виготовлятимуться нові посвідки на державному підприємстві «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів».

Змінилась не лише сама посвідка, а й терміни подання документів та строки її оформлення.

Іноземець або особа без громадянства повинна звернутись до Управління Державної міграційної служби України в Кіровоградській області не пізніше ніж за 15 робочих днів до закінчення встановленого строку перебування на території України та подати документи для оформлення посвідки на тимчасове проживання. Видається посвідка протягом 15 робочих днів з дати прийняття документів.

НАЦІОНАЛЬНА ПОЛІЦІЯ УКРАЇНИ
ГУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ В
КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ
ДОЛИНСЬКИЙ ВІДДІЛ ПОЛІЦІЇ
ПЕТРІВСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ ПОЛІЦІЇ
28300, Кіровоградська область,
смт. Петрове, вул.Садова, 45, тел.(237) 9-71-02

Досить часто зловмисники намагаються ошукати довірливих громадян, використовуючи мережу Інтернет – розміщують оголошення про продаж неіснуючих товарів на умовах передоплати. Також вдаються до телефонних шахрайств – так само під виглядом «продавців», або «працівників» банківських установ та під приводом інших причин передачі грошей.

Будьте пильними при здійсненні покупок через Інтернет, обирайте тільки перевірені Інтернет-магазини, уникайте купівлі з попередньою оплатою.

31.08.2018 року в рамках проведення профілактичних заходів під умовною назвою «Урожай» працівниками Петрівського відділення поліції по гарячим слідам було встановлено особу, котра в одному із сіл Петрівського району з поля, яке належить місцевому жителю скоїла крадіжку качанів кукурудзи, приблизно 140 кг, спричинивши матеріальну шкоду на суму 1000 грн. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 185 ч. 1 КК України – крадіжка (таємне викрадення чужого майна (крадіжка) - карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років).

Олександр Лисенко, начальник Петрівського відділення поліції.

Господині на замітку

ЦІ квіти приваблюють своїм довготривалим цвітінням. Багато кому подобається їхній своєрідний терпкий аромат. Видів чорнобривців нині дуже багато. Та найпоширеніші три: прямостоячі, відхилені й тонколисті.

Перші два види тагесів (латинська назва квітки) часто використовують як сидерати для знезаражування городу від нематод і фузаріозу. З цією метою їх вирощують на грядці близько 60 днів, а потім загортають у ґрунт. Ділянку залишають відпочити протягом місяця й лише після цього висаджують культурні рослини.

Для знезараження ґрунту можна восени висмикнути всі кущі чорнобривців, подрібнити і розсипати на грядках. Доцільно залишити їх у вигляді мульчі або злегка загорнути в землю з допомогою пласкоріза Фокіна чи іншого культиватора (тільки не перекопуйте і не заорюйте город).

Ось і наступив теплий шкільний вересень. Гостинно зустріло гамірливих школярів Петрівське навчально-виховне об’єднання. Світлі класні кімнати, комфортні зони відпочинку на коридорах, сучасні спортивний та тренажерний зали, телевізори – далеко не увесь перелік умов, які вдалося створити колективу закладу для якісного навчання учнів.

Зрозуміло, що без турботи і фінансової підтримки влади та спонсорів, цей перелік зробленого був би набагато коротшим.

Від імені адміністрації, педагогічних, учнівських та батьківських колективів хочу висловити щирі слова подяки за фінансову, матеріальну підтримку, розуміння освітянських проблем голові Петрівської РДА С.В.Завалію, голові Петрівської районної ради Т.В.Сакарі, селищному голові С.О.Тилик, головам фермерських господарств: О.Г.Поворознюку, В.В.Волкову, Ю.І.Больботу, В.Г.Деркачу, І.В.Педану , підприємцям Л.В.Горчеєвій,В.С.Карнажук.

Хочу щиро подякувати завідуючій інфекційного відділення – Катерині Сергіївні Мерві за високий професіоналізм, за добре, чуйне серце, за чарівну посмішку, яка лікує хворих. Молода, відповідальна лікарка організувала кваліфікованих фахівців, таким чином створивши хороший колектив. Величезне спасибі медичним сестрам – за лагідні руки, молодшим медичним сестрам – за турботу, охайні палати.

Низький уклін батькам Надії та Сергію Гранюкам за те, що виховали таку доньку.

З повагою Олена Крицька, смт Петрове.

08 вересня 2018 року в Україні відзначався День фізичної культури і спорту.

Координаційною радою з питань фізичної культури і спорту в Петрівському районі наразі проходить ряд заходів, покликаних задовільнити смак вболівальників, спортсменам показати свою майстерність, командну гру і жагу до перемоги та загалом об’єднати усіх у прагненні до здорового способу життя.

В рамках відзначення Дня фізичної культури і спорту в Петрівському районі вже відбулися наступні спортивні змагання:

07.09.2018 – участь збірної команди району в обласних комплексних змаганнях «Олімпіада Кіровоградщини» - м.Кропивницький;

Пенсія для українських пенсіонерів – не просто щомісячна грошова виплата, а, часто, - єдиний засіб існування в реаліях сьогодення. Приблизно половина пенсіонерів отримують її на карткові рахунки банків, ще половина – через Укрпошту. Однак, протягом останніх двох років, банки почали закривати відділення у селах та маленьких містечках, що поставило пенсіонерів перед проблемою: як і де отримати пенсію, коли банківське відділення ліквідовано?

На питання відповідає директор Кіровоградської дирекції ПАТ «Укрпошта» Сергій Протасов.

СПОРТИВНІ НОВИНИ

На жаль, наше сьогодення дарує не так багато приводів для радості, як би усім нам цього хотілося. Особливо виразно це відчувається перед настанням осінніх холодів, які цього року, схоже, співпадуть із такою «радісною» новиною, як підвищення тарифів на природний газ. При тому, що в районі близько половини домоволодінь обладнані якраз газовим опаленням, а, скажімо, в Петровому таких взагалі більше 80-ти відсотків. Крім того, як це, зазвичай, повелося, ціни на газ тісно пов’язані й з цінами на нафтопродукти. А якщо подорожчає бензин – значить слід чекати підвищення цін й на усі товари, передусім – на продукти харчування. Не хотілося б, звичайно, аби цей прогноз справдився, проте, здається, це вже навіть не прогноз, а констатація сумної реальності, що невідворотно насувається.